'Yumurta, 'Sut' ve 'Bal' uclemesinin yonetmeni Semih Kaplanoğlu, Berlin Film Festivali'nde 'Bal' filmi ile 'Altın Ayı' odulunu aldı.
60. Uluslararası Berlin Film Festivali'nin 'Altın Ayı' odulunu 'Bal' filmi ile Yonetmen Semih Kaplanoğlu kazandı. Festivalde Babak Najafi, 'Sebbe' filmi ile 'en iyi ilk filmi' odulune layık goruldu. Festivalin 'Alfred-Bauer Odulu' ise, Rumen yapımcı Florin Serban'a verildi. Serban, ayrıca, festivalin 'Grand Prex' odulunu kazandı. 'En iyi senaryo' dalında 'Gumuş Ayı' odulunu Cinli yonetmen Wang Quanan'a verildi. 'Tuan Yuan' filmi ile Berlinale'yi acan Quanan, bu odulu 'Aparth Together' filmi ile kazandı.
Festivalde 'en iyi aksiyon oyuncusu' dalında 'Gumuş Ayı'yı 'Bu Yazı Nasıl Gecirdim' filminde oynayan Rus Pavel Kostamarov kazanırken, 'En iyi erkek oyuncu' dalında 'Gumuş Ayı' odulunu ise, Grigoriy Dobrıgin ve Sergey Puskapalis kazandı. 'En iyi kadın oyuncu' dalında 'Gumuş Ayı' odulunu ise 'Caterpillar' filminin başrolundeki Shinobu Terajima kazandı.
Kaplanoğlu: Hidroelektrik santralinden vazgecilsin
Torenin ardından duzenlenen basın toplantısında konuşan yonetmen Semih Kaplanoğlu, 46 yıl sonra Turkiye'ye odul geldiğini belirterek, 'Bu odulun, yeni filmler yapmak ve genc yonetmenlerin cekmeleri icin itici guc olacağını duşunuyorum' dedi. Turkiye'de sanat filmlerinin dağıtım sorunlarına değinen Kaptanoğlu, 'Turkiye'de sanat filmlerine fazla seyirci gelmiyor. Dağıtımcılar tarafından dağıtılamıyor. Umarım bu odul sayesinde daha cok sinemaya, Reha Erdem, Zeki Demirkubuz, Nuri Bilge Ceylan ve Derviş Zaim'in filmleri dağıtılır ve daha fazla izleyiciye ulaştırırız' diye konuştu.
'Bal' filmini Rize'nin Camlıhemşin İlcesi'nde cektiğini hatırlatan Kaplanoğlu; “Camlıhemşin bir doğa harikası. Bolgede hidroelektrik santrali yapılması planlanıyor. Bundan vazgecilmesi gerekir. Bu odul umarım buna yardımcı olur” diye konuştu.