Gebelikte vucut duruşunun ayarlanmasıGebelikte buyuyen rahim ve memeler, bebeğin beslenmesi amacı ile vucut yağ depolarının artması ve her gecen gun buyuyen bebek nedeni ile onemli miktarda kilo artışı oluşur. Buna ek olarak hormonal değişikliklere bağlı olarak eklemler arasındaki bağlar gevşer. Butun bunlar anne adayının vucudunda ağırlık merkezinin one kaymasına neden olur. Bu durum anne adayında bel bolgesinde var olan kavsin one doğru artması, sırt bolgesinde kamburluk oluşması ve karın kaslarında zayıflık gelişmesine yol acar.
Gebelikte oluşan bu değişiklikler gebelik ilerledikce daha da belirginleşecek şekilde anne adayının govdesinin one kaymasını engellemek icin vucudunu geriye doğru ve başını da one doğru eğdiği, omuzların one duştuğu bir duruş şekline neden olur
Gebelikte oluşan bu duruş bozuklukları anne adayında, sırt ağrısı, bel ağrısı, bel ağrısına eşlik edebilen bacakta ağrı, uyuşma ve karıncalanma hissi oluşturabilir. Gebelerde kotu duruş pozisyonu nedeni ile koldaki sinirlerde de basıya yol acarak elde uyuşmaya yol acabilir. Gebelikte oluşan duruş bozukluklarına bağlı yakınmalar doğumdan sonra geriye doner. Ancak karın kaslarında oluşan zayıflıklar ve doğum sonrasında oluşan sarkmalar kalıcı olabilir.
Gebelikte uygulanan egzersiz programında anne adayına duzgun duruş oğretilmelidir. Duzgun duruş en az caba ile vucutta en fazla yeterliliği sağlayan pozisyondur. Duzgun duruş vucudun dengesinin eklemlere binen basıncın az ve organların duzgun calışmasına engel olmayacak şekilde ayarlandığı duruş şeklidir. Duzgun duruş şeklinde anne adayı yorulmadan gevşek olarak kalabilir. Anne adayının duzgun duruş pozisyonunda kulak, omuz, leğen kemiğinin ust cıkıntısı, diz ve ayak bileği aynı hizada olmalıdır. Gebelikte egzersiz programı planlayan anne adayının vucut duruş analizinin bir fizyoterapist tarafından yapılması ve duzgun duruşun anne adayı tarafından oğrenilmesi onemlidir.
Anne adayının gunluk hayatında duzgun duruş şeklini kullanması onemlidir. Ancak bunun kadar onemli bir diğer hususta gunluk işlerini yaparken, uyurken ve dinlenirken vucut şeklinin nasıl olacağıdır. Anne adayı rahatsız pozisyonlardan kacınmalıdır. Rahatsızlık oluşturmayacak şekilde gunluk aktivitelerini surdurebilmesi icin onerilerimiz şunlar

· Belden duz bir şekilde eğilmek yerine dizleri bukerek eğilmelidir.
· Uzun sure ayaklarını sarkıtarak oturmak yerine uzun oturmalıdır
· Eşya taşırken eşyayı vucuda yakın tutulmalıdır.
· Uyurken ya da dinlenirken sol yana yatmak, karnın altına, dizlerin arasına, başın altına yastık koyulmalıdır.
· Artan meme dokusu nedeni ile bel ve sırt ağrısına yol acan vucudun one doğru eğimini azaltmak icin elastik ve rahat sutyen onerilmelidir.
· Bacaklarında varis bulunan anne adaylarına yatarken ayaklarını yuksekte tutmak ve gerekirse varis corabı onerilmelidir.
Vucut duruş pozisyonun duzeltilmesi ile ilgili egzersiz
Ayna karşısında posturu duzeltme egzersizi:
Gebe ayna karşısına gecer sırtta oluşan kamburluk, belin artan kavisi, omuzlar ve boyunda one eğilme gibi vucut gorunumde meydana gelen bozuklukları duzeltmeye calışır. Anne adayının duzgun duruş pozisyonunda kulak, omuz, leğen kemiğinin ust cıkıntısı, diz ve ayak bileği aynı hizada olmalıdır.

[h=2]İzmir Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]