Devam eden oksuruk nedir?
Astıma neden etkenler birinci derece akraba aile uyelerinde astım veya allerji oykusu olması, annenin gebelik ve emzirme doneminde sigara icmesi ve bebeğin bulunduğu ortamda sigraya varlığı, kent tipi yaşam, duvardan duvara halılar, maruz kalması pasif icicilik, anne sutu alamaması, gecirilen akciğer enfeksiyonu, egzema hava kirliği risk faktorleridir. Virus enfeksiyonları ilk aylarda daha sık gorulur. Ozellikle sık RSV denilen virus ile sık enfeksiyon astım icin risk oluşturabilir. Tam tedavi olamayan olgular kronik bronsit sebebi oluşturabilir.
Astım oluş nedenleri arasında en onemli sebeblerden biri allerjenlerdir. Cevresel faktorler ev ici ve ev dışı allerjenlere temas onemlidir. Vucudumuz girdiğinde bağışıklık sisteminde yabancı veya zaralrı olabilecek durumlara karşı başlatılan sebeblere allerjen diyebiliriz. Her insanda aynı reaksiyonu vermeyebilir. Allerjen maddelerin bu gibi durumlarda farklı yanıt vermesinin esas sebebi tam olarak anlaşılamamıştır.
Her insanda farlık reaksiyonlarla oluşabilmetedir. Allerjenler deriden, ağız , burun ve diğer solunum yollarında vucuda girdiğinde bir reaksiyon baştatır. Bu durum başladığı yere gore farlıklık gosterebilir. Ciltte dokuntu , kızarıklık, egzema, Burunda akıntı, hapşırık, dolgunluk , tıkanıklık, bağırsaklarda ishal, kusma, karın ağrısı, gaz oluşumu, karında şişlik hatta bağırsakta ufak kanamalar (inek sutu allerjisinde), Akciğerlerde oluşan salgıların dokuyu tahrip ve tıkaması sonucunda solunum zorluğu, oksuruk, branşlarda tıkanma yol acabilir.
Hastalık her kişide farlı boyutlarda seyredbiliyor. Bazı hastalar hastanede kalmayı gerektirebilir. Ataklar sırasında cocuğun izlemi ve ilacların doğru kullanımı onemlidir. Nefes acıcı ilaclar, oksijen desteği, antibiyotik, kortizollu ilaclar veya genel yoldan verilen kortizollu ilaclar kullanılabilir. Sprey şeklinde kullanılan kortizollu ilaclar bu atakları onlemede etkisi olumlu olacaktır. Bazı hastalarda aşı kullanmak bu atakları engeleyebilir. Allerji ile ilgili bunların kontrol altına alınabilmesi icin hekim gozetiminde bulunmak gerektirir.
Astımdan şuphenilen olgular icin hekime başvurulmalıdır. Ailelerinde en sık yakınmaları cok sık hasta oluyor , oksurukleri gecmiyor. Gece ve sabaha karşı oksurukleri kriz şeklinde oluyor. , sigara dumanı ve diğer kokulara maruz kaldığında oksuruk ortaya cıkıyor, Hışırtılı nefes alıyor, cabuk yoruluyor diye belirtiyorlar.
Evde duvardan duvara halı olup olmadığı sorgulanmalır. En sık rastlanılan allerjenler; ev tozu akarı, cayır, cimen ve ağac poleni, mantar veya hayvan toz ve tuyleridir. Bunlarla birlikte inek sutu, yumurta, balık, midye, soya, fıstık ve bazı endustriyel katkılardır.

[h=2]Antalya Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]