Tiroid hormonundaki aşırı yukselmeler(hipertiroidi) veya duşmeler(hipotiroidi) , duşuklere veya bazı obstetrik komplikasyonlara neden olabilmektedir.
Tiroid bezi, boynumuzun orta kısmında yer alan, kelebek şeklinde ve 25 gr ağırlığında bir organdır. Bu kadar kucuk olmasına rağmen salgıladığı hormonlar buyume ve gelişmede buyuk rol oynar, metabolizmayı ve vucut fonksiyonlarını duzenler. Tiroid bezinin calışması beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanan TSH(tiroid stimulan hormon) ile duzenlenir. Tiroid bezinden T4 (4 iyot atomlu) ve T3 (3 iyot atomlu) olmak uzere 2 adet hormon salgılanır. Bu hormonların aşırı salgılanmasına hipertiroidi, az salgılanmasına ise hipotiroidi denilir.
Halsizlik, carpıntı, bulantı, kusma gibi bazı tiroid hastalığı belirtileri gebelik bulguları ile karışıp tanıyı geciktirebilir. Bu nedenle gebeliğin başında tiroid hormonlarınıza da mutlaka bakılmalıdır. Gebelikte iyot eksikliğini onlemek icin, iyotlu tuz, deniz urunleri, iyottan zengin gıdalar ile gunluk 250-300 mikrogram iyot alınması onerilmektedir. İyot eksikliğinde bebekte zeka geriliği, ağır sinir sistemi ve gelişim bozuklukları ortaya cıkabilmektedir.
Gebelikte %2 oranında hipotiroidi, %0.2-1 oranında ise hipertiroidi gorulebilir.
Hipotiroidi; iyot alımı eksikliği, Hashimato tiroiditi( otoimmun hastalık) ,gecirilmiş tiroid cerrahisi veya radyoaktif iyot tedavisine bağlı olarak ortaya cıkabilir. Kanda TSH yuksek, sT3 ve sT4 duşuktur. Duşuk,gebelik zehirlenmesi, cocukta zeka ve beyin fonksiyon bozuklukları, yenidoğanda doğumsal hipotiroidi ye neden olabilmektedir. Gebelik sırasında hipotiroidi tanısı almış anne adayında en kısa zamnda tiroid hormonları ile tiroid fonksiyonları duzeltilmelidir.TSH ın 2.5 Mu/L değerinin altında olması onerilir.
Hipertiroidi; hastaların coğunda onceden hipertiroidi vardır (graves hastalığı-bu hastalarda tiroid antikor pozitifliği saptanır). Kanda TSH duşuk, s T3 ve s T4 yuksektir. Duşuk,gebelikle ilişkili hipertansiyon, erken doğum eylemi, anemi, kalp ritm bozuklukları, enfeksiyn,bebekte gelişme geriliği ve olu doğumlara neden olabilmektedir. Tiroid hormonlarını duşurmek icin tedaviye hemen başlanmalıdır. İlaclar neden olabilecekleri yan etkiler nedeniyle uzman doktorlar tarafından ozenle secilmelidir.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Gebelikte tiroid hormonundaki aşırı yukselmeler (hipertiroidi) veya duşmeler (hipotir
Sağlık0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gebelikte tiroid hormonundaki aşırı yukselmeler (hipertiroidi) veya duşmeler (hipotir