Genc yaşta en sık rastlanan urolojik kanser: testis kanseriTESTİSİN GOREVLERİ NELERDİR:
Testisler, erkeklerde skrotum dediğimiz tobanın icerisinde bulunan sperm hucrelerini ureten ve testosteron dediğimiz erkeklik hormonunun salgılayan vucudumuzun genital organıdır. Testisler buyuklukleri kişiden kişiye değişen yapılardır. Ortalama her biri 20-30 gram ağırlığındadır, uzunluğu 4-5 cm , kalınlığı ise 2-2,5 cm kadardır.
TESTİS KANSERİNİN GORULME SIKLIĞI NEDİR:
Genel toplumda yaygınlık olarak bakıldığında testis kanseri her 100.000 erkekte 6-11 oranında gorulur. Erkek kanserler arasında gorulme oranı %1-%1,5 civarındadır.
TESTİS KANSERİ GORULEN HASTALARIN YAŞ PROFİLİ
Testis kanseri, sık gorulmemesine rağmen 15-35 yaş arası erkekleri etkilemesi ve son 30 yılda tum dunyada gorulme sıklığının artması nedeni ile onem arz etmektedir. Ama, Son yıllardaki bu artışın aksine testis kanserine bağlı olum oranlarında ciddi duşuş gorulmektedir.
TESTİS KANSERİNE OZEL RİSK FAKTORLERİ NELERDİR
Testise ozel risk faktorleri, ailesinde testis kanseri oykusunun olması, diğer testiste testis kanseri oykusu, erkek kısırlığı (infertilite), inmemiş testis oykusunun olması, testikuler mikrolitiyazis gibi faktorler sayılmaktadır.
TESTİS KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR:
Genellikle hastalar tek taraflı ağrısız sert kitle ile başvururlar. Aksi ispat edilinceye kadar ağrısız skrotal sertlik, iltihabi bir durum oykusu olmadıkca testis tumoru olarak kabul edilip ona gore hareket edilmelidir. Sırt ve yan ağrısı %11 olguda gorulur.
TESTİS KANESERİNİN TANISI NASIL KONULUR:
Fizik muayenede testiste kitle saptanan olguda, yapılacak ilk radyolojik değerlendirme ultrasondur. Fizik muayene, ultrason ve kanda tumor markerleri ile %90 tanı konulur. Bazen, kesin tanı ve evrelendirilme icin MR, PET-CT, kemik sintigrafisi gibi goruntuleme yontemlerine de ihtiyac olabilir.
TEDAVİ AŞAMALARI VE TAKİBİ NASIL YAPILIYOR?
Doğru hastaya uygun tedavi ile yuksek başarı sağlanabilir
Testiste ele gelen bir kitle saptandığı takdirde, tetkiklerle aksi ispat edilmediği surece, bu kitlenin bir tumor olduğu kabul edilip, tedaviye bu şekilde başlanmaktadır. Vakit gecirmeden hastalıklı testisin alınması ve gerekli patolojik incelemenin yapılıp, tanının kesinleştirilmesi gerekmektedir. Tum testlerin ve patolojik incelemenin sonucuna gore hastalığın hangi evrede olduğu ve hucre yapısına gore değişiklik gosteren alt tipleri tanımlanmaktadır. Elde edilen sonuc doğrultusunda “kemoterapi” veya “radyoterapi” gibi ek bir tedaviye ihtiyac duyulup duyulmadığı belirlenmektedir.
Ameliyat sonrası tumorun evresine ve tipine gore iyi bir takip yapılmalıdır. Diğer kanser tiplerinde de olduğu gibi; erken tanı ve kısa surede yapılan uygun tedavi ile başarı şansı cok yuksektir.
TESTİS KANSERİ OLAN HASTA COCUK SAHİBİ OLABİLİYOR MU?
Testis kanseri olan hastalar cocuk sahibi olabilir. Tanı konulduktan sonra ileri tedavi ihtiyac olunca problem yaşanmaması amacı ile sperm dondurma yontemlerini oneriyoruz. Genellikle, kemoterapi sonrası en az 2 yıl doğal yolla cocuk sahibi olunması onerilmez.
GENC ERKEKLERE BU KONUDA MESAJINIZ:
Testis kanseri nadir gorulmesine rağmen, 15-35 yaş arasında en sık gorulen kanser olması nedeni ile onemli bir halk sağlığı problemidir. Kendi kendine testis muayenesi testisteki kitleni erken fark edilmesini sağlayan, uygulanması son derece basit bir yontemdir.Erken tanı ile testis kanseri daha erken evrede tespit edilebilmekte, bu sayede uygulanacak tedavi daha az toksik ve hayat kurtarıcıdır. Bu konuda halkın bilincli olması onem arz etmektedir. Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır.

[h=2]Ankara Urolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]