Gecmeyen omuz ağrıları ulkemizin yanı sıra dunyada da pek cok kişinin muzdarip olduğu onemli bir sorun. Gunumuzde her 4 calışandan birinde gorulen omuz ağrıları, kişinin gunluk hayatını zorlaştırıyor, yaşam kalitesini duşuruyor. Calışırken omuz bolgesindeki yanlış duruşların uzun donemde kaslarda yırtığa neden olabildiğini belirterek “Bu iki sorun arasındaki ilişki tum dunyada daha yeni anlaşılmakta. Bilgisayar başında calışan insan sayısı arttıkca eskiden esasen 50 yaş uzerinde gorduğumuz omuz bolgesi kas yırtıklarını artık 30-40 yaş aralığında gormeye başladık” omuzlarımızda cok da bilinmeyen bu gizli sorun ve onemi hakkında bilgi ileteceğim.
Ozellikle uzun saatler masa başı calışanlarda veya uzun sure bilgisayar karşısında zaman gecirenlerde sık rastlanan omuz ağrıları, kısa bir sure oncesine dek coğunlukla ‘fibromiyalji’ ya da ‘miyofasyal ağrı’ gibi teşhislerle tedaviye edilmeye calışılıyordu. Ancak, yaşam kalitesini oldukca duşuren bu inatcı ağrıların yeni bir nedeni son donemde dikkat cekmeye başladı. Bu şikayetin temelinde ise duruş bozukluğu yatıyor.
Masa başı calışanlarda omuzlarda sinir sıkışması gorulmekte. Uzun sure one eğik durulduğunda ya da kol ileriye doğru uzatılarak calışıldığında kurek kemiği one doğru daha fazla acılanır. Bu durum da kurek kemiğini cevreleyen bazı kasların cok bazılarının ise az calışmasına neden olur.
Sağlıklı bir omuz hareketi icin bu kasların uyumlu calışması esastır. Uyum bozulduğunda omuz eklemi biyomekaniği olumsuz etkilenir ve cevreleyen kaslarda ağrıya neden olur. Kurek kemiğinin uzun saatler boyu eğik konumda kalmasının, bu kemiğe yakın komşuluk gosteren sinirlerde de devamlı gerilmeye ve omuz arkasında kronik ağrıya neden olabildiğini vurgulamak gerekir. Dahası bu durum omuza hareket veren kaslarda uzun donemde yırtığa yol acabilmektedir!!
Dunyada yeni anlaşılan bir etken!
Omuz cevresi kaslarının uyumsuz calışması ve eşlik eden sinir sıkışmaları omuza hareket veren kaslarda uzun donemde yırtığa neden olabilirken, bu iki sorun arasındaki ilişkinin dunyada henuz yeni yeni anlaşılmaya başlandı. Bilgisayar başında calışan insan sayısı arttıkca eskiden genellikle 50 yaş uzerinde gordukleri omuz bolgesi kas yırtıklarını artık 30-40 yaş aralığında gormeye başladığımızı belirtmek isterim. Bu konu ile ilgili hem epidemiyolojik hem de deneysel calışmalar suruyor . Biz de Acıbadem Universitesi’nde konuyla ilgili bir deneysel calışma yurutuyoruz . Sonuclarını yakın donemde paylaşacağız.
Dik durmayı aklınızdan cıkarmayın!
Peki bu durum onlenebilir mi?
Onlemler arasında ozellikle duruşa dikkat etmenin başı cektiğini belirterek, omuzları geriye alarak dik durmanın onemini pek cok kişinin bilmesine rağmen gunluk iş yoğunluğu ve stresi arasında buna ozen gosterilmediğini, masa başında omuz ağrılarını artıracak şekilde durulabildiğini soyluyor.
Ozellikle uzun sure one eğik calışan insanların hem kendilerini hem de kurek kemiklerini daha dik konumda tutacak cevre duzenlemelerini yapmaları şart. Dışarıdan yapılan askı sargı gibi uygulamalar dik durmayı sağlamıyor aksine kendi kaslarımızı tembelleştiriyor. Bu nedenle kendi kendimize dik durmaya calışmalı, dik durmayı tercih etmeliyiz. Başlangıcta zor olsa da, ilerleyen zamanda olması gerekene donulduğu icin ağrılar azalacaktır. Yanı sıra uzun sure aynı pozisyonda kalmamalı mumkun oldukca pozisyon değiştirmeliyiz. Cunku hareketsiz kalmak, hareket etmekten daha zordur.
Gecmeyen ağrı varsa…
Gecmeyen ağrı durumunda, sinir cevresine yapılan enjeksiyonlar ile hem ağrı kontrolu hem de teşhisin doğrulanması mumkun. Direncli vakalarda omuz icinden kapalı yontemle sıkışan siniri rahatlatabildiklerini belirtmeliyim. Omuz kaslarında yırtık varsa aynı seansta tamiri de gercekleştirerek tedavi ettiklerini soyluyor. Gunumuzde her dort calışandan birinde gorulen omuz ağrısı şikayetlerinin, tedavi edilmediğinde orta ve ileri donemde omuzda kas yırtığı gibi sorunlara neden olabilmektedir. Uzun saatler one eğilerek calışmaktan kacınmalı ve omuzları geriye alarak dik duracak şekilde cevremizi duzenlemeliyiz. Bu durumun kas yırtığına ilerlememesi icin omuzları zorlayan hareketlerden kacınmalı, ozellikle gece devam eden omuz ağrısında mutlaka ileri tetkik yaptırmalıyız.

[h=2]İstanbul Ortopedi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]