Gebelikte kilo alımı ne kadar olmalı?Yeterli ve dengeli beslenme tum yaşlarda ve hayatın her doneminde onemlidir, ama gebelikte daha cok onem kazanır. Anne adayının yeterli ve dengeli beslenmesi, bebeğinin de rahme yerleşmesinden itibaren doğana kadar sağlıklı bir ortamda gelişmesini sağlar. Artık cok net olarak biliyoruz ki, anne karnında maruz kalınan olumsuz koşullar ve beslenme bozukluğu sadece doğana kadar değil, bebeğin gelecekteki yaşamı boyunca da sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Anne karnında aşırı beslenen veya yetersiz beslenen bebeklerde ileriki yaşamlarında, ozellikle 40 yaşlarından sonra tansiyon yuksekliği, şeker hastalığı, obezite, kalp-damar hastalıkları, bobrek hastalığı vb daha sık gorulmektedir. Bu nedenle anne adayının hem kendisinin ve hem de bebeğin ihtiyaclarını karşılayacak kadar yeterli ve dengeli beslenmesi ancak aşırı kilo almaması gerekir.
Gebelikte gebelik oncesine gore gunluk kalori ihtiyacı bir miktar artar. Ama bu iki kişilik yemek yeneceği anlamına gelmez. Gunde sadece 300 kalorinin ekstradan alınması yeterlidir, bu da oğunlerde 2-3 kaşık fazla yemek veya gunluk ekstradan 1 bardak sut anlamına gelir.
Gebelik boyunca ideal kilo alımı kişiden kişiye veya bebek sayısına gore farklılık gosterir. Mesela ikiz bebek bekleyen bir hanımın daha fazla kilo almasını bekleriz ve oneririz. Burada diğer onemli detay ise anne adayının gebe kalmadan onceki kilosudur. Eğer anne adayı gebelikten once zayıfsa daha fazla kilo alarak aradaki acığı kapatmasını oneririz. Anne adayının fazla kilosu varsa gebe kalmadan once bu fazla kilolarından kurtulması onerilir. Gebelik oncesi normal kiloda bir kadının gebelik boyunca kilo alımı 9-14 kg arasında olmalıdır.
İdeal kilonun hamile kalmadan once sağlanması oldukca onemlidir. Bu, gebelikte oluşabilecek bazı komplikasyonları da engellemiş olur. Anne adayının zayıf olması veya gebelikte normalin altında kilo alması; erken doğum, bebekte gelişme geriliği, duşuk doğum ağırlığı gibi risklere yol acabilmektedir. Bunun tam tersi, gebelikten once kilolu olması veya gebeyken normalden fazla kilo alması ise; preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), gebelik şekeri, iri bebek, zor doğum, zor doğuma bağlı annede ve bebekte doğum travması, gun aşımı, sezaryen oranlarında artma vb gibi komplikasyonlara yol acabilmektedir.
İdeal kilonun hesaplanmasında vucut kitle indeksi (VKİ) kullanılır. Vucut kitle indeksini hesaplamak basittir. VKİ hesaplamak icin kilonuzu (kg olarak), boyunuzun karesine (metrekare olarak) bolmeniz gerekir. VKİ = kg / m2. Orneğin boyu 160 cm kilosu 60 kg olan bir kişinin VKİ şoyle hesaplanır: 60 / 1.62 = 23.4 şeklinde hesaplanır. İdeal vucut kitle indeksi 18-25 arasında olmalıdır. Eğer VKİ bu aradaysa tum gebelikte 9-14 kilo almanız sizin icin yeterli olacaktır. Ancak VKİ, 18’den duşukse daha cok kilo almanız, 25’ten fazlaysa daha az kilo almanız hem bebeğiniz hem sizin sağlığınız icin onemlidir.
Gebelikte alınan kiloların yaklaşık 3-4 kg bebek, 0.5 kg bebeğin eşi, 1 kg bebeğin suyu, 1 kg rahimin buyumesine bağlı, 1.5 kg annenin artan kan miktarı, 1 kg buyuyen goğusler, 1-2 kg annede su tutulmasından kaynaklanır. Geriye kalanı da annenin aldığı kilolardır yani yağ depolarıdır. Doğumla birlikte bu kiloların 7-9 kg’ı hemen kaybedilir. Lohusalık doneminin sonuna doğru vucuttaki odem ve kan hacminin de normale donmesiyle 2 kg daha kaybedilir. Yani, gebelikte normal kilo almış bir anne adayının lohusalık doneminin sonunda geriye sadece vermesi gereken birkac kilo fazlalığı kalır.
Genellikle alınması gereken toplam kilonun 1-2 kg’ı gebeliğin ilk 3 ayında alınır. Sonraki aylarda ise ortalama ayda 1-2 kg almak normaldir. Ancak bazı gebelerde bulantı, kusma, iştahsızlık nedeniyle ilk 3 ay kilo alımı olmayabilir, hatta kilo kaybı dahi gorulebilir. Ancak bu durumda anne adayının endişelenmesine gerek yoktur, cunku bebek kendisi icin gerekli besinleri anneden alacaktır ve bu durumdan etkilenmeyecektir. Zaten 20. haftadan sonra iştah artmaya başlayacak ve anne adayı hızla kilo alacaktır.
Sevgili anne adayları; ideal kilonuzda gebe kalırsanız ve gebelikte sağlıklı beslenerek ideal kilo alımını başarırsanız, hem bu gunun sağlıklı bebeklerini hem de yarının sağlıklı bireylerini dunyaya getirebilirsiniz. Bebeğinizin bir omur sağlığı sizin 9 aylık ozveri ve dikkatinize bağlı..
[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Gebelikte kilo alımı ne kadar olmalı?
Sağlık0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gebelikte kilo alımı ne kadar olmalı?