Ucuz teknolojisi ile cok sayıda sektorde sıkıntı yaşatan Cin, kuruyemiş sektorune de girdi.


Tum Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUKSİAD) Yonetim Kurul Uyesi ve Mersin'in Tarsus ilcesinde faaliyet gosteren Ateşler Kuruyemiş Gıda Sanayi A.Ş. Yonetim Kurulu Başkanı Tahsin Ateş, Turkiye'de yıllık 210 bin ton kuruyemiş tuketildiğini, kişi başına tuketimin ortalama 3 kilogramı bulduğunu, Avrupa ulkelerinde ise bu tuketimin son derece yetersiz olduğunu soyledi.
Turkiye'deki buyuk pazarın yabancı şirketlerin de ilgisini cektiğini ifade eden Ateş, “Yaklaşık 2 milyar dolarlık piyasadan pay almak isteyen yabancı sermayeli cips şirketleri, gozunu Turkiye kuruyemiş pazarına dikmiş durumda. Ortaya cıkan tuketim rakamları yabancı şirketlerin iştahını kabartıyor” dedi.
Ateş, son donemde Cin'in de bu pazarda yerini almaya başladığını ve ithalatta hızlı bir başlangıc yaptığını ifade ederek, şunları soyledi:
“Televizyon kulturunun buyuttuğu kuruyemişi de artık Cin'den getirmeye başlıyoruz. Şu anda 20 bin tonu ayciceği cekirdeği olmak uzere toplam 40 bin ton kuruyemiş ithal ediyoruz, onlem alınmazsa Cin pazara tamamen hakim olur. Turkiye'de kuruyemiş tuketiminde 80 bin tonla aycekirdeği ilk sırayı yer alıyor. Cin'den ithal edilen kuruyemişin de en buyuk bolumunu ay cekirdeği oluşturuyor. Aycekirdeğinin yanı sıra Cin'den kabak cekirdeği ve yerfıstığı ithalatı gercekleşiyor.
Yerli uretimin ozendirmezsek, hızlı bir şekilde ithalatın onunu acacağız. Yerli cekirdek ureticilerine başka urunlerde olduğu gibi prim verilmesi gerekir. Cerezlik aycekirdeğine, yer fıstığına prim verilmiyor. Uretim icin butun unsurlar var, yeterince arazi, su ve uretimi bilen ciftci var ancak, prim yok. Uretici de bu nedenle cerezlik aycekirdeği veya yerfıstığı yerine mısır ekiyor. Biz de mecburen Cin'den urun almak zorunda kalıyoruz. Bu sayede işciliğin, enerjinin kısacası maliyetteki her kalemin daha ucuz olduğu Cin, Turkiye'deki pazar payını artırıyor.”
Ateş, yeni kurulan TUKSİAD'ın, bu konu uzerinde ciddi araştırmalar yaptığını ve gelecek gunlerde sorunlarını hukumete aktararak, yardım talep edeceklerini anlattı.

KURUYEMİŞCİ YURT DIŞINDA URETİME YONELİYOR

Ateş, Turkiye'deki uretimin desteklenmemesi ve maliyetlerin yuksek olması nedeniyle Cin'in kendini gostermeye başladığı sektorde, kuruyemiş ureticilerinin da başka ulkelerde uretime yoneldiğine dikkati cekti.
Yurt dışında uretim yapan kuruyemiş sektoru temsilcilerinin yine bu urunleri başka ulkelere gonderdiğini bildiren Ateş, şunları kaydetti:
“Diğer bazı sektor temsilcileri gibi uretimi yurt dışına taşıyarak soruna gecici cozum arıyoruz. Biz, 2005 yılından bu yana Ukrayna'da 26 bin dekar arazide ayciceği cekirdeği uretiyoruz. 2011 yılından itibaren Rus pazarına girmeyi hedefliyoruz