Anne adaylarının buyuk bir kısmı hic bir sorun yaşamadan sağlıklı bir gebelik donemi gecirir ve tumuyle normal bir doğum sonrası sağlıklı bir bebek sahibi olurlar. Biz Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarının var olma nedeni sorunsuz seyreden bir gebeliğe mudahalede bulunmak değil, muhtemel bir sorunu erken donemde saptamak ve geriye donuşumu olmayan bir aşamaya gelmeden gidermeye calışmaktır.
Yuz yıl once “kadere” bağlanan anne ve bebek olumleri, sakat veya olu bebek doğurma gibi olayların onemli bir kısmı artık kontrol edilebilir hale gelmiştir.
Gunumuzde anne adayının gebelik doneminde veya doğumda hayatını kaybetmesi, bebeğin rahim icinde olmesi ya da anomalili doğması her gecen gunle birlikte giderek azalmaktadır. Bu azalmanın daha da devam etmesi icin en onemli şart anne adaylarının hic bir şikayetleri olmasa bile duzenli olarak antenatal (doğum oncesi) kontrollere devam etmeleridir.
Gebelik donemi boyunca şikayeti olmadığı icin hic bir şekilde uzman hekimle karşılaşmayan bir anne adayı buyuk olasılıkla sağlıklı bir gebelik yaşayacak ve sağlıklı bir bebek sahibi olacaktır. Ancak gebelik donemince hic bir belirti vermeyen veya uzun bir bekleme doneminden sonra ortaya cıkabilen cok sayıda tıbbi durum sozkonusudur. Bunların sonucunda erken donemde teşhis edildiğinde kolay bir şekilde tedavi edilebilecek cok sayıda hastalık icin gec donemde yapılabilecekler kısıtlı olacak ve anne adayı ve/veya bebek sağlığını tehlikeye sokan durumlar ortaya cıkacaktır.
Hic bir şikayet yaratmamasına rağmen sağlıksız giden gebelik ornekleri
Hamileliğin ilk doneminde dış gebelik ve mol gebeliği olguları hicbir belirti vermeyebilir. Bu iki durum da erken tanı konduğunda başarıyla tedavi edilebilen, tanı geciktiğinde ise tedavinin gucleşmesine neden olan normal dışı gebelik şekilleridir. Bu donemde yapılan basit bir muayene ve ultrason incelemesi normaldışı seyreden gebeliğin tanısını koymak ve onlem almak icin yeterlidir.
İdrar yollarında ozellikle gebelik doneminde bazı bakteriler hic bir belirti vermeden sinsi bir şekilde ureyebilirler. Bu durumun basit bir idrar kulturu tetkikiyle ortaya cıkarılması buyuk onem taşır. Zira bu belirti vermeyen donemde bakteriler kolay bir şekilde vucuttan uzaklaştırılarak ciddi enfeksiyonlar ortaya cıkmadan onlem alınmış olur. Ateşle seyreden idrar yolu enfeksiyonları hem bebek hem de anne adayı icin ciddi tehlikeler oluşturabilir.
Doğduğunda yaşaması kesinlikle mumkun olmayacak kadar sakat ya da normal bir yaşam surduremeyecek derecede bedensel sakatlığı bulunan bir bebek (anensefali-bebeğin beyin dokusunun gelişmemesi olgularında olduğu gibi) erken donemlerde yapılan bir ultrason incelemesiyle teşhis edilebilir ve bu gebelik anne adayını riske sokmadan sonlandırılabilir. Bu inceleme yapılmadığında ise bebek sakat olmasına rağmen gebelik sonuna kadar gidebilir. Bu bebek doğduğunda ya erken donemlerde olur ya da yaşadığı surece aile ve toplum icin ciddi bir problem kaynağı oluşturabilir. Prenatal (doğum oncesi) Tanı sınırları giderek genişleyen yeni bir bilim dalı olarak anne adaylarına hizmet vermektedir.
Preeklampsi (“gebelik zehirlenmesi”) adı verilen ve hayatı tehdit eden durum tam olarak ortaya cıkıp tum sistemleri etkilemeye başlamadan once yapılabilecek cok şey vardır. Basit bir tansiyon olcumuyle ve bazı basit testlerle erken donemlerde saptanabilen ve tedavisi mumkun olan bu durum belirti vermeye başladığı andan itibaren daha zor tedavi edilebilir bir aşamaya gelmiş demektir. Anne adayının ve bebeğin hayatını ciddi bir şekilde riske sokan bu durumun erken tanısı icin hic bir şikayetiniz olmasa bile duzenli olarak antenatal kontrollere gitmelisiniz.
[h=3]Gebeliğinizin tanısı konar konmaz kontroller başlamalıdır[/h]İdeal olanı anne adayının gebelikten şuphelendiğinde veya kendi yaptığı ya da laboratuvarda yapılan gebelik testi pozitif olduğunda doktor kontrollerine başlanmasıdır. Erken antenatal muayenelerinin amacı risk faktorlerinin ortaya cıkarılarak takip şeması cizmek, dış gebelik ve mol gebeliği gibi erken donemde ortaya cıkarılabilen normal dışı gebelik durumlarının tanısını koymak ve son adet tarihine gore belirlenen gebelik haftası ile ultrasonografide saptanan gebelik haftasının biribirine uyumlu olup olmadığını tespit etmektir.
[h=3]İlk doktor kontrolunun onemi ne kadar vurgulansa azdır[/h]Dış gebelik tanısı erken konduğunda metotreksat adı verilen ilacla veya laparoskopi yontemiyle tuplerde daha az hasar bırakıcı bir tedavi imkanı doğmaktadır.
Yine gebelik haftasının ozellikle birinci trimester ultrasonuyla belirlenmesinde hata payının ± 3 gun olması, gebelik haftasının “teyid edilmesini” sağlamakta bu da erken doğum kararı verilmesi gereken durumlarda yon verici olmakta, miyad gecmesi gibi durumlarda doğum eyleminin doktor tarafından başlatrılması gereken tarihin hatasız olarak belirlenmesini sağlamaktadır.
Erken donemde başvuramayan anne adayları da gebelik tanısı konar konmaz hemen antenatal muayene icin başvurmalıdır.
[h=3]Antenatal (hamilelik donemi) muayeneleri ne sıklıkta yapılır?[/h]Antenatal muayenelerin sıklığını ve yapılan incelemelerin niteliğini belirleyen en onemli etken anne adayının ilk muayenesinde araştırılan risk faktorleridir. Herhangi bir risk faktoru olmayan anne adayı hicbir şikayeti olmasa bile ideal olarak 28. gebelik haftasına kadar dorder haftalık, 28-36. haftalar arasında ikişer haftalık aralıklarla, 36. haftadan doğuma kadar ise haftalık olarak doktor kontrolune gelmelidir (bu şema doktordan doktora veya anne adayının hamileliğinin ozelliklerine gore değişebilir). Ek bir şikayet olduğunda yeni doktor muayenesi beklenmemeli ve takipeden doktora durum iletilerek doktorun gerekli gorduğu durumlarda ek muayeneler icin de başvurulmalıdır.
Gebelikte var olan risk faktorunun ya da risk faktorlerinin niteliklerine gore doktor kontrolleri daha sık aralıklarla gercekleşir ve bazı durumlarda risk faktoru olmayan anne adaylarına yapılan incelemelerden daha farklı incelemeler yapılır.

[h=2]Antalya Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]