Gelişen toplumsal yaşam, hızla etkinliği artan medya organlarının etkisi, toplumda bozulan aile yapısının hızla yaygınlaşması sonucu, genc yaşta cinsel ilişki hem teşvik edilmekte hem de kontrolsuz hale gelmektedir. Bu durum, bir yığın toplumsal sorunların nedenidir. Bu yuzden, genclerin cinsel hayat hakkında doğru bilgilendirilmesi, eğitilmesi ve sorunlar yaşandığında hic cekinmeden bunu aileleri veya hekimle konuşabilmeleri ve destek istemeleri cok onemlidir.
Gencleri cinsel hayat, seks hakkında eğitmek ve bilinclendirmek, bu konuda olası sorunların ortaya cıkmasını engelleyecek en onemli yollardan biri. Ama bundan once, mevcut durumun ne olduğunu, yani genclerin sekse nasıl baktıklarını, neler yaşadıklarını bilmek gerekiyor. Yazık ki, bu konuda ulkemizde yapılmış ve kendi toplumumuzun gerceğini yansıtan istatistikî bir calışma yok, dolayısıyla biz de durumu tam olarak bilemiyoruz.
Bu yuzden, konuyu ele alırken, ABD’de 12-18 yaş arası, yuzde 32’si kız, toplam 1500 adolesan uzerinde yapılan bir araştırmadan yararlanacağız. Bu araştırmaya gore, genclerin sekse bakışında televizyon ve sinema filmlerinin buyuk rolu vardır; bu filmler, seksin normal bir olay olduğu duşuncesinin gelişmesine katkıda bulunmakta ve hatta cesaretlendirici bir rol oynamaktadır.
Soz konusu araştırmada, 18 yaşına kadar gelen kız cocuklarının yuzde 35’inin cinselliği yaşadığı bildirilmiştir. Araştırmada, aynı yaşlardaki erkek cocuklarının sekse yonelmelerinin en onemli nedeni kendilerini hazır hissetmeleri olarak verilirken, kız cocukları partnerlerinin ısrarını on plana cıkarmıştır.
Yine ABD’de yapılan başka bir calışmaya gore de, ister cinselliği yaşamış olsun ister olmasın kız cocukların en cok bilgi almak istedikleri konular şoyle sıralanmaktadır:
• Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (% 47)
• Doğum kontrolu nasıl yapılır? (% 30)
• Nasıl hamile kalınır? (% 22)
Bu soruları destekleyen bazı gercekler yok değil. ABD’de her sene saptanan cinsel yolla bulaşan hastalıkların yuzde 25’i 15-18 yaş arasındaki genclerde gorulmektedir. Bu bilgi genclerin, ozellikle 15-18 yaş arası genclerin genellikle neomonogami olarak adlandırılan ilişki boyunca tek eşlilik ilkesine sadık oldukları dikkate alınırsa, enfeksiyonlardan korunma konusunda ne kadar cahil ve dikkatsiz olduklarını vurgulamaktadır.
Genclik yaşındaki gebelikler de, toplumların farklı sosyo-kulturel yapılarına rağmen, tum toplumlarda artmaktadır. Gelişmemiş toplumlarda erken yaşta evlilikler ve gebelikler her zaman fazla iken, ABD ve Avrupa ulkelerinde artan ve erken yaşlara gerileyen cinsel yaşam sonucu genc yaş gebelikleri hızla coğalmaktadır. ABD’de yapılan bir calışma, enteresan bir şekilde, genc yaşta gebe kalan kız cocukların partnerlerinin, genellikle kızlardan 4 yaş veya daha fazla buyuk olduğunu gostermiştir.
Peki, bu cocuklar bu sorunlarını kimlerle konuşuyor, tartışıyor? Bu konuda ciddi sorunlar var.
Gencler, ebeveynleri genellikle konu hakkında bilgi sahibi olarak kabulleniyor, ama ulaşılmaz goruyor ve sorunlarını onlarla pek paylaşmıyor. En guvenilir bilgi kaynağı olarak doktorlar ve hemşireleri goruyorlar. Ama burada da, neredeyse araştırmaya katılan tum adolesanlar, sorunlarını anlatmak icin ilk adımın hekimden gelmesi, konuşmayı hekimin başlatması gerektiğini duşunuyorlar.
Bu da jinekologların genel hasta anemnezi icinde seksuel ozgecmiş ve anemnezi mutlaka alması ve buna onem vermesi gerektiğini gosteriyor.
Hastaları cinsellik konusunda bilgilendirmek icin izlenebilecek bazı stratejiler şu şekilde sıralanabilir:
1. Bekleme odasına konacak poster veya broşurler ile konu hakkında konuşmaya cesaretlendirmek.
2. Adolesan hastaların randevularını art arda vererek kendilerini yalnız hissetmemelerini sağlamak.
3. Mutlaka yalnız ve rahatsız edilmeden goruşme yapmak.
4. Cinsellik konusunda cok muhafazakÂr yaklaşmanın ve eşcinselliği inkÂr etmenin ice kapanmaya neden olabileceğini unutmamak ve buna gore davranmak.
5. Cinselliğe neden olan sosyal olayları goz ardı etmemek onem-lidir.
6. Ebeveynlerin cocuklarının sorunlarına kontrollu şekilde katı-lımları mutlaka sağlanmalıdır. Ebeveynler mutlaka cocukları ile seks hakkında konuşmalı ve bilmelidirler ki konuşmaları cocuk-ları seks hakkında cesaretlendirici, teşvik edici rol oynamaz, tam tersine muhtemel yanlışlardan, hastalıklardan korumuş olur.
Cinselliği konuşmaktan dahi korkulan bir tabu olmaktan cıkararak, ebeveynlerin ve cocukların ozgurce, birbirlerinden utanmadan konuşabilmeleri ve gerektiğinde gecikmeden tıbbî danışma alabilmeleri sorunun cozumu icin en onemli adımdır.

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]