Gebelikte nasıl beslenmeliyim?Hayatın her doneminde olduğu gibi gebelikte de sağlıklı ve dengeli beslenmek cok onemlidir. Anne adayının bebeğine verebileceği en kıymetli hediye, kendisinin dengeli ve sağlıklı beslenmesidir. Cunku bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi anne karnında başlar. Ama şu da unutulmamalıdır ki; gebelikte sihirli bir beslenme formulu yoktur, o yuzden gebelikte beslenmeyi komplike hale getirip, strese girmeye hic gerek yok. Sadece temel bazı beslenme alışkanlıklarını kazanmak gerekir. Bunları madde madde ozetleyecek olursak;
Az az, sık sık beslenin. Gebe bir kadının beslenmesinde yapması gereken belki de en onemli değişiklik oğun sayısıdır. 3 ana oğun, 3 ara oğun yapmak gerekir. Bu şekilde hem gereksiz cok kilo alınmaz, hem de kan şekeri ve tansiyonun duşmesi engellenir. Ayrıca gebeliğin ozellikle ilk aylarında gorulen bulantı kusma şikÂyetleri azaltılmış olur.
Bol su icin. Gunde ortalama 15-20 bardak su tuketin. Su belki de gebelikteki en onemli gıdadır. Bol su icmek, bebeğin suyunun azalmasını, erken doğum tehdidini engeller. Hatta yapılan bazı calışmalarda bol su tuketen annelerin bebeklerinin daha kilolu doğduğu gosterilmiştir.
Haftada 2 defa balık tuketin. Omega 3 ve omega 6 ‘dan zengin balık, bebeğin beyin gelişimini destekler. Ancak bazı balık turlerinin tuketilmesi bebeğe zarar verebilir. Sanayi atıklarının denizleri kirletmesi sonucu denizin derinliklerine coken ağır metaller (civa, kadminyum, kurşun), derin sularda yaşayan bazı balık turlerinde yuksek miktarda bulunur. Bu toksik maddeler anneden plasenta yolu ile bebeğe gecip; bilişsel, motor, konuşma ve gorme yeteneklerini olumsuz etkileyebilir. Bu bağlamda denizin derinliklerinden cıkarılan midye en riskli deniz urunudur. Midye dışında mezgit, levrek, lufer, barbunya, kefal ve kalkan riskli balık turleridir. Hamsi, istavrit, palamut, uskumru gibi yuzeyde dolaşan balıklar ve somon balığı, ton balığı, alabalık, sardalya gebelikte guvenle tuketilebilir.
Her gun 2 adet ceviz, 8-10 adet badem, fındık tuketin. Omega 3 ve omega 6 gibi doymamış yağ asitlerinden zengin olan bu besinler bebeğin zeka gelişimini pozitif yonde destekler, annenin kan şekerini duzenler, demir, folik asit ve kalsiyum desteği sağlar.
Kalsiyum ve D vitamini iceren besinlerin tuketimini artırın. Bebeğinizin sağlıklı kemik ve diş gelişimi icin gunluk en az 1000 mg kalsiyuma, 600 ıu D vitaminine ihtiyac vardır. Kalsiyum ve vitamin D iceren besinler, icerdikleri kalsiyum ve D vitamini miktarları aşağıda gorulmektedir.
1 su bardağı tahıl urunu……20-1000mg kalsiyum
1 su bardağı sut……………..300mg kalsiyum, 100 ıu vitamin D
1 kase yoğurt………………..235 mg kalsiyum
1 dilim peynir………………220 mg kalsiyum
85 gr somon balığı………….180 mg kalsiyum, 450 ıu vitamin D
100gr haşlanmış ıspanak……145 mg kalsiyum
1 su bardağı portakal suyu-----350 mg kalsiyum, 100 ıu vitamin D
1 adet haşlanmış yumurta…….40 ıu vitamin D
Folik asitten zengin gıdalar tuketin. Gebeliğin ilk 3 ayı boyunca gunluk 400 mikrogram folik asite ihtiyac vardır. Folik asit, noral tup defekti gelişimini engeller. Tahıl urunleri, kuru baklagiller, narenciye ve yeşil yapraklı sebzeler folik asitten zengindir. Anne adayı gunluk bu besinleri tuketmeye ozen gostermelidir. Ancak, beslenme yeterli bile olsa, gebelikten once ve gebeliğin ilk 3 ayı boyunca mutlaka folik asit takviyesi yapılmalıdır.
Demirden zengin gıdalar tuketin. Gebelikte demir ihtiyacı cok artar. Gunluk ortalama 1000 mg demire ihtiyac vardır. Bu yuzden anne adayının demirden zengin gıdalarla beslenmesi cok onemlidir. Demirden zengin gıdalar; kırmızı et, balık, tavuk, tahıl urunleri, baklagiller, ıspanak, pekmez, kuruyemiş, meyve, yumurta ve peynir şeklinde sıralanabilir. Ancak demirden zengin gıdalar yeteri kadar tuketilse bile gebelikte fizyolojik kansızlığın onune gecilemez. Cunku gebelikte vucut sıvısı yaklaşık %60 artar ve dilusyonel anemi yani fizyolojik kansızlık neredeyse tum gebelerde gorulur Bu yuzden Dunya Sağlık Orgutu, tum gebelere gebeliğin 16. haftasından sonra demir takviyesi yapılmasını onermektedir.
Aslında dengeli beslenme alışkanlığını gebelikten once kazanmak gerekir. Ama gebeliğin hangi haftasında olunursa olunsun sağlıklı beslenmeye başlamak icin hicbir zaman gec değildir. Unutmayın sağlıklı beslenme= sağlıklı anne= sağlıklı bebek=sağlıklı toplum.
[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Gebelikte nasıl beslenmeliyim?
Sağlık0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gebelikte nasıl beslenmeliyim?