Gebelikte ultrason muayenesi hakkındaGebelikte ultrason muayenesi pek cok ulkede yaygın bir uygulamadır. Gebelik haftası, fetus sayısı, fetusun kalp atışları ve plasentanın yerleşimini değerlendirmede kullanılan guvenilir bir aractır. Buna ek olarak pek cok yapısal kusurlar ve bebeğin buyumesindeki belirgin anormallikler de tespit edilebilmektedir.
Genel olarak, iyi bir goruntuleme guvenilir, yuksek ozgulluk ve hassasiyette, ideal olarak olabildiğince kısa surede, olabildiğince az hasta hazırlığı gerektiren ve maliyet acısında uygun olmalıdır. Onemli hastalık ya da kusurları bulunan fetusları olabildiğince erken haftalarda yakalayarak gerekli tedavi, yonetim ya da doğum planını yapacak sure kazandırmalıdır.
Gebelikte hic ultrason yapılmayan gebelerde kıyaslandığında gebelik yaşının hesaplanması, coğul gebeliklerin ve doğumsal kusurların tespitinin ultrason yapılan kadınlarda daha başarılı olduğu pek cok calışmada gosterilmiştir.
Teknolojik gelişmeler, artan tecrube ve goruntulemede titizlik sayesinde artık bazı doğumsal kusurlar gebeliğin ilk 14 haftasında bile tespit edilebilmektedir. Bununla birlikte rutin detaylı anomali taramasının 18-22. gebelik haftalarında yapılması onerilmektedir. Bu tarama fetal anatominin değerlendirilmesinin yanı sıra amniyosentez gibi tanısal işlemlerin yapılmasında da yol gosterici olmaktadır. Tespit edilebilecek doğumsal kusurlar ya da kromozom hastalıkları durumunda gebeliğin devamı ya da sonlandırılması icin aileye danışmanlık hizmeti sağlanarak yonetim planı cizilir.
İkinci bir detaylı ultrason değerlendirmesi gelişmekte olan beyin ve kalp yapılarını gozden gecirmek adına 28-32. gebelik haftaları arasında yapılabilmektedir.
16-24. gebelik haftalarında yapılacak ultrasonografi ile kısa serviks (rahim boynunda kısalık) tespit edilerek erken doğumu onlemek adına tedavi başlanabilir.

[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]