Gebelikte reflu Hamilelikte yaşanan en sık rahatsızlıklardan biri de reflu.Bu sorunu yaşayan anne adayları verdiğimiz onerilerden faydalabilirler.
Hamilelik suresince doğum sonrası, bazı gecici rahatsızlıklar gorulur. Bunlardan biri de gebelik reflusudur. Tabi anne adayının hemilelikten once de boyle bir şikayeti olabilir. Ancak hamilelik, reflu icin ek bir risk oluşturmaktadır.Ama gerekli onlemler alındığında hamilelik donemi reflusu sandığından daha hafif atlatılabilir.
Hem hamilelik doneminde hem de doğum sonrasında refluden kurtulmak icin kolay uygulanabilir tedavi yontemleri de mevcut. Ama en onemlisi yeme alışkanlıklarınızda bir takım değişiklikler yapmaktır.

REFLU NEDİR?

Asidik madde iceriğinin bir zorlama olmaksızın yemek borusuna geri kacmasına reflu denir. Reflu aslında sık gorulebilen bir rahatsızlıktır.Midenin ic yuzeyi gibi asidi direncli yapısı olmayan yemek borusu, mide iceriği ile karşılaşınca tahriş olur. Temel yakınmalar olan goğuste yanma ve ağza acı-ekşi su gelme hissi ortaya cıkar.Ama az sayıda insan bu belirtiyle ilgili olarak tıbbi yardım arama ihtiyacı duyar.
Hamilelikte reflu gelişimini tetikleyecek bir cok neden vardır. Reflu, hamilelerin neredeyse tamamında gorulur.Hamilelik sonlandıktan sonra semptomlar gerilediğinden nadiren yemek borusu mukozasına zarar verecek duzeye erişir. Reflu bircok nedene bağlı, ama ana neden, yemek borusuyla mide arasındaki kapakcık basıncının azalmasıdır.
NASIL OLUŞUR?
Kadın ureme hormonları olan progesteron ve ostrojen,yemek borusunun ucundaki kapakcığın basıncını duşurucu etkiye sahiptir. Hamilelikte reflu gorulme nedeni ozellikle hamilelik sırasında artan progesteron hormonudur. Hamilelik ilerledikce karın ici basıncın artması ve bunun mide uzerinde oluşturduğu baskı da yakınmaları artırır. Hamilelerin coğu yakınmalarını ilk veya ikinci uc ayda yaşar. Son uc ayında olan hamilelerin %80'inde bu sorun gorulur.
Ozellikle hamilelikte cok sıkıntı yaratsa da reflu, tedavisi olmayan bir hastalık değildir.
TEDAVİSİ
Hamilelikte reflu probleminin tedavi yontemi temelde hayat sitili değişiklikleri ve antiasit olur. Bu antiasitlerin bebeğe bir zararı olmaz. Midenin asit ortamını notralize eden antiasit ilaclar ve mide uzerinde ve mide uzerinde bir bariyer oluşturan antiasit kombinasyonu urunler desemptomların giderilmesinde cok faydalı ve guvenlidir.Hamilelik sırasında ortaya cıkan reflu, genel olarak hafif seyreder ve doğum sonrası yakınmalar kaybolur.
ANNE ADAYINA ONERİLER
Hemilelikte reflu problemi olan anne adaylarının az ve sık yemek yemesi, diyette yağ iceriğini azaltması, baharatlı yiyeceklerin yenmemesi, sigarayı bırakması faydalı olur. Bol sıvı alımının oğun aralarında tuketilmesine ozen gosterilmesi gerekir. Boylelikle mide ici basınc cok artmayıp kapakcığa daha az basınc yuklenmiş olur. Cikolata, asitli icecekler, dometesli urunler refluyu tetikleyebilir.

[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]