Bulantı Kusma
Bircok kadında gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma gorulebilir. Genellikle 3. bazen de 5. aydan sonra bulantı kusma geriler ve sonra da kaybolur. Ancak cok nadiren bulantı kusma gebeliğin son aylarına kadara devam edebilir. Bulantı kusması olan hasta az da olsa yemek yiyebiliyor, sıvı tuketebiliyorsa genellikle sağlığı icin bir problem oluşturmaz. Hasta rahatsızlık duyuyorsa bulantı icin doktorunun onereceği ilaclar kullanabilir. Ancak bulantı ve kusma hicbir yedirmeyecek kadar şiddetli ise ve ozelliklede anne adayı hic sıvı tuketemiyorsa mutlaka serum tedavisi vermek gereklidir. Aksi takdirde bobrek yetmezliği gibi ciddi sonucları olabilir.
Bulantı kusması olan gebelerde yağlı ve sindirimi guc, baharatlı yiyecekler, ağır kokusu olan gıdalar bulantıyı arttırır. Hafif, kokusuz gıdalar tuketilmeli ve mumkunse yiyecekler başka birisi tarafından pişirilmelidir. Bulantıyı artıran yiyeceklerden kacınılmalı, az az ve sık beslenmek tercih edilmelidir. Un, makarna gibi karbonhidratlar başlangıcta bulantıyı yatıştırsa da hasta daha sonra daha fazla bulantı hisseder. Karbonhidratlar yerine yoğurt, ızgara et gibi hafif protein kaynakları tercih edilmelidir. Gece yatarken bir porsiyon yoğurt tuketmek ve sabah kalkmadan bir kuru kraker atıştırıp kalkmak bulantıyı baskılar. Kişi su tuketemiyorsa acık cay, ayran, maden suyu, meyve suyu, corba, komposto gibi diğer sıvıları bolca tuketmeye calışmalıdır.
Eğer bulantı kusmada kişi ilac almaya gereksinim duyuyorsa ilk tercih B6 vitaminidir. Bu vitamin bulantıyı baskılar. Hasta bundan fayda gormez ise doktorunun onerdiği ilacı alabilir. Reflu yani mide asidinin yemek borusuna kacması da bulantıyı arttırabilir. Boyle bir durum varsa mide koruyucu tedaviler bulantıyı azaltır.
Midede Yanma ve Ağrı
Gebelik hormonları yemek borusunun alt kısmındaki kapağı gevşettiği icin mide asidi ve yiyecekler yemek borusuna kacar. Buna reflu denir. Reflu bulantı ve yanma hissine yol acar. Gebelik haftası ilerledikce bebek buyur ve mideye bası yaptığı icin reflu daha da artabilir. Cok baharatlı gıdalar tuketmemek, kızartma yemekten kacınmak, az az sık sık beslenmek refluyu azaltır. Mide koruyucu ilaclar ve antiasitler mideyi rahatlatabilir.
Kabızlık
Gebelik hormonları bağırsak hareketlerini azaltır, dolayısıyla kabızlık gebelikte sık rastlanan bir problemdir. Bol miktarda sıvı tuketmek, yuruyuş yapmak ve posalı, lifli yiyecekler tuketmek hastayı oldukca rahatlatacaktır. Ancak bu onlemlere rağmen kabızlık devam ederse doktorunuz bebeğiniz icin zararı olmayan bir ilac onerebilir.
Hemoroidler (Basur)
Gebelikte kabızlık ve gebelik hormonlarının etkisi ile damarların genişlemesi sonucu hemoroidler ortaya cıkabilir veya mevcut olan hemoroidler kotuleşebilir. Gunde 2 kez 15’er dakikadan yapılacak sıcak oturma banyoları hemoroidleri rahatlatabilir. Eğer bu şekilde rahatlama olmaz ise doktorunuza ve bir genel cerraha ilac onerip onermeyeceklerini sorabilirsiniz.
Sırt ağrısı
Gebelik hormonları vucudu doğuma hazırlamak icin eklem bağlarını gevşetir. İlerleyen gebelik haftalarında bebek buyudukce omurga daha fazla kavis almaya başlar. Bu iki durum gebelerde sırt ağrısına sebep olabilir. Otururken destek kullanmak, duzenli yuruyuş ve egzersiz yapmak, yuzmek sırt ağrılarını azaltacaktır.
