Değerli anne adayları;
Son zamanlarda gerek poliklinik gerekse sosyal medya uzerinden yonelttiğiniz sorular nedeniyle gebelikte şeker yukleme testini gundeme alma zorunluluğu hissettim.
Gebelikte ozellikle 24. haftadan sonra hormonal etkilere bağlı olarak vucutta kan şekerinin dengelenmesini sağlayan insulin hormonuna karşı bir direnc gelişir. Bu direnc neticesinde kan şekeri değerlerinde belirgin yukselmeler olur. Glukoz tolerans testinin amacı risk faktoru iceren gebelerde bu durumun ortaya konmasıdır.
Sizi ve bebeğinizi bekleyen riskler;
Bebekte duşuk riski, iri bebek ihtimali, doğumsal anomaliler, akciğer gelişiminin olumsuz etkilenmesi, anne karnında malesef olum ihtimali ve doğum sonrası hipoglisemi.
Annede polihidramnios (amnion sıvısının fazla olması), preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), sık idrar yolu ve vajen enfeksiyonu, zor doğum, sezaryen oranında artış ve yara yerinde gec iyileşme.
Populerliğini her donem koruyan şeker yukleme testi icin farklı goruşler olsa da risk gruplarına gore değerlendirme yapılması gerektiğinin daha doğru olacağını duşunuyorum. Genel olarak yaklaşımım şu şekilde; eğer annemiz kilolu değilse, ailesinde şeker rahatsızlığı yoksa, bebek olcumlerinde irilik ve amnion sıvısında fazlalık yoksa, onceki gebeliklerinde şeker yuksekliği saptanmamış ise şeker yukleme testini yapmıyorum. Aclık-tokluk kan şekeri ve 2-3 aylık şeker dengesini yansıtan HbA1C testine bakıyorum.Bu değerlerde yukseklik tespit edersem ailemizle goruşup yukleme testini oneriyorum.
Sağlıklı bir hamilelik donemi gecirmeniz dileğimle...
[h=2]Bursa Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Gebelikte şeker yukleme
Sağlık0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gebelikte şeker yukleme