Kan dolaşımının sağlanması icin bir basınc gereklidir. Bu basıncın normalden fazla olmasına hipertansiyon (Yuksek Tansiyon) denir. Kan basıncı olculurken 2 kan basıncı değerine bakılır
Buyuk tansiyon (sistolik kan basıncı)
Kucuk tansiyon (diyastolik kan basıncı)
albin kasılması sırasında olculen kan basıncı, buyuk (sistolik) tansiyon, kalbin gevşemesi esnasında olculen kan basıncı ise kucuk (diyastolik) tansiyondur. Sağlıklı erişkin bir insanda sistolik basınc 120 mm.Hg (civa), diastolik basınc ise 80 mm. Hg (cıva) basınc civarındadır. Hipertansiyon tanısı icin buyuk ve kucuk tansiyondan birisinin normalden yuksek olması yeterlidir. Genel olarak sistolik kan basıncının ( buyuk tansiyon) 140 mmHg vediastolik kan basıncının ( kucuk tansiyon) 90 mmHg'dan yuksek olması hipertansiyon olarak kabul edilir. 140/90 mm Hg genellikle normal basıncın en ust sınırı olarak benimsenmiştir. Sistolik ve diastolik değerlerin en onemlisi diastolik basınctır. Gebelikte diastolik basınc 90 mm Hg ustunde seyrettiğinde anne karnında bebek olum oranları 3-4 misli fazla bulunmuştur. Gebelikte gorulen yuksek tansiyon anne ve bebek yaşamını ciddi olarak etkileyebilen onemli risk faktorudur.
Tansiyon olcumleri anne adayı en az 10 dakika dinlendikten sonra, oturur pozisyonda sağ koldan ve kol kalp hizasında iken yapılmalıdır. Aşırı aktivite sonrası yapılan veya bilekten olcum yapan tansiyon aletlerinden elde edilen sonuclar yanıltıcı olabilir. Olcmeler en az 6 saatlik aralarla tekrarlanmalıdır.
Gebelikte tansiyon değerlendirilmesinde , uzerinde durulması gerekli bir nokta da şudur: 140/90 normalin ust sınırı olarak her vaka icin gecerli olamaz.
En doğru olcum 6 saat ara ile yapılan iki kan basıncı olcumunun 140/90 mmHg veya uzerinde bulunması veya 20. gebelik haftasından once olculen kan basıncı değerinden sistolik basıncta 30 mmHg'den fazla artış diastolik basıncta 15 mm Hg'den fazla artış saptanması ile konur.
Gebelikte gorulen yuksek tansiyon ceşitleri;
1-Kronik hipertansiyon: Daha once bilinen hipertansiyonu olan gebeler.
2-Gebelik hipertansiyonu: Gebelikten once tansiyonu normal olan ve gebelikte ortaya cıkan hipertansiyon. Bu gebelerin yapılan muayene ve testleri normaldir, bir problem yoktur ve doğum sonrası kan basıncı normale doner.
3-Hafif preeklampsi:
Hipertansiyon (diastolik kan basıncının 90-100 mmHg arasında) + idrarda protein gorulmesi.
4-Ağır preeklampsi:
Tansiyon 160/100 mmHg uzerinde + İdrarda protein kaybı + ayakbileği, el ve yuzde odem + baş ağrısı + gorme bulanıklığı + nefes darlığı + karınağrısı
5-Gebeliğin ağırlaştırdığı kronik hipertansiyon (Superempoze preeklampsi): Gebelik oncesi hipertansiyonun uzerine preeklampsi bulgularının eklendiği anne adayları.
6-Eklampsi: Yukarıda sozu edilen bulgulara bilinc kaybının, tum vucutta kasılma ve nobetlerin eşlik ettiği anne adayları.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Gebelikte yuksek tansiyon
Sağlık0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gebelikte yuksek tansiyon