Sozleşmeli oğretmenler branşları dışındaki derslere de girebilecek. Atandıkları okulda yeterli ders olmadığı icin 250-300 YTL maaşla yetinmek zorunda kalan sozleşmeli oğretmenler, yeni duzenleme ile farklı derslere de girerek 800 YTL’nin uzerinde maaş alabilecek.

Duzenlemeyle sozleşmeli bir beden eğitimi oğretmeni Turkce veya matematik dersine, sozleşmeli bir muzik oğretmeni de bilgisayar veya din kulturu dersine girebilecek.

Bakanlık boylece hem boş gecen dersleri doldurmuş olacak, hem de sozleşmeli oğretmenlerin cok az maaş almaları nedeniyle gorevlerini bırakmalarını engelleyecek.

Konuyla ilgili il milli eğitim mudurluklerine bir yazı gonderen MEB Personel Genel Muduru Remzi Kaya, oğretmensizlik nedeniyle boş gecen derslerin oncelikle istekli bulunan kadrolu alan oğretmenlerince, bunun mumkun olmaması durumunda sozleşmeli oğretmenlerce doldurulmasını istedi. Sozleşmeli oğretici olarak gorevlendirilenlerden azami faydanın sağlanabilmesinin onemine işaret eden Kaya, uygulamanın nasıl olacağına dair bir de ornek vererek, “Orneğin, beden eğitimi derslerini okutmak uzere bakanlıkca gorevlendirilen oğreticilerden haftada 12 saat ders okutanlara, bilgi ve birikimlerine gore 12 saat daha Turkce dersi verilerek, haftada 24 saat derse girmeleri sağlanacaktır. Bu gorevlendirmeleri karşılığında da kadrolu oğretmenler icin 2005-2006 oğretim yılının ikinci yarısı icin belirlenen ucret odenecektir.” dedi.

Gecmişte yapılan hatalardan ders alınmadı mı? Oğretmenlik herkesin yapabileceği basit bir meslek midir? Eğitimin kalitesi boyle mi yukselecek? Her yıl sınavlarda sıfır ceken binlerce oğrenciden badsedildiği bir zamanda boyle uygulamaların faydası değil zararı olur. Aslında buna benzer uygulamalar halen yapılmaktadır.

Ulkemizin, geleceğimizin ve cocuklarımızın; komşularımızın duştuğu icinden cıkılmaz vahim duruma duşmemesi icin dunden daha cok eğitime onem vermemiz ve eğitim politikaları geliştirmemiz gerektiğini duşunuyorum. Yoksa gelecek nesiller bizi affetmeyecektir. En alttan en uste kadar cehaletin eğitimle ve isabetli eğitim politikaları ile ortadan kaldırılabileceğini unutmaması lazım diye duşunuyorum.

Bu kadar acıkta Turkce oğretmeni varken neden resim oğretmenlerine bu gorev veriliyor? Binlerce Turkce oğretmenliği mezunu kişi boşta beklerken bu işi farklı braştan oğretmenlere yaptırmanın ne faydası olacak? Universite hayatında birinci sınıftaki iki kredilik Turkce dersinden başka ders almayan resim, muzik, beden eğitimi vb. oğretmenini Turkce dersine sokmak hem o oğretmene, hem oğrenciye hem de veliye hakaretttir. Bunun tersi (Turkce oğretmeninin resim dersine girmesi vb.)icin de aynı şeyler soylenebilir.