Hamilelik doneminde dengeli ve duzenli beslenme, her kadın doğum doktorunun anne adaylarına salık verdiği bir oneridir. Dengeli ve duzenli beslenme aynı zamanda bebeğin de gelişimini olumlu yonde etkiler. Normal seyrinde giden bir hamilelikte en fazla 14 kg, en az ise 7 kg alınır.
Hamilelikte en cok 4. Ay ile 8. Ay arasında bebek gelişimi hızlandığı icin o aralarda kilo alımı da hızlanır. 8. Aydan sonra kilo alımı gittikce yavaşlar.
Gebelik oluşmasından 12. gebelik haftasına kadar vucutta pek cok hormon yuzlerce kat artar ve buna bağlı olarak annede bulantı, kokulara hassasiyet, kusma ve sindirim problemleri gorulur. 12. haftadan sonra ise hormonlar daha sabit seyrettiğinden, bu tip şikÂyetler duzelir.
Gebeliğin 1. Trimesterında beslenme:
Gebeliğin ilk trimesterı, ilk uc ayı kapsamaktadır. Gebeliğin ilk 3 ayı, bebek icin oldukca onemlidir. Bu donemde doğru ve yeterli beslenmek oldukca onemlidir. Yaşamsal organların geliştiği ilk 3 aylık donemde, doğru beslenme alışkanlıkları edinmek, diğer gebelik ayları icin de oldukca onem teşkil etmektedir.
Gebelik oğrenildiğinde yapılması gereken ilk iş, beslenme duzenini gozden gecirmektedir. Anne adayı nasıl beslenirse, bebeğin de oyle besleneceği unutulmamalıdır. Tuketilen tum besinler, plasenta yani bebeğin eşi aracılığıyla bebeğe gecmektedir. Bu sebeple alkol ve sigara tuketimi gebeliğin her donemi icin oldukca zararlıdır.
Gebeliğin ilk uc ayında doktor kontrolunde folik asit kullanımı başlamalıdır. Bebeğin buyume ve gelişim temellerinin atıldığı ilk 3 aylık surecte yalnızca sağlıklı beslenmeli ve bu beslenmenin bebeğin yetişkinlik donemine dahi etki edeceği unutulmamalıdır.
. İlk 3 aylık donem bebek gelişimi icin cok onemlidir. Bundan dolayı da gebelik oğrenilir oğrenilmez, beslenme duzeni yeniden planlanmalı gerekirse, profesyonel yardım almaktan cekinilmemelidir.
Her anne adayının beslenme ihtiyacları ve gereksinim duyduğu vitamin grupları farklı olabilir. Ancak genellikle one cıkan besin grupları aşağıdaki gibidir.Fetusun iskelet sistemini oluşturmasında ve gelişmesinde bir diğer onemli mineral ise D vitaminidir. Kalsiyum ve fosfor acısından onem taşır. D vitamini kaynakları ise; Balık yağı, yumurta sarısı, sut urunleri gibi zengin besinlerdir.
1- İlk uc ay sık ama az miktarlarda beslenin…
İlk 3 ayda, anne sık aralıkla az miktarlarda beslenmelidir. Yağsız, kokusuz, baharatsız ve tuzlu yiyecekler ile kraker, beyaz leblebi gibi atıştırmalıklar bulantının bastırılmasında faydalı olacaktır. Bu donemde anne, istediği her şeyi yiyebilir ancak yeme icin zorlanmamalıdır cunku sağlıklı bir genetik yapıya sahip bebek, bu donemde annenin beslenmesinden olumsuz olarak etkilenmez. Anne; balık, yumurta, sut-sut urunleri ve et urunleri tuketebilir ancak bunlara karsı bulantı veya isteksizlik varsa yeme icin kendini zorlamamalıdır. Raf omru uzun olan, katkı maddesi iceren gıdalar (sosis, salam, hazır meyve suyu vs.) tuketiminden kacınılmalıdır. Sonuc olarak, ilk 3 ayda anne canı ne isterse tuketmeli, onun dışında faydalı olabileceğini duşunerek istemediği gıdayı almak icin gereksiz bir caba icinde olmamalıdır.Anne adayları gebeliğin ilk 3 ayında kafein tuketimini tamamen bırakmalıdır. Bu aşamada kafein tuketimi; gebeliğin kemik gelişimini ve kalsiyum ihtiyacını olumsuz etkileyecektir. Bunun dışında bircok mineralin emilimini engelleyerek kansızlığa yol acabilmektedir. Bu sebeple de kafein iceren besin ve iceceklerden ilk 3 ay uzak durmaya dikkat edilmelidir.Zencefil, limon ve nane bulantıyı gecirmeye yardımcı olur. Nane-limon cayı icebilirsiniz.
2- 3. aydan sonraki beslenme ciddi bir disiplin ister
Gebeliğin 3. ayından sonra hormonların daha sabit seyretmesi nedeniyle, anne hem fiziksel hem de psikolojik acıdan rahatlamış olacaktır. 3. aydan doğuma kadar ki surecte beslenme, hem anne hem de bebek acısından, cok onemlidir ve ilk 3 ayın tersine cok sıkı bir disiplin gerektirir.
3- Gunluk kac kalori alacağız?
Gebeliğin bu periyodunda, gunluk 1600 kcal olan enerji tuketimi 2200 kcal duzeylerine cıkmaktadır. Dolayısı ile alım arttırılmalı, 3 ana oğun yanında mutlaka 3 ara oğun eklenmelidir. Ara oğunlerde sandvic, meyve, sut, yoğurt tuketilebilir.
