Malumunuz kış ayı iyice kendini gosterdi. Ulkemiz genelinde yoğun kar yağışı ve Sibirya Soğuklarını yaşadık hep birlikte. Topraklarımıza bereket yağdı,barajlarımız doldu.
Bu soğuk kış mevsiminde yuzyıllardır geleneksel olarak sofralarımızı susleyen, besin değeri ile vucudumuzu guclendiren geleneksel kış iceceklerinin sağlığımıza yararları hakkında sizler ile bilgi paylaşımında bulunacağım.
Bugunku konumuz Boza. Cocukluğumuz bozacıların o esrarengiz seslerini duymakla gecti. Kışın soğukta bizler sıcacık evimizde otururken o soğuk havayı yararak gelen tok bir ses ‘’Bozacıııııı’’
Bozacının sesinden bozanın ilk faydasını anlayabiliriz. Kış aylarında vucuda guc ve direnc veririr.
Ancak faydalarına gecmeden once bozanın hazırlanışı hakkında biraz bilgi vermek istiyorum sizlere.
Boza darı irmiği, su ve şekerden uretilir. Bozaya zengin besin değerinden dolayı ‘’sıvı ekmek’’ de denmektedir. Bilinen en eski Turk iceceklerinden biridir. Bugun eski Osmanlı Coğrafyasının hemen her yerinde tuketilmektedir. Yerine ve coğrafyasına gore tarcınlı leblebili pirincli kenevirli vb turleri gorulmektedir.
Bozanın sağlığımıza bircok faydaları bulunmaktadır.
Ozellikle iceriğindeki aktif mayalar sayesinde emziren annelerde sut uretimine yardımcı olmakta sut miktarında artış yapmaktadır.
İcerdiği faydalı bakteriler sayesinde probiyotik etkiye sahiptir.Yani tuketildiğinde bireyin bağırsaklarındaki bakterilerin sayıca dengesini sağlayarak zararlı bakterilerin miktarını azaltır.
Ozellikle kış mevsiminde sık gorulen gribal enfeksiyonlara karşı ,vucut direncini iceriğindeki vitaminler sayesinde guclendirir ve bu enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır.
Zengin protein ve B grubu vitaminleri iceriği sayesinde vucuda enerji verir. B grubu vitaminleri sinir sitemini besleyerek hafıza guclenmesi ve unutkanlığa karşı cok olumlu etki yapar.Aynı zamanda huzursuzluğa ve zihinsel yorgunluğa karşı dinlendirici bir etkiye sahiptir.
Bunun yanında bozada kalsiyum, demir, fosfor, sodyum gibi vucutta hayati işlevleri olan minareller de bulunmaktadır.
Boza yapısındaki laktik asit sayesinde sindirim sistemi rahatsızlıklarına da faydalıdır. Kronik Gastrit, Hazımsızlık, Kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının semptomatik tedavisinde etkilidir.
Kış gunlerin vazgecilmezi olan bozayı sağlığımız icin daha sık tuketmeliyiz.
Bozanın Besin Değeri
100 ml Boza’da;
240 kcal enerji
57.5 gr karbonhidrat,
3.5 gr protein,
0.5 gr yağ,
29 mg kalsiyum,
1,3 mg demir,
97 mg fosfor,
1 mg cinko,
0.09 mg Tiamin(B1 vitamini),
0.05 mg Riboflavin (B2 vitamini),
1.16 mg Niasin(B3 Vitamini) bulunur.


[h=2]Ankara Pratisyen Hekim uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]