Hasta bina sendromu nedir ?
Dunya Sağlık Orgutu (WHO) farklı donemlerde yayınladığı raporlarda, gunumuz insanlarının zamanının %90’ını kapalı mekanlarda, bu oranın %70’ini iş, geri kalanın %20’sini ise ev ortamlarında gecirdiğini belirtilmektedir. Zamanın buyuk coğunluğu ic mekanlarda gecirildiği icin, bu ortamların hava kalitesi de en az dış ortam hava kalitesi kadar onemlidir. Ozellikle kış aylarında, ısı yalıtımı on planda olduğundan binalar yeterince havalandırılamamakta ve ic ortamdaki kirletici konsantrasyonları sağlık icin tehdit oluşturabilecek seviyelere ulaşmaktadır.
Bina ile ilgili hastalıklar ve hasta bina sendromunun en onemli nedenleri ısı yalıtımının on plana cıktığı binalardaki yetersiz havalandırma koşulları, kimyasal ve mikrobiyal kirliliktir. Hasta bina sendromu belirli bir ic ortamdayken ortaya cıkan ve o ortam terk edildikten sonra kaybolan ve binada yaşayan kişilerin coğunluğunu etkileyen semptomlar dizisidir. Yapılan calışmalarda hasta bina sendromunda en sık gozlenen burun ve boğazı etkileyen (akıntı, tahriş, kızarıklık) semptomlar olup bunu sırasıyla konsantrasyon bozukluğu, gozlerde akıntı, kızarıklık, tahriş ve yorgunluk izlemiştir.
Kişisel (yaş, cinsiyet, kişide var olan hastalıklar, meslek, sigara kullanımı, cocuklukta cevresel maruziyet), mikrobiyolojik (biyoaerosollar), kimyasal (CO2 konsantrasyonu, UOB), fiziksel (havalandırma sistemleri ve havalandırma oranı, evle ilgili faktorler, ic ortam sıcaklığı ve bağıl nem, duvardan duvara halı) ve psikolojik faktorlerin kombinasyonu hasta bina sendromu şikayetlerini artırmaktadır. Hasta bina sendromuna bağlı gozlenen semptomların onlenebilmesi icin ic ortamda uygun iklimlendirme koşulları sağlanmalı ve bina icerisinde ic ortam kirleticilerinin emisyonları azaltılmalıdır.
Klimayı doğru kullanmazsanız hasta olabilirsiniz!
Kapalı ortamların havalandırmasının sağlanmasında onemli bir yardımcı olan klimalar, doğru kullanılmadığında ve bakımları duzenli olarak yapılmadığında hastalık kaynağına donuşebilirler. Ozellikle klimalı ortamlarda sigara icilmesi hastalıkların yayılmasında onemli bir etkendir. Sağlıklı calışmayan klimalar, nezle, grip ve alerjik sorunların artmasına; beraberinde sinuslerin gorevini yerine getiremeyerek ciddi goz ve baş ağrılarına neden olan sinuzit problemiyle karşılaşılmasına zemin hazırlar. Bu nedenle sağlığınıza dikkat ettiğiniz halde sık sık hastalanıyorsanız calıştığınız ortamdaki şartları gozden gecirin.
Kapalı ortamlarda sağlığınızı kaybetmemek icin!
Kullandığınız havalandırma sisteminin bakımını duzenli olarak yaptırın.
Alerji riskini ortadan kaldıracak filtreler iceren havalandırma sistemleri kullanın.
Nem dengesini koruyucu klimalar tercih edin.
Bulunduğunuz alanları klima dışında da mumkun olduğunca pencere ve kapıları acarak havalandırın.
Calışma sırasında kullandığınız molaları mumkun olduğunca acık havada gecirmeye calışın.
Calışma ortamında sigara icmeyin
Oda sıcaklığını ideal olcu olan 21-26⁰C’de tutun. Gereğinden fazla ısıtma veya soğutma sağlık problemlerini beraberinde getirebilir.
Burnunuzda deviasyon, polip, alerji gibi problemler varsa kontrol altına alınması icin duzenli olarak kulak burun boğaz muayenenizi olun.
Hastalıkların temel bulaşma nedeni olan hijyen problemi yaşamamak icin ellerinizi sık sık yıkayın.
[h=2]İstanbul Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Gecmeyen hastalıklarınızın nedeni calışma ortamınız olabilir!
Sağlık0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gecmeyen hastalıklarınızın nedeni calışma ortamınız olabilir!