İsrailli bakanlar Turkiye konusunda kavgaya tutuşmuşlar. İki bakanın tartışmasında ağır laflar havada ucuşmuş.

İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi, Turkiye’ye karşı ılımlı tavrıyla bilinen İsrail Sanayi, Ticaret ve Calışma Bakanı Benjamin Ben-Eliezer ile son Ankara-Tel Aviv krizinin mimarı olan Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın, Almanya ziyareti sırasında Turkiye ve "Kurtlar Vadisi Pusu" dizisi yuzunden tartıştıklarını yazdı.
Gazetenin koşe yazarlarından Yossi Verter, tartışma esnasında Ben-Eliezer'in Lieberman'a, "Eğer arkadaşım olmasaydın seni shawarma (Turk doneri) yapardım" dediğini, İsrail Dışişleri Bakanı'nın da Ben-Eliezer’i “fino kopeği gibi davranmakla” sucladığını iddia etti.

Haaretz yazarı Verter tarafından kaleme alınan yazıya gore, gecen hafta Başbakan Benjamin Netanyahu’nun başkanlığındaki heyetle Almanya’ya resmi bir ziyaret gercekleştiren iki bakan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile duzenlenen basın toplantısının ardından İsrail buyukelciliğine gitti.

Sanayi Ticaret ve Calışma Bakanı Benjamin Ben-Eliezer

Verter’e gore, iki bakan, İsrail’in Almanya Buyukelcisi Yoram Ben-Zeev ile birlikte en az 10 kişinin daha bulunduğu diplomatlar salonunda Turkiye tartışmasına tutuştu. Lieberman, Ben-Eliezer’i “fino kopeği gibi davranmakla” suclarken, Ben-Eliezer de Dışişleri Bakanı’nın cifte standart uyguladığını soyledi. Olay sırasında orada bulunan bir kaynağa dayandırılan habere gore, Ben-Eliezer’le Lieberman arasındaki Turkiye tartışması aynen şoyle gercekleşti:

- Ben-Eliezer: “Dışişleri Bakanlığı’nın ayrıştırıcı değil birleştirici unsurlar bulması lazım. Bakanlığın on yıllar icinde oluşan politikalarını yerle bir ediyorsun. Eğer arkadaşım olmasaydın seni shawarma (Turk doneri) yapardım.”

- Lieberman: “Sen geleneksel Musevi yaklaşımına takılıp kalmışsın. Yani hep efendilerini mutlu etmeye calışıyorsun.”

"MISIR VE URDUN'DEKİ DİZİLERE NİYE KIZMIYORSUN?"

- Ben-Eliezer: “Mısır ve Urdun’de her gun İsrail karşıtı televizyon dizileri yayınlanıyor. Onlara niye kızmıyorsun?”

- Lieberman: “Fark şu ki, Mısırlılarla Urdunluler, Turkiye Başbakanı’nın yaptığı gibi, Ahmedinecad’ın en iyi dostları olduğunu soylemiyorlar ve sabah akşam İsrail’in cumhurbaşkanıyla başbakanına saldırmıyorlar. Yakında siz Mapaynikleri (İşci Partisi’nin selefi olan Mapay partisi taraftarı) soyu tukenmekte olan tur ilan edip Brei Ayish hayvanat bahcesine koyacaklar. Orası bile size buyuk gelecek.”

- Ben-Eliezer: “Niye işi kişiselleştiriyorsun? Torunum, bunun konuyla alakası yok, deyince ona şoyle diyorum: Konuyu saptırma, anlamlı bir şey soyle.”

- Buyukelci Ben-Zeev: “Almanya’da buyuk bir Turk azınlık var. Turk Başbakanı bir sure once buraya geldi. Bir Turk topluluğa hitap etti ve ulkelerine olan bağlılıklarından vazgecmemelerini soyledi.”

- Ben-Eliezer: “Bak işte, goruyor musun? Boyle soyledi diye Almanlar kecileri kacırmadılar.”

"FİNO KOPEĞİ OLMAK İSTEYEN OLSUN"

- Lieberman: “Fino kopeği olmak isteyen fino kopeği olsun. Ortadoğu’da başka seceneğimiz yok. Bazen sinirden kendini kaybetmiş gibi davranman gerekir.”

- Ben-Eliezer: “Almanya’nın İran’la bir suru ticaret ilişkisi var. Bugun butun gun boyunca Almanlarla birlikte oturduk ve iyi dostuz. Eğer eleştirecek bir şeyi olsa bile, bunun nasıl dile getireceğimiz bellidir. Turkiye’nin bizden uzaklaşma sureci, Avrupa Birliği’nin kendilerini kabul etmemesinden sonra Araplara doğru itilmeleriyle başladı. Buna liderlerimiz aracılığıyla biz de cirkin bir şekilde katkıda bulunduk. (Ben Eliezer burada Olmert’in Gazze operasyonunun başlamasından iki gun once Ankara’yı ziyaret etmesini ve Turkleri kızdırmasını kastediyor.)”

- Lieberman: “Sen onlardan korkuyorsun. Tek istediğin onları yatıştırmak ve haklı cıkarmak.”

- Ben-Eliezer: “Ben kimseden korkmam. Ben savaşlarda yaralandım. Ben sadece kendimizi Musluman dunyadan soyutlamanın cıkarlarımıza nasıl hizmet ettiğini anlayamıyorum.”