Her sağlıklı insanın belirli vitamin ve mineralleri yeterli olcude alacak şekilde besleniyor olması gerekir. Hamilelik doneminde yeterli vitamin alınıp alınmadığı konusu daha da onemli hale gelir, cunku artık sizinle birlikte icinizde buyuyen bebeğin de gelişimini sağlıklı bir şekilde surdurebilmesi icin vitaminlere ihtiyacı vardır.
Hamilelik doneminde alınan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerin sadece bebeğin sağlıklı buyumesi icin değil, anne adayının da sağlıklı ve rahat bir gebelik gecirebilmesi icin onemli olduğunu soyluyor. Ayrıca doğum sonrasında da annenin kendini gercekten iyi ve guclu hissedebilmesi icin, gebelik boyunca yeterli ve dengeli beslenmenin onemli olduğuna dikkat cekiyor.
Mumkunse gebe kalma calışmalarına başlamadan 3 ay once vitamin (folik asit) alımına başlayın.
Sinir yolu kusurları, hamileliğin ilk 4-6 haftası icerisinde oluşur. Hamile olduğunuzu duşunuyor ve takviye almıyorsanız eğer, recete icin ilk doktor randevunuzu beklemeyin; cunku can alıcı gelişimsel evreyi kacırabilirsiniz.
Yapılan onemli araştırmalara gore, en onemli besleyici maddeler, folik asit, demir ve kalsiyum. Folik asit, sinir yolu kusurlarını engeller; demir, oksijenin bebeğe ulaştırılmasında ve annede aneminin onlenmesinde onemlidir; kalsiyum ise bebeğin kemik gelişimine yardımcı olur ve annede kemik kaybını onler.
A Vitamini: Vucuttaki hucre ve dokuların sağlıklı bir şekilde buyumesini sağlar. Vucudu enfeksiyonlara karşı korur. Ozelikle goz sağlığında cok onemlidir. Balık ve yumurtada, kırmızı, sarı ve yeşil sebzelerde yuksek miktarda A vitamini bulunur.
D Vitamini: Kemik ve diş sağlığı, bağışıklık sistemi icin cok onemlidir. Son yıllarda doğum sonrası depresyonun D vitamini eksikliğinde daha sık gorulduğu, doğum sonrasında oluşabilen yorgunluk, halsizlik gibi sıkıntıların onlenmesinde anneye D vitamini takviyesinin (eğer eksiklik varsa) yapılmasının onemli olduğunu biliyoruz..
En cok balık, yumurta ve sut urunlerinde bulunan D vitamini, guneş tenimize temas ettiğinde emilebiliyor. Her gun 10-15 dakika guneşlenmeye ozen gosterin.
B Vitaminleri: Her gun tahıl grubu alanlarda yeteri kadar B vitamini alınıyor olsa da ozellikle folik asit takviyesi gebelik oncesi donemden başlar.
Folik asit gebelikteki en onemli vitaminlerdendir. Bebekte noral tup defekti oluşmasına engel olduğu icin gebelik duşunulmeye başlandığında veya hamileliğin ilk aylarından itibaren kullanımı başlar.
C Vitamini: Bağışıklık sistemi icin, diğer vitaminlerin ve demirin emilimini artırdığı icin onemlidir. Biber, maydanoz, domates, portakal, mandalina ve limon gibi besinlerde yuksek miktarda bulunur.
Demir: Gebelikte kan hacmi yuzde 50 artar. Bu sebeple demir ihtiyacı artar. Gelişen bebeğin vucudunda oksijen taşıması icin hemoglobin gereklidir. Az yağlı kırmızı et, yumurta, kurubaklagil, tahıllardan (demirle zenginleştirilmiş) demir alabilirsiniz.
Kalsiyum: Hem anne hem de bebek icin, kemik sağlığı, buyume ve gelişmede kalsiyumu yeteri kadar almak cok onemlidir. Yani yeteri kadar sut, yoğurt, ayran ve peynir tuketmek ve hatta kurubaklagiller ile yeşilliklerden de kalsiyum desteği almak cok faydalı olacaktır.
Magnezyum: Duzenli alınması gerekmez fakat son aylarda kramplarınız arttıysa magnezyum takviyesi yapmanız gerekebilir.
