Enuresis sık rastlanan bir sorundur. Bu sorun yalnızca carşafları değil, bircok ailenin hayatını da bir kabusa cevirmiştir. Bugun enuresis'in hemen hemen tamamıyla onlenebileceği ileri surulmektedir. Cocuklar nicin ve nasıl miksiyon kontrolu oğrenirler?".
Miksiyon Kontrolu: Enuresis miksiyon kontrolu beklenen bir yaşta, uygunsuz koşullar altında, sık sık idrar boşaltmaktır. Omur boyu suren ıslatmaya primer enuresis adı verilir; miksiyonun kontrollu olduğu bir donemden sonra başlayan ıslatma vakaları ise sekonder enuresis adını alır.
Gunduzleri ıslatma ( diurnal enuresis ), geceleri ıslatmadan ( nokturnal enuresis ) daha az gorulur, ama ikisi kombine olarak da gorulebilir. Yalnızca nokturnal enuresis gosteren cocukların bircoğu, iki yahut uc yaşından sonra gunduzleri mesane kontrolu oğrenmişlerdir.
Nasıl bazı sağlıklı cocuklar yurumeyi yavaş ya da cabuk oğrenirlerse, bazıları da miksiyon kontrolunu yavaş ya da cabuk oğrenirler; ve bu gibi yetenekler bir sure gelişmekte devam eder.
Bir bebeğin bobrekleri surekli olarak idrar salgılar, ama bebek surekli olarak altını ıslatmaz; mesanede biriken idrarı tutma suresi gittikce artar. Miksiyon kontrolunun birkac yıl icinde mumkun olabilmesi icin, merkezi sinir sistemindeki ( MSS) gerekli mekanizmaların gelişmesi şarttır. Bu gelişim bazen bir yaşında, daha sık olarak 2-3 yaşlarında, bazen da 4 ya da hatta 5 yaşlarında gercekleşir. Beş yaşından sonra, gelişim gecikmesinin cok ender olarak nokturnal enuresis etkeni olabileceği duşunulmektedir, ama başka bircok etken vardır. Şu halde, miksiyon kontrolu MSS gelişimiyle birlikte ortaya cıkan bir davranıştır, ama ortaya cıkması aksayabilir.
Miksiyon kontrolunun başlamasını etkileyen bazı faktorler:
1.Yetişme: Yetişmenin oynadığı rol once değişik ulkelerdeki enuresis sıklığı karşılaştırılarak gosterilebilir ( oysa bazı uluslar bu soruna daha cok onem verirler). Buluğ cağı oncesi yaştaki cocukların %10'unun etkilendiği Afrika'nın bazı bolgeleri dışında batılı olmayan ulkeler bu yazı kapsamına alınmamıştır. Dort yaşındaki cocuklarda miksiyon kontrolu dokumu şoyledir: İsvec % 92, İngiltere % 88, A.B.D (beyaz)% 71, Avustralya % 61.
2.Aile: Enuresis cok kere "aileden gelir". Familyal faktorler genetik (gelişim zamanını etkileyen faktorler) yahut ortamsal (orneğin, "problemli aileler") olabilir. Problemli bir ailede, cocuğun bir ebeveynden yoksun kalması yahut iyi bakılmaması sonucunda, enuresis'in devam etmesi ihtimali daha yuksektir. Tersine, iyi bir aile ilişkisi ortamında miksiyon kontrolunun daha erken gelişmesi mumkundur.
3.Anksiyete: Tuvalet eğitimi baskı yapılarak uygulandığı ya da bu cabalara bir anksiyete ve gerilim ortamında girişildiği taktirde, miksiyon kontrolu gecikebilir. Huzurlu bir ev atmosferinde ise bu gelişim hızlanır. Sozgelimi 4 yaşındaki bir erkek cocukta SSS'nin yavaş gelişmesi nedeniyle mevcut enuresis'in, ailede uyandırdığı birtakım endişeler gelişim gercekleştikten sonra bile miksiyon kontrolunu geciktirebilir. Ailede bir olum ya da yeni bir doğum gibi diğer anksiyete etkenleri de aynı etkiyi gosterebilir. Etken değişse de, semptom aynı kalır.
Enuresis organik hastalığa sekonder olduğu zaman, bu genellikle "sekonder enuresis"tir, yine de şimdiye kadar en sık gorulen sekonder enuresis etkeni anksietedir. Ufak mesane enuresis'in bir etkeni değildir, enuresis'e sekonderdir. MSS belirtileri olmaksızın spina bifida occulta bulgusu onem taşımaz.
Yatağını ıslatan cocuk, geceleri fazla idrar boşaltıyor değildir. İdrar boşaltma stimulusuyla uyanamayacak kadar derin mi uyur? Bu kısmen kabul edilmekle birlikte, şimdi yeniden incelenip değerlendirilmektedir.
Cocuğu aile ortamı bakımından incelemek ve yatak ıslatmaya sık sık bozukluk gosteren ailelerin cocuklarında rastlandığını kabul etmek onemlidir. Bir zamanlar enuresis'in başlı başına psikiyatrik bir bozukluk olduğuna inanılıyordu, sonraları bu goruşun doğruluğundan şuphe edildi. Bugun enuresis'in emosyon (duygu) yahut davranış bozukluğuyla ilgili olduğu hususunda modern deliller mevcuttur. Bazı enuretik cocuklarda sekonder bir anksiete mevcut olduğu gorulmektedir. Yine de , bu cocuklardan bircoğu psikiyatrik bakımdan normaldir. Emosyonel bir bozukluk gecici de olabilir; ama oğrenme bakımından "duyarlı doneme" (yaklaşık 2-4 yaşları arasında) rastlandığı taktirde, mesane kontrolunu geciktirebilir.
Boylece anksiete primer yahut sekonder enuresis'de, ya da gorunuşte iyileştiği halde nukseden vakalarda onemli bir rol oynayabilir.
Akupunktur; limbik sistem regulasyonu sağlayarak, anksiyeteyi giderdiği gibi MSS'de miksiyon kontrolunun gelişmesine katkıda bulunarak sorunun giderilmesini sağlar.


[h=2]Antalya Akupuntur Uzmanı uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]