4- Gunluk diyet nasıl olmalı?
Gunluk diyette mutlaka sut ve sut urunleri (gunde en az 1 bardak sut, bir kÂse yoğurt, peynir) olmalıdır ve her gun duzenli olarak tuketilmelidir. Sut ve urunleri, protein ve kalsiyum kaynağı olduğu icin bolca tuketilmelidir.
5- Haftada en az iki oğun kırmızı et tuketin
Annenin isteğine gore biftek, kofte veya steak şeklinde olabilir ancak az pişmiş olmamalıdır. Ozellikle et ve et urunlerinin iyi pişmiş olmasına dikkat edilmeli, raf omru uzun olan katkı maddeleri iceren gıdaların tuketilmemesine ozen gosterilmelidir.
6- Haftada en az 3 gun yumurta tuketin
[h=2]Hamilelik doneminde fetusun gelişmesi nedeniyle kemik ve diş koklerinin oluşması ve buyumesi icin kalsiyumun buyuk onemi vardır . İhtiyacınız olacak kalsiyum kaynakları; tahıl urunleri, yeşil sebzeler, kurutulmuş meyveler, susam, pekmez, limon, cilek, sut ve sut urunleri olarak sıralanabilir.[/h]Hamilelikte ve sonrasında hem anne adayının hem de bebeğin en cok ihtiyacı olacak olan demir grubunun da kaynakları; yumurta, kırmızı et, tahıllar, tahin, pekmez gibi besinlerdir
• Bebeğin ve annenin sağlığı acısından oldukca onemli olan: kalsiyum, demir, folik asit, iyot, D vitamini, C vitamini, B12 vitamini gibi vitamin ve minerallerden zengin besinler araştırılmalıdır. Bu vitaminlerin eksik olması durumunda doktor onerisiyle vitamin takviyesi yapılmalıdır.
• Bebeğin kemik minerilizasyonu anneden yeterli kalsiyum ve fosfor gecişi ile olmaktadır. Şayet anne, yeterli kalsiyum tuketmezse, bebek anne adayının kemik depolarından kalsiyum ihtiyacını karşılamaktadır. Bu durumda da anne adayından kemik erimesi meydana gelmektedir. Bu durumun oluşmaması icin yeterli miktarda sut ve sut urunleri, yoğurt, pekmez, peynir, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller tuketilmelidir.
.Yumurta cok kaliteli protein icerir ve hatta mumkunse daha sık tuketilmelidir.
7- Haftada bir oğun balığı sofranızdan eksik etmeyin
Ancak midye, istiridye, kılıcbalığı, kopek balığı ve kral uskumru turu balıklar yuksek duzeyde cıva icerebileceğinden, bu balıkların tuketimi sakıncalıdır. Levrek, cipura, somon gibi buyuk balıklar tuketilmelidir. Bununla beraber dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da haftada 350 gramdan fazla balık tuketilmemesi ve suşi gibi ciğ balık iceren Uzakdoğu yemeklerinden uzak durulmasıdır.
8- Akşam yemeklerinde akdeniz mutfağını tercih edin
Akşam yemeklerinde bol zeytinyağlı yeşil salata tuketimi hem vitamin kaynağı acısından hem de bağırsaklar acısından sağlıklıdır.
9- Ceviz, badem, kuru incire evet!
Gunluk olarak da, omega yağ asitlerinden zengin olan, ceviz, badem, kuru incir, kuru kayısı gibi gıdaların tuketimi (birkac adet olmak uzere) onemlidir. Tatlı, pasta, hamur işi, cikolata gibi gıdalar cok fazla tuketilmemelidir.
10- Gunde 3 litre sıvı tuketmeye onem verin
(su, acık cay, sut, ayran, corba, meyve). Herhangi bir hastalık ya da gebeliğe bağlı diyabet yoksa meyveler ve yeşil sebzeler bolca tuketilmelidir. Soda ve maden suyu yoğun mineral icerir ve tuketilmesi faydalı icecekler arasındadır. Asitli ve gazlı icecekler midede rahatsızlık yaratabileceği icin sık olarak tuketilmemelidir ancak haftada 1-2 kez tuketilebilir. Gunde 3-4 acık cay, 1 fincan kahve (tercihen filtre kahve) tuketilmesinde sakınca yoktur.
11- Gebelikte sigara ve alkole kesin bir HAYIR!
Gebelikte 3. aydan itibaren bu beslenme disiplinine uyulması hem annenin sağlıklı bir gebelik gecirmesi hem de sağlıklı bebek gelişimi acısından son derece onemlidir. Gebeliğe başlangıc kilosuna gore değişmekle beraber, tum gebelikte ortalama 11-14 kg kilo alımı gercekleşmelidir. Gebeliğin ilk 6 ayında ayda bir kilogram, 6. aydan itibaren ayda iki kilogram alınması dengelidir.
12- Yuruyun ve yuzun
Gebelik asla sınırsız yemek değildir, kaliteli ve dengeli beslenme hem rahat bir gebelik sureci hem de sağlıklı bir doğum sağlar. Gebeliğin 3. ayından itibaren, dengeli ve disiplinli beslenmeye mutlaka duzenli egzersiz programı eklenmelidir. Haftada en az 2 gun birer saat yurume, yuzme, gebeliğe ozel yoga, pilates yapılabilir. Ancak tehlikeli sporlar, ağırlık iceren egzersizler, bisiklet, paten gibi aktivitelerden kacınılmalıdır.
[h=2]Antalya Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Gebelikte sağlıklı beslenme
Sağlık0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gebelikte sağlıklı beslenme