Gebelikte ve lohusalıkta anne psikolojisiHamilelik ve lohusalık zihinsel hastalıkları provoke eden belirgin olarak stresli donemlerdir. Herhangi bir ruhsal hastalık bu donemde tekrarlayabilir veya yeni başlayabilir. Depresif bozuklukların gorulme sıklığı bu donemde iki kat artar. Maalesef bu durumdan etkilenen kadınların ancak %25’i beklide daha azı uygun olarak tedavi gorulur. Hamilelik ne kadar istense de coğu kadın icin stres yukludur. Strese cevap farklıdır. Coğu kadın bebekleri normal olsa bile kaygılanır.
Bebeklerin doğuştan bozukluk-anomali olan kadınların stresi daha fazladır. Doğuma doğru cocuk bakımı ve kendi yaşam bicimindeki değişikliklerin kaygısı buna eklenir. Ruhsal hastalık hikayesi olan kadınlarda gebelik genellikle bir iyilik halidir. Bununla birlikte şizofreni gibi ağır ruhsal rahatsızlıklarda bu durum değişebilir. Bunun aksine lohusalık ruhsal hastalıkların ortaya cıkması icin daha yuksek risk taşır. Doğum sonrası bazılarında psikotik, depresif, veya manik hastalık gorulebilir. Bunu gorulme sıklığı yaklaşık 30 kat artar.
Gebelik oncesi muayenede anne adayının gecmişinde ruh sağlığıyla ilgili bir tedavi gorup gormediği belirlenmelidir. Orneğin cinsel taciz, depresif hastalığı riski gorulme oranını arttırır. Gebelik sırasında ortaya cıkan kişilik bozuklukları ve ruhsal hastalıklar uzman psikologlar ve psikiyatrislerle birlikte değerlendirilerek tedavi edilmektedir. Gebelikteki aşırı stres erken doğuma neden olabileceği gibi lohusalıktaki aşırı stres ve sonucunda olabilecek ağır depresyonun intihara kadar varabilecek vahim sonuclar olabileceği unutulmamalıdır.

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]