Okullara kayıt donemlerinde hortlayan "kayıt parası" cilesi bu yıl da suruyor. Okullara kayıtlar elektronik ortamda alınmaya başlanmasına karşın, e-kayıtların yapılması icin velilerin okullara gitmesi gerekiyor. e-kayıtların da okullara gidilerek yapılması nedeniyle de bitirilmesi amaclanan "kayıt parası" ise son bulmuyor. Milli Eğitim Bakanlığı bilgi edinme sistemine ise her gun onlarca veli, kayıt parası nedeniyle şikayette bulunuyor. ŞikÂyetler, velilerin cocuklarını ana sınıflara bile kaydettirirken kayıt parası odediği, kayıt parasının ise 50 YTL'den başlayıp 10 bin YTL'lerin uzerine cıktığını gozler onune serdi. ŞikÂyetlerde veliler kendilerinden para istenerek belli bir sure tanındığını, bu para odenmezse kayıt yapılmayacağının soylendiğini belirtiyor. ŞikÂyetler yanında, Ankara ve İstanbul'da bazı okullarda kayıt paralarının 10 bin YTL'lere ulaştığı, bazı velilerin bu miktarları kendilerinin onererek odediği de belirtiliyor. MEB'e yapılan başvurularda velilerin coğunluğu, bu kayıt parasının yasal olup olmadığını ve soz konusu parayı odeyip odememeleri gerektiğini soruyorlar. Eğitimle ilgili olarak yasalar ve uluslararası yasalara ve sozleşmeler ise şoyle diyor: Birleşmiş Milletler Cocuk Hakları Sozleşmesi'ne gore: "Taraf Devletler... ilkoğretimi herkes icin zorunlu ve parasız hale getirirler." (madde 28); Anayasanın ilgili hukmune gore: "İlkoğretim kız ve erkek butun vatandaşlar icin zorunludur ve devlet okullarında parasızdır." (madde 42); İlkoğretim ve Eğitim Kanunu: "İlkoğretim, ilkoğretim kurumlarında verilir. Kız ve erkek cocuklar icin mecburi, Devlet okullarında parasızdır." (madde 2)

sabah.com