Gebelikte kızamıkcık enfeksiyonu - rubellaKızamıkcık virusu damlacık enfeksiyonu ya da direkt temas yoluyla bulaşır. Aşı uygulamalarından once 6-9 yılda bir salgınlar yapan bir hastalıkken, aşının ulusal sağlık programlarına girmesiyle gorulme sıklığı % 99 oranında azalmıştır.
Virusun anne dolaşımında yayılımı plasentanın enfeksiyonuna neden olur. Plasentanın enfekte olması ile de virus anne karnındaki bebeğe yayılabilir. Bebeğin anne karnında enfeksiyonu gebelik suresince her zaman olabilir ancak risk ilk 3 ayda en yuksektir, risk ilerleyen gebelik haftalarında azalırken doğuma yakın yeniden yukselir.
Gebeliğin ilk uc ayında primer kızamıkcık enfeksiyonu duşukler, olu doğum ve konjenital malformasyonlara ( doğumsal anomaliler ) neden olur. Bu son durum ‘ Konjenital Rubella Sendromu ’ olarak adlandırılır.
Gebeliğin ilk 10 haftasında annenin enfeksiyonu hemen daima fetal enfeksiyona neden olur ve konjenital rubella sendromu enfekte bebeklerin % 90 da ortaya cıkar. 12. gebelik haftasından sonra olan enfeksiyonlarda bebeklerde gorulen işitme kaybı, bu sendromun en belirgin bulgusudur. Bebeklerde işitme kaybının yanı sıra doğumsal kalp defektleri, katarakt, glokom gibi goz hastalıkları, korioretinit ve norolojik defektler gorulebilir. Ayrıca anne karnındaki bebekte buyume kısıtlılığı ( IUGR ), karaciğer vedalakta buyume, trombositlerde azalma da sıklıkla gorulen bulgulardır.
Gunumuzde yaygın aşılama programları nedeniyle hastalığın sıklığı azalmışsa da gebelik oncesinde mutlaka bağışıklık durumunuzun kontrol edilmesi gereklidir. Toplumun % 92’ si bağışıktır. Bağışıklığı olmayan anne adaylarının gebe kalmadan once aşılanmaları sağlanmalıdır. Aşı yapıldığı takdirde, canlı virus aşısı olması nedeniyle 3 ay sureyle gebe kalınmaması gerekir.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Gebelikte kızamıkcık enfeksiyonu - rubella
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gebelikte kızamıkcık enfeksiyonu - rubella