gebelikte_beslenme.jpg" width="232" />
Anne karnında gelişen bebeğin tek besin kaynağı annesidir.
Bu nedenle gebelik sırasındaki beslenme ozel bir anlam kazanmaktadır.
Genel hatları ile konuşursak, gebelikte yeterli ve dengeli beslenme oneriyoruz.
Gebelik şekeri dışında gebelik sırasında hicbir anne diyet yapmamalıdır.
Bebeğin gelişimi ve annenin gebeliğe uyumu icin gunluk 300 kcal ek besinalınması zaruridir ve –şeker hastalığı, fenil ketonuri gibi ozel bir durum yoksa- gebelik sırasında diyet yapılması kesinlikle onerilmez.
Annenin uygun beslenmesi, bebeğin anne karnında ve yenidoğan donemindesağlıklı olması icin şarttır.
Peki bir gebe beslenme alışkanlığında nelere dikkat etsin?

1- Folik asit: Daha gebelik oluşmadan başlanarak, gebeliğin ilk uc ayı boyunca gunluk 400 mikrogram folik asit desteği alınmalıdır. Folik asit bebekteki sakatlıkları oneleyen ve zararsız bir vitamindir.
2- Demir: Gebeliğin 3. Ayından itibaren demir iceren ilaclardan alınmalıdır. Demir kan yapımı icin gereklidir. Gebelikte bebekte ve annede demir ihtiyacı artar. Bu nedenle tum gebelerin demir desteği alması gerekir. Piyasada cok ceşitli demir urunleri icinden yan etkileri az olanı ve doktorunuzun onerdiğini kullanabilirsiniz.
3- Vitamin desteği: Gebelere tum vitaminleri iceren haplardan almasını oneriyoruz. Tum vitaminleri besinlerle almak kolay değildir ve hap halinde bu vitaminleri gunluk almak mantıklıdır. Ceşitli vitaminler icinden omega-3 ve iyot icerenleri ozellikle oneriyorum.
4- Kacınılması gereken gıdalar: Acıkta satılan dondurma, sokakta yapılan kebap, ciğ kofte vs. gıdalar hijyenik olmayacaktır. Bunları tuketmek besin zehirlenmesi gecirmenize ya da bebeğinize mikrop bulaştırmanıza neden olabilir. Bunlardan kacının. Yeşil yapraklı sebzeleri iyice yıkamadan tuketmeyin. Kapı sutu gibi pastorize edilmemiş sut ve sut urunlerinden uzak durun. Abur cubur sınıfında olan cips, cikolata, gazlı iceceklerden tuketmemeye calışın.
5- Etleri tam pişmişken tuketin, yetersiz pişmiş ya da ciğ etten bebeğinizi de olumsuz etkileyen enfeksiyonlar bulaşabilir.
6- Gebelikte her gıdadan dengeli beslenin. Gebelik oncesi kilosu normal olan kadınlar gebelikte 12-16 kg arasında kilo alabilirler.
7- Gebelikte gunluk ortalama 70 gram protein, 175 gram karbonhidrat ve 85 gram yağ tuketimine ihtiyac vardır. Oğunler arasında bolunmuş olarak bu miktar alınmalıdır.
8- Gunluk 600 unite D vitamini ve 1000 mg kalsiyum alınması gerekmektedir. Bu değerleri gebeliğe ozgu vitamin ilaclarının coğu icermektedir. Genelde eksiklikleri gorulmez.

[h=2]Kırıkkale Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]