Sevgili Melekler, IBAN numarası, vadesiz hesaplardan yapılan para transferlerinde kullanılır, 1 Ocak itibariyle yapılacak işlemlerde bu IBAN numarasının kullanımının zorunlu olacak. Geciş surecinde alıcının IBAN numarasının bilinmediğine dair bir yazılı belge verilmesi halinde para transferi yapılabilecek, ancak Avrupa ulkelerine yapılan transferlerde, IBAN numarasının bilinmemesi halinde EFT maliyetinin daha da artabilecek. Bu konularda dikkatli olun.

IBAN no matematiksel olarak kontrol edilebildiği icin, hesap numaralaranın hatalı yazılması sonucunda oluşan para transferinin gercekleşmemesi veya paranın yanlış hesaba gitmesi gibi hatalarda en aza iniyor. Tebliğ'in yayınlandığı gunden bu yana IBAN kullanımında kademeli bir geciş yaşanıyor, 10 Ekim 2008 tarihinden itibaren banka muşterileri icin IBAN uretildi ve hesap sahiplerine bildirildi.

NASIL KULLANILACAK?

Vatandaş, hesaplarının bulunduğu banka şubelerinden veya soz konusu bankaların internet sitelerinden IBAN'larını temin edebilecek. Bankalar dışında başka kişi, kurum ve kuruluşların vatandaşların hesaplarına ait IBAN bilgisini sağlama yetkisi olmayacak. IBAN bilgisini sağlamak uzere kişisel, finansal veya ozel bilgiler gerekmemekte olup, guvenlik acısından elektronik posta ve bu yontemlerle gelebilecek taleplere itibar edilmemesi gerekecek.

IBAN'IN KAPSAMI

IBAN uygulaması dunya genelinde yaklaşık 45 ulkede uygulanıyor. 1 Ocak 2010 itibariyle IBAN'a geciş yapacak olan Turkiye'nin, bundan sonra Avrupa Ekonomik Alanı'nda yer alan Avrupa Birliği uyesi ulkeler
İzlanda, Lihtenştayn ve Norvec'e yapılacak para transferlerinde IBAN kullanımı zorunlu olacak. Aynı bankanın şubeleri arasında yapılacak para transferlerinin ve Elektronik Fon Transferleri (EFT) ile hesaba yapılan para transferlerinde kullanılacak.

IBAN KULLANIMI GEREKMEYEN DURUMLA

Kredi kartı hesaplarına IBAN verilmediğinden, kredi kartı odemelerinde kullanılmayacak. İsme yapılan para transferlerinde de IBAN gerekmeyecek.

IBAN NUMARASI 26 HANEDEN OLUŞACAK

İlk iki hanede ulke kodu yazılacak. Turkiye icin bu kod "TR" olacak. Ulke kodunun ardından iki basamaklı kontrol basamakları gelecek. Bu rakamlar, bankalar tarafından muşteriye ait 16 basamaklı hesap numarasından uretileceği icin, IBAN numarasının kendi icinde doğrulanmasını sağlayacak.

Kontrol basamaklarının ardından 5 basamaktan oluşan ve Merkez Bankası'nca belirlenen kuruluş kodları gelecek. Kod sağa dayalı yazılacak. Rezerv alanı ise tek basamaklı rakamdan oluşacak. En son olarak da 16 haneden oluşan Hesap numarası gelecek. Bu numaralar buyuk harf veya rakamdan oluşacak.