KEY'de geri sayım başladı. Yarın odemeler başlıyor. KEY hesaplarıyla ilgili A'dan Z'ye derlediğimiz bu bilgileri kacırmayın!

KEY alıp almayacağımızı nasıl oğrenebiliriz? Odemeler nasıl yapılacak? Paramızı nereden alabiliriz?

Bu konuyla ilgili, 31 Temmuz’dan sonra olmak kaydıyla veya 31 Temmuz’a kadar tasfiye halindeki Emlak Bankası Anonim Şirketi yonetim kurulunca once Resmi Gazete’de daha sonra da bir web sayfasında vatandaşlık numarası girilerek ne kadar KEY odemesi alınacağı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hak sahipleri odeme tutarlarını T.C. kimlik numaralarını girerek bu siteden oğrenebilecek. Hak sahipleri kendilerine en yakın Ziraat Bankası şubesine giderek, T.C. kimlik numaralarıyla KEY hesaplarında biriken parayı alabilecek.

Kesin tarih soylemek mumkun değil!
Bunun normal şartlarda -resmi acıklamayı soyluyorum- Devlet Bakanı Mehmet Şimşek tarafından Emlak Bankası yonetim kurulunun talebi uzerine 31 Temmuz’a kadar listelerin acıklanması ve alınacak paraların acıklanması ertelendi. Tabii bu arada gayri resmi olarak Emlak Gayrimenkul Yonetim Kurulu Uyesi’nin acıklaması vardı biliyorsunuz. Orada diyordu ki; “Bu paraların 7 ila 20 Temmuz arasında Ziraat Bankası’nın odenmesi mumkun” diyordu. Bu bana gore resmi acıklama sayılamaz. Cunku daha **** Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na gecmedi. Ne zaman ki listeler acıklanır, listeler Resmi Gazete’de yayınlanır, o gun top Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na gececek. Şu anda butun bu işlemler tasfiye halindeki Emlak Bankası Yonetim Kurulu’nda. Onlar da 31 Temmuz 2008’e kadar sureleri var. O tarihe kadar acıklayabilirler.

Odemenin hakkımız olan para olup olmadığını nasıl anlayacağız?
Bunu anlamak cok zor ama şoyle bir şey var; şayet kişi 1987 yılında başlayan KEY odemelerinde 95 yılının sonuna kadar 9 yıl adına aralıksız KEY odenmişse acıklanan tavan rakam kadar alması lÂzım. Resmi rakamlar 1.400 YTL civarındaydı. 9 yıl boyunca adına KEY odenmişse ve acıklanan bu rakamdan daha az olırlarsa bu kişiler az aldıklarına kani olsunlar. Ama bu kişi 9 yıldan daha az KEY odenmiş bir kişiyse, bunu hesaplaması hemen hemen imkansız.

Listede adı olmayanlar
Listede adı olmayanlar icin iki şık var. Eğer kişi ozel sektorde calışan birisiyse, bağlı olduğu Sosyal Guvenlik Kurumu’na eski adıyla SSK’ya muracaat edecek. Kişi o tarihlerde kamuda calışmışsa -ister kamu işcisi olsun, ister kamuda memur olsun, ister sozleşmeli olsun- calıştığı kamu kurumuna başvuracak. Zira Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda olan bu senetlerin bu hisselerin liste bildirimlerini ozel sektor calışanları icin SSK yaptı. Kamu calışanları icinde calıştıkları her bir kurum listeler halinde bildirdi.
Lojmanda kalan memur
O donemde lojmanda kalan memurlar KEY’den yararlanamıyor mu?
Evet o tarihte lojmanda kalanlar icin KEY odemesi yapılmadı.

internethaber.com