Omega -3: Son calışmalar, ozellikle gebeliğin son 3 ayında kullanılan saf Omega-3’un bebeğin IQ seviyesini artırdığını gosteriyor. Sakın atlamayın. Her gun balık yiyemeyeceğiniz icin bu donemde ve emzirme surecinde Omega-3 almalısınız.
D vitamini, bir grup yağda cozunebilen pro hormondaki steroid bir vitamindir. D vitamini, anne adaylarının hem gebelik sırasında hem kendi refahı hem de bebeğinin sağlıklı gelişimi icin onerilen miktarda D vitamini almaları gerekir. İnsan gelişiminde en onemli bileşikler D2 ve D3’tur.
D vitamini kendi kişisel sağlığınız icin faydalıdır. D vitamini şu anda bağışıklık fonksiyonu, sağlıklı hucre bolunmesi ve kemik sağlığı uzerindeki rolunu destekleyen kapsamlı araştırmalara sahiptir. D vitamini, kalsiyum ve fosforun absorpsiyonu ve metabolizması icin gereklidir.
Bircok calışma duşuk serum D vitamini seviyeleri ile belirli kanser tipleri, otoimmun hastalıklar, norolojik hastalıklar, insulin direnci ve kardiyovaskuler hastalık riski arasında bir ilişki buluyor.
D vitamini sağlıklı kemik gelişimini destekleyerek bebeğinizin refahına yatırım yapar. D vitamini eksikliği de preeklampsi ile ilişkilidir.
Şu anda, nufusun% 40-60’ı gebe kadınlar da dahil olmak uzere eksik D vitamini oranları iletilmiştir. D vitamini gnşele beraber besinlerle alınabilir. Bu gıdalar yumurta sarısı, somon ve morina karaciğeri yağıdır, ancak coğu D vitamini sut gibi kuvvetlendirilmiş gıdalar yoluyla tuketilmektedir.
Laktoza toleranslı olmayan nufusun% 75’i icin, guclendirilmiş sut urunleri, D vitamini tuketiminin guvenilir bir kaynağı değildir. Ayrıca, vucudun D vitamini yapabilme ve emme kabiliyetini etkileyen bircok faktor bulunmaktadır: Bu bolgelerde yaşadığınız yer, mevsim, guneşten koruyucu, cilt pigmentasyonu, yaş, obezite, kirlilik gibi acık havada ne kadar zaman gecirdiğiniz ve optimal Emme kapasitesi. D vitamini aslında bir hormondur ve vucudun duzgun şekilde uretilebilmesi icin bu faktorlerin sağlıklı ve yeterli olması gerekmektedir.
Vucudunuzun, kalsiyum ve fosfor seviyelerini korumak icin D vitaminine ihtiyacı vardır ve bu da bebeğinizin kemiklerini ve dişlerini oluşturmanıza yardımcı olur.
D vitamini eksikliği gebelikte sık gorulur. Yetersiz D vitamini, yenidoğanlarda anormal kemik buyumesi, kırıklar veya raşitizmlere neden olabilir.
Bazı calışmalar D vitamini eksikliğini gestasyonel diyabet, preeklampsi, preterm doğum ve duşuk doğum ağırlığı gibi yuksek gebelik komplikasyonları riski ile ilişkilendirir ancak bu bağlantıları doğrulamak icin daha fazla araştırmaya ihtiyac vardır. D vitamini eksikliğinin belirtileri ince olabilir. Curuklere neden olabilecek ağrılı kaslar, gucsuzluk, kemik ağrısı ve yumuşatılmış kemikler olabilir. Hicbir belirtisi olmayan bir vitamin D eksikliğine de sahip olabilirsiniz.
D vitamini dozajı tartışma konusu. Tıp Enstitusu halihazırda hamile ya da emziren olmasa da, tum kadınların 600 uluslararası birime (IU) vitamin D ya da 15 mikrogram (mcg) aldığını onermektedir.
IU’nun yeterli olabileceğini, ancak bazı insanlar – hamile ve emziren kadınlar dahil – 1,500 ila 2,000 IU vitamin D’ye ihtiyac duyabilir.

[h=2]Antalya Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]