Sık idrara cıkma
Gebeliğin ilk 3 ayında rahimin, son 3 ayda ise bebeğin buyumesi sonucu idrar kesesine baskı olur ve gebe sık idrara cıkar. Ancak sık idrar yapmaya ağrılı idrar yapma ve yan ağrısı eşlik ediyorsa veya idrarda kan varsa hasta mutlaka doktoruna bilgi vermelidir.
Kasık ağrısı
Gebelikte rahim buyuduğu icin kasık ağrıları olabilir. Bu ağrılar genellikle hafiftir ancak ani oturma kalkma gibi durumlarda bazen şiddetli, kramp tarzı ağrılar gorulebilir. Bu ağrılar zararsızdır. Duşuk riski gostermez. Dinlenme ve sıcak havlu utuleyip koymak iyi gelir. Kasık ağrısının şiddetinden cok surekliliği onemlidir. Ağrınız gecmiyorsa, kasık ağrısı ile birlikte idrarda yanma, kotu kokulu akıntı varsa doktorunuza haber veriniz.
Bacaklarda kramplar
Ozellikle gebelik haftası ilerledikce bacaklarda kramplar olabilir. Sut ve sut urunleri tuketimini arttırarak kramplar azaltılabilir. Zaman zaman kalsiyum ve magnezyum takviyesi de gerekebilir.
Varisler
Gebelik hormonları damarları gevşetir. Bu nedenle yeni varisler ortaya cıkabilir veya mevcut varisler kotuleşebilir. Bacaklara soğuk duş tutmak, ayakların altına yastık koyarak oturma pozisyonundan yukarıda tutmak, gebeler icin uretilmiş varis corapları giymek varis ağrılarını azaltır. İleri derecede varisleri olan hastalara varis ilacları, kan sulandırıcı ilaclar verilebilir. Doğum sırasında ve sonrasında varis corapları hastaları rahatlatır, bacaklarda pıhtı oluşma ihtimalini azaltır.
Sac dokulmesi ve tuylenmede artış
Gebe olmayan kadınlarda duzenli olarak bazı saclar dokulurken bazıları cıkar. Gebelikte hormonsal değişikliklere bağlı olarak tum saclar aynı anda dokulmeye başlar. Bu durum gecicidir. Doğumdan en gec 6 ay sonra kaybedilen saclar geri cıkar. Bazen yuz ve gobek bolgesinde hafif tuylenmeler gorulebilir. Tıpkı sac dokulmesi gibi bu durum da gecicidir ve doğumdan sonraki 6 ay icerisinde tuyler dokulecektir.
Cilt değişiklikleri ve gebelik maskesi
Gebelikte meme ucları, karın on duvarı orta hattı ve yuzde renk değişiklikleri olabilir. Yuzde olan renk değişikliklerine gebelik maskesi adı verilir. Doğumdan sonra renk değişiklikleri azalır ancak tam olarak gecmez. Gebe kadınların mutlaka yaz kış demeden yuksek koruma faktorlu bir guneş kremi kullanmaları onerilir. Gebelik maskesi doğumdan sonra duzelmez ise cildiye doktorunuz renk acıcı tedaviler onerebilir. Bazen sivilcelerde artış olabilir. Bu durum da normaldir.
Gebelik catlakları
Gebelik hormonlarına ve cilt gerilmesine bağlı olarak memelerde, karın bolgesinde ve basenlerde catlaklar olabilir. Catlaklar ilk oluştuğunda kırmızıdır. Zamanla rengi acılır ve beyaza doner. Gebelik catlaklarının oluşumunu engellemek icin kilo alımına dikkat edilmelidir. Kakao yağı, jojoba yağı ve catlak kremlerini 3 aydan sonra meme, basen ve bacak bolgesine duzenli uygulamak catlak oluşumunu azaltabilir. Ancak catlak oluşumu cilt yapısı ve genetiğe de bağlıdır yani bazı hastalarda ne kadar onlem alınırsa alınsın catlakların oluşması kacınılmazdır.
[h=2]Adana Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Gebelikte sık rastlanan problemler
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gebelikte sık rastlanan problemler