Gecmeyen baş ağrıları nasıl tedavi edilebilir?Aylardır, hatta yıllardır neredeyse hemen her gun başınız ağrıyor! Defalarca beyin tomografisi ya da beyin emarı cektirdiniz ama sonuclar hep normal cıkıyor... Antidepresanlar başta olmak uzere kullanmadığınız baş ağrısı ilacı kalmadı... Ustelik ağrı kesicileri artık neredeyse her gun kullanmaya başladınız! Ama yine de baş ağrılarınız gecmiyor, hatta giderek daha da artıyor...
'Başım ağrır' korkusu ile plan yapamıyor, tatile cıkamıyor hatta misafir bile kabul edemiyorsunuz... Eşinize, cocuklarınıza ve yakınlarınıza artık 'başım ağrıyor' demeye utanır hale geldiniz... Cevrenizdekilerin size 'yine mi başın ağrıyor?' demesinden de artık fena halde sıkılıyorsunuz! Belki de başvurduğunuz sağlık merkezlerinde size 'yapacak bir şey yok' ya da 'tamamen psikolojik' gibi sozler soylenmesi umidinizi iyice yitirmenize neden oluyor... Yaşamınızın kabusa donmuş olması şoyle dursun, duygusal olarak da kendinizi iyi hissetmiyorsunuz. Boyun ağrıları, sırt ağrıları, uyku bozuklukları gibi bir cok sorun da uzerine eklendikce ekleniyor....
Peki bir omur boyle gecer mi? Elbette gecmez! Oyleyse bu durumdan kurtulmak mumkun mu?
Elbette mumkun!
******
1. BAŞ AĞRISININ NEDENİ VE TİPİ DOĞRU BELİRLENMELİ
Hemen belirletelim ki butun baş ağrılarının yuzde doksanı migren gibi, gerilim tipi baş ağrısı gibi 'beynin kendi urettiği' baş ağrılarıdır...
Sadece yuzde onu beyin tumoru, anevrizma ya da başka hastalıklara bağlı olarak ortaya cıkar...
Hormon bozukluklarından akciğer hastalıklarına, uyku bozukluklarından romatizmal hastalıklara vaskulitlere kadar pek cok hastalık da baş ağrısı sebebi olabilir!
Bu nedenle baş ağrısının başka sebeplere bağlı olup olmadığının gosterilmesi gerekir!
2. AĞRI KESİCİ AŞIRI KULLANIMI VARSA GİDERİLMELİ
İster migren, ister gerilim tipi baş ağrısı olsun 'gecmeyen baş ağrılarının' tedavisinde 'ağrı kesici aşırı kullanımı' mutlaka sorgulanmalıdır.
Cunku 'ağrı kesicileri aşırı kullanmak baş ağrısını kronik gunluk hale getiren' onemli bir nedendir!
Ayırca ağrı kesicileri kesmeden yapılacak tedaviler coğu kez başarısız olacaktır! Bu nedenle ağrı kesiciler mutlaka kesilmeli!
'Ben ağrı kesici almadan durmam ki!' dediğinizi duyar gibiyim!
Oysa ilac kesme doneminde 'arındırma tedavileri,' GON blokaj gibi sinir blok yontemleri ve diğer geciş donemi tedavileri ile bunu kolaylıkla başarmak mumkundur...
3. DOĞRU KORUYUCU TEDAVİLER SECİLMELİ
Baş ağrılarında atakları onlemek amacıyla antidepresanlar, bazı epilepsi ilacları, kalp ilacları, kanal blokerleri gibi tedaviler kullanılır.
Kimin hangi ilacı, hangi dozda ve surede kullanacağı baş ağrısı tipine ve kişinin tıbbi, biyolojik ve sosyal ozelliklerine gore değişecektir.
Gecmeyen baş ağrısı olan bir hastada, kişinin baş ağrısı tipi ve tıbbi ozellikleri goz onune alınarak doğru koruyucu tedavi seceneğini yeterli dozda ve surede alınıp alınmadığı mutlaka değerlendirilmelidir.
4. TOKSİN UYGULAMALARI
Gecmeyen baş ağrıları ozellikle 'kronik migrene' ya da 'ağrı kesici aşırı kullanımına' bağlı ise botulinum toksin uygulamaları hastaların kronik donguden cıkmasında oldukca etkili, guvenilir ve FDA onaylı bir tedavi yontemidir.
Yan etkileri ilaclara gore yok denecek kadar azdır!
Ancak mutlaka uygun dozda ve uygun teknikle uygulanması şartıyla...
5. SİNİR BLOKAJLARI
Ozellikle migrende, kume baş ağrısında, ağrı kesicilerin kesilme donemlerinde 'tekrarlayan sinir blokajları' bu donemin rahat gecirilmesini sağlamakla birlikte baş ağrısı ataklarını onleyici yontemlerdir.
Pek cok sinir blokaj yontemi vardır ve bir coğu klinik ortamında hızlı, pratik ve guvenilir bir şekilde uygulanabilir.
6. KURU İĞNE TEDAVİSİ, TETİK NOKTA ENJEKSİYONLARI, AKUPUNKTUR
Bir cok kronik baş ağrısında kafatası cevresinde, boyun, omuz ve sırt bolgesindeki kaslarda hassas kas bantları ve tetik noktalar bulunmaktadır.
Bunların kuru iğne tedavisi, tetik nokta enjeksiyonları ve akupunktur gibi yontemlerle giderilmesi baş ağrılarını oldukca azaltmaktadır.
Ancak bu yontemleri 'tek başına tedavi' olarak gormekten cok 'tamamlayıcı tedavi' olarak gormek daha doğru olacaktır.
*******
Sonuc olarak, etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış pek cok tedavi yontemi ile GECMEYEN BAŞ AĞRILARINDAN KURTULMAK MUMKUNDUR!
Onemli olan hangi yontemin hangi hasta icin doğru olduğunu belirleyebilmektir.
İnternet ve medyada sıkca karşımıza cıkan, bilimsel etkinliği henuz kanıtlanmamasına rağmen 'mucize' gibi sunulan tedavi yontemlerine karşı (hacamat, suluk, migren ameliyatı vs..) dikkatli olunmalı ve mutlaka bir noroloğa danışılarak hareket edilmelidir...
[h=2]İzmir Noroloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Gecmeyen baş ağrıları nasıl tedavi edilebilir?
Sağlık0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gecmeyen baş ağrıları nasıl tedavi edilebilir?