MMORPG dunyasında yapılan buyuk hatalar
- Seviye atlama sisteminin basitleştirilmesi. Bu dunyanın ilk orneklerine baktığımızda ben hic kolay seviye atlanan bir oyun gormedim. Temel hata diyebiliriz. İnsanlara PVE sisteminden de zevk vermen gerekiyor. Belli seviye hedefleri gosterip insanların o seviyeye ulaşmasını isteyeceksin ki oyun guzelleşsin. PVE sistemleri artık gorev yoluyla basit şekilde seviye atlanan bir sistem oldu. Alın size buyuk hata. Zaten o gorevlerin sizi mental acıdan da yorduğunu fark etmişsinizdir. Gorevler olsun, ama basit gorev sistemi olsun ki insanları yormasın.
- Detay seviyenin cok fazla olması. Son cıkan MMORPG'leri ele aldığımızda burada da cok buyuk bir sorun var. MMORPG dunyasını cok fazla ayrıntılı yapmak insanı bir sure sonra yoruyor ve bıktırıyor. Seviye kasmak bile bu kadar bıktırmaz. Black Desert'ta coğu ayrıntıya hakim olmanız gerekiyor ve bu da sizi aşırı yorabiliyor. Bir sure sonra da yeter artık diyebiliyorsunuz.
Bana gorev ciddi anlamda yapılan 2 buyuk hata bunlar. Bunlar dışında Savaş sistemi de onemli. Mesela Bless Online gibi berbat bir savaş sistemi oyunun kaliteli grafikleri olmasına rağmen cok buyuk hayal kırıklığı yaşattı. Ayrıca oyunlarda IRK sistemi olmak zorunda. Her ırk veya bolge veya dunya, kendi haritalarında seviye atlayıp, PVP alanlarında kapışmalıdır. Bu gercekten guzel bir ayrıntı. Knight Online, Metin2, Karahan Online, Shaiya gibi bir cok orneğini gosterebiliriz. Irk sayısı bu donemde 3 ila 5 arası olabilir.
Bir de şoyle bir soylenti cıktı. İnsanlar artık uzun zamanlarını oyunlara ayırmak istemiyor diye. NoLife oyuncuları bir kenara koymak gerekirse eski MMORPG oyuncuları gayette fazla fazla vakitlerini ayırabiliyorlardı. Şuan da ayırabilirler. Black Desert ile bunu gorduk zaten.
Yeni cıkacak olan MMORPG'lere goz attığımda buyuk hayal kırıklığı yaşadım. Oyuna aşırı gereksiz gercekcilik yansıtmak, gereksiz ayrıntılar getirmek, duşuk maksimum seviyelere hızlı ulaşmak gibi buyuk hatalar yapılmış. Ve ufukta maalesef kaliteli yapım yok. Peki ne istiyorum, eski oynadığımız MMORPG'lerin yenilenip yeni grafik motorlarıyla tekrar oyun gundemini darmaduman etmesini istiyorum. Metin3, Knight Online 2, Silkroad 2, gibi yenilenmiş eski oyunlar.
Yazdıklarımı okuduğunuz icin teşekkur ederim. İcimi dokmek istedim ve bu MMORPG dunyasının hatalarını ve kendi goruşlerimi belirtmek istedim.