Gebelikte sigara kullanımıSigara hakkında genel bilgiler:
Sigara dumanı icerdiği zift, nikotin, karbon monoksit, kurşun,arsenik,aseton,naftalin,DDT ve diğer zehirli bircok maddenin direkt olarak ustsolunum yollarına, buradan bronşlara ve akciğerlere ve buradan da kana gecmesi ve tum organlara yayılmasıyla başta solunum sistemi, kalp ve damarlar olmak uzere vucudun tum organ sistemlerine zarar verebilir.
Sigaranın bu zararlı etkileri kısa vadeli ve uzun vadeli olarak ikiye ayrılır:
Kısa vadeli etkiler :
Bunlar, sigara icildiği anda vucuda giren nikotin ve karbonmonoksitin yarattığı anlık etkilerdir. Nikotin bronşları kasıcı etkisiyle akciğerlere daha az hava girmesine, damarları kasıcı etkisiyle damarici basıncın yani tansiyonun yukselmesine, kalbe etkisiyle nabzın hızlanmasına neden olur. Karbonmonoksit ise alyuvarların icinde bulunan hemoglobin adlı molekulun oksijen taşımaktan sorumlu bolgelerini işgal ederek kanın oksijen miktarının azalmasına yolacar. Bu kısa vadeli etkiler tek bir sigara icilmesinde bile, hatta cok sigara dumanı bulunan ortamlarda sigara icmeyen kişilerde bile gorulen etkilerdir. Normal bir birey bu kısa sureli etkileri kolayca tolere edebilir. Ancak anne adayının karnındaki bebeğinin de oksijen ihtiyacları gozonunde bulundurulursa bir tek sigaranın yarattığı hipoksi (oksijen azlığı) ve hipertansiyon (tansiyon yuksekliği) bile bebeğe daha az kan ve daha az oksijen gitmesine neden olabilir.Annenin cektiği tek nefes saniyenin yuzde birinde bebek kanına karışmaktadır. Bu durumun gunde bir paket sigara icen bir anne adayında 20 kez tekrarlaması, fetusun ilerleyici bir şekilde oksijensiz kalmasına ve olumsuz değişiklikler meydana gelmesine neden olabilir.
Uzun vadeli etkiler :
Sigara icenlerde uzun vadeli etkiler bir yandan kısa vadeli etkilerin birikici ozelliklerine, ote yandan sigaranın icinde bulunan ziftin akciğerlere cokmesine (kronik bronşit gelişimi), sigaranın icerdiği kurşun gibi zehirlerin solunum yolunu doşeyen hucrelerde anormal değişiklikler gostermesine (kanser riskinde artış), toksik maddelerin damarlarda yaptığı hasarlar neticesinde ateroskleroz (damar sertliği) meydana gelmesine (koroner kalp hastalığı riskinde artış), genel olarak sigara alışkanlığının iştahı azaltıcı, C vitaminini tuketici etkileri nedeniyle uzun vadede beslenme bozukluğu belirtilerinin ortaya cıkmasına bağlı olarak meydana gelir.
Uzun zamandan beri sigara icen insanlarda akciğerlerin hava taşıma kapasitesi azalmıştır ve en ufak bir zorlamayla nabızda artma ve nefes darlığı ortaya cıkar. Cok uzun zamandan beri sigara icenlerde akciğer ve diğer solunum yolu kanserlerine ve hatta mesane gibi diğer organ kanserlerine eğilim artar. Yine bu kişilerde damar sertliğine bağlı koroner kalp hastalıkları ve diğer hastalıklara (felc gibi) eğilim artmıştır.
Sigara icme alışkanlığı olan anne adaylarında ceşitli normaldışı durumların meydana gelme riskinde onemli artış gozlenir.
Bu anne adaylarında:
1-Duşuk riski artar...
2-Erken doğum tehdidi ve erken doğum riski artar...
3-Erken membran rupturu (su kesesinin erken acılması) riski artar...
4-İntrauterin gelişme geriliği, duşuk doğum tartılı bebek doğurma riski artar...
5-Gebelikte kanama riski (ozellikle ablatio placenta ve placenta previa adlı iki duruma bağlı) artar...
6-İnutero mort fetal (bebeğin karında olmesi) riski artar...
7-Bebeğin yenidoğan doneminde olme riski artar...
8-Solunum problemleri nedeniyle doğumun ikinci evresinde etkin ıkınamama ve buna bağlı vakum ve sezaryan ile doğum riski artar...
9-Lohusalıkta sut miktarı azalır...
10-Sutun C vitamini seviyesi ve bebeği besleyici etkileri azalır...
11-Bebeğin yakınında sigara icilmesi bebekte pnomoni ve bronşit riskini artırır...
Tum bu normaldışı durumların sıklığı ozellikle gunde 20 adet ve daha fazla sigara icen anne adaylarında belirgin olarak artmıştır. Ancak “gunluk 20” sayısını bir sınır olarak kabul etmemek gerekir. Sigaranın zararlı etkileri gunde bir adet sigaradan itibaren başlamakta ve icilen sigara sayısı ile doğru orantılı olarak artış gostermektedir. Burada 20 rakamını almamızın nedeni gunluk klinik uygulamalarımızda bu normaldışı durumları yaşayan anne adayları arasında gunde bir paket ya da daha fazla sigara icen anne adaylarının sayıca fazlalığının dikkatimizi cekecek kadar yuksek olmasıdır.
Sigara alışkanlığı olan anne adaylarına oneriler :
Oncelikle unutmamalısınız ki sigarayı gebeliğinizin hangi doneminde bırakırsanız bırakın bundan hem siz hem de bebeğiniz mutlaka fayda gorecektir. "Nasıl olsa olan olmuştur" duşuncesi hatalıdır.
Sigarayı tumuyle ve gebeliğin planlandığı andan itibaren bırakmak en idealidir, ancak bunun zor olduğu da bir gercektir. Tumuyle bırakamazsanız, gunluk sigara sayınızı 10'un altına indirin.
Emzirme doneminde ve diğer zamanlarda hicbir zaman bebeğinizin bulunduğu yerde sigara icmeyin, eşinizin ve diğerlerinin de icmesine izin vermeyin. Evde sigara icilmeyen alanlar yaratın.
Sigara icen anne ve babaların cocuklarının da buyuduklerinde buyuk olasılıkla sigara icme alışkanlığı edindiklerini unutmayın...
Gebelik ve lohusalık doneminde sigara icilen yerlerden uzak durun (Pasif sigara iciciliği!)
Unutmayın! Bebeğinize karşı sorumlusunuz...Ben de bu sorumluluğun bir sonucu olarak ister hastanede ister muayenehanem de sigara icen gebeleri takip etmemekteyim.

[h=2]Isparta Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]