Evet arkadaşlar hepinize merhabalar. Eve tıkalı kaldığımız bu gunlerde CM01/02'ye fena sardım. Yaklaşık 6-7 yaşlarındayken internet kafedeki "abiler" bu oyunu oynarlardı. Biz de 'bu eski oyunu hala oynuyorlar' derdik. Tabii o zamanlar bizim gozumuz savaşlı mavaşlı oyunlardan başka bir şey gormuyor. Yıllar gecti ve birkac sene once bu oyunu buldum ve indirdim. O gunden bu yana ara vermeden oynuyorum oyunu. Şimdi hala oynanabilirliği var mı bunu inceleyeceğiz.

En temelden başlayalım. Bilenler bilir, bu oyunun uc ana surumu vardır: 3.9.60, 3.9.65, 3.9.68.

3.9.60: CM 01/02'nin ilk ve en garip surumu. Bu surumde Belaruslu futbolcular gercekten cok iyi. Nikiforenko, Tsigalko bunlara ornek olarak verilebilir. Tsigalko oyle bir golcudur ki arkasına kimi koyarsan koy senede 40 golun garanti. Bazı kişilerin istatistiklerine gore bir sezonda 80 gol atmışlığı var. Nikiforenko da bunun kankası. Tsigalko onde Nikiforenko arkadaysa ne kadar gol yersen ye, her macı kazanırsın. Ayrıca bu surumde oynattığınız taktiği oyun bir sure sonra cozuyor ve taktiğiniz rakiplere işlemiyor. İlk surum gerceklikten epey uzak. Cunku hangi forvet Hakiki Ronaldo'yu yedek bırakabilir ki? Ek olarak N'Diaye, Okoronkwo, Kerr, Kennedy Bakırcıoğlu ve Aghahowa bu surumun efsaneleridir.

3.9.65: Bu ikinci surum. Bu surum bence en stabil surum. Bu surumde ne Tsigalko var, ne ilk surumdeki gibi bir anda parlayan futbolcular. İlk surumdeki gibi karşı takımlar taktiğinizi cozebiliyor. Bu surumde cok nadir de olsa futbolcular size komplo kurabilir. Dikkatli olun. İki sene CL şampiyonu yaptığım Diyarbakırspor'dan kovdurdular beni. Yanlış bilmiyorsam bu surum Turkce dil destekli cıktı. İlk surumle beraber modlanmaya acık değil. Bu surum gerceğe en yakın surum. (Bu arada bu surumde de Nikiforenko cok iyi caktırmayın)

3.9.68: Bu ucuncu ve son surum. Modlanmaya acık ilk surum. Bu surumde Yunan futbolcular gereksiz guclu. Karşı takımlar genellikle taktiğinizi cozemiyor. İkinci surumdeki gibi size komplo kurulması gibi olaylar da olmuyor. İkinci surumde bir oyuncu uzgunse diğer takım arkadaşlarını da etkiliyor. Bu surumde boyle bir şey soz konusu değil. Oyuncularınıza abartı cezalar verilebiliyor. İkinci sarıdan atılan topcuma 23 hafta ceza vermişlerdi. Bu surumun artıları da var elbette. Turkce dil desteği var ve kolayca kadrolar Update edilebiliyor.

Oyuna genel olarak bakılacaksa;

Yeni cıkan menajerlik oyunlarından daha sade durduğunu soylemeliyim. Oyun sizi kendisine cekiyor. FM'deki gibi gıdım gıdım ilerlemiyor. Bir oturuşta bir sezon bitiyor. FM'deki gibi yok fizyoterapist, yok basın toplantısı uğraşmıyorsun. İki uc topcu, birkac yeni koc ile sezona hazır olabilirsiniz.

Elbette ki eksiklikleri de var bu oyunun.
Oyuncuların hicbir sebep yokken performansları buyuk olcude duşebiliyor (ozellikle 3.9.65 surumunde). Genc oyuncuların ihtiyarlardan daha sık sakatlanması da buyuk bir sorun. Bundan dolayı gencleri oynatmıyorum ve kulupten genc oyuncu yetişmiyor. İlk ve son surumde gereksiz oyuncuların dunya yıldızı olması da buyuk bir sorun. Misal Tsigalko oyunda cok iyi bir forvet iken gercek hayatta sakatlığı yuzunden futbolu bırakmış, inşaatta amelelik yapmış bir abimiz aslında.

2020'de oynanır mı sorusunun cevabını uc surumde de farklı yapacağım.

3.9.60: 2020'de oynanmaz. Surumun gerceklikten uzak oynanışı buna engel oluyor. İngiltere Konferans Ligi'ndeki bir takıma al Tsigalko'yu, attır golleri. Bir bakmışsın UEFA şampiyonu olmuşsun.

3.9.65: 2020'de oynanır. İlk surum gibi olmadığı icin oynanabilir. Size komplo kurulması sinirlendirse de aslında guzel bir detay. Bir oyuncu uzgunse tum oyuncuların morali bozulmaya başlıyor. Modlanamasa da kesinlikle oynanmaya değer.

3.9.68: Kadrolar Update edilebildiği icin 2020'de oynanır. Ancak vanilla kadrolarla oynayacaksanız oynanmaz. Cunku bu surum ilk surumden bence kotu.

Okuduğunuz icin teşekkur ederim, umarım bu efsanevi oyuna başlayacak arkadaşlara yardımcı olmuşumdur.