Sevgili hastalarımız, sizleri son zamanlarda populer olan bir konu ile ilgili bilgilendirmek icin bu yazıyı kaleme aldım.
Son zamanlarda gunduz kuşağı kadın programlarında gebelikteki şeker yukleme testi ile ilgili olumsuz değerlendirmeler yapılıyor.
Testin anneye , hatta bebeğe zarar verebileceğinden dem vurularak, şeker yukleme testi yaptımayın mesajı veriliyor.
Biz de kliniğimizde sıkca, bu programları izlemiş ve kafasında soru işaretleri olan hastalarımızı goruyoruz.
Oncelikle şeker yukleme testinin fuzuli hatta zararlı olduğunu iddia edenlerin hicbiri kadın doğum hekimi değil, bir kısmı doktor bile değil.
Sozlerine itibar etmeden once bu gerceği lutfen akılda bulundurunuz.
Bu kısa girişten sonra sizlere gebelikte şeker yukleme testi ile ilgili bilimsel veriler ışığında soru cevap şeklinde bazı hatırlatmalarda bulunmak istiyorum.
1- Şeker yukleme testi yaptırmam bana zarar verir mi?
- Hayır. Şeker tarama testlerinin ilk kullanıldığı 1923 yılından bugune kadar milyonlarca insan uzerinde şeker yukleme testinin bir zararı gosterilmiş değildir.
2- Şeker yukleme testi yaptırmam bebeğime zarar verir mi?
- Hayır. Gebelikteki şeker yukleme testinin bebek uzerine bilinen bir yan etkisi yoktur. Aksine şeker yukleme yapılmaz ve gebelik şekeri ortaya cıkarılmazsa, var olan gebelik şekerine bağlı olarak aşırı buyuk bebek gelişimi ve bebek olumu riskleri artmaktadır. Bu nedenle şeker yukleme testi yaptırmanızda yarar vardır.
3- Şeker yukleme testi tum gebelere yapılmak zorunda mıdır?
- Hayır.
- Ailesinde (anne-baba-kardeş) şeker hastalığı olan,
- kilosu fazla olarak gebe kalmış olan,
- daha once duşuk ya da iri bebek doğurma oykusu olan,
- daha onceki gebeliğinde gebelik şekeri oykusu olan,
- gebelikten once bozulmuş glukoz toleransı tanısı olan,
- 25 yaş usutnde gebe kalmış olan tum gebelere şeker yukleme testi onerilir.
Bir başka deyişle, 25 yaş altındaki gebeler, 1.derece yakınlarında şeker hastalığı olmayanlar, normal kiloda gebe kalmış olanlar, daha once duşuk ya da iri bebek doğurma oykusu olmayanlar, daha onceki gebeliğinde gebelik şekeri oykusu olmayanlar bu testi yaptırmak zorunda değildir.
Yine de gebelik şekeri annede yuksek tansiyon, bebekte ani olum risklerini arttırdığı icin tum gebelerin bu basit, ucuz ve yararlı testi yaptırmalarını oneriyoruz.
Sağlıklı gunler dilerim.

[h=2]Kırıkkale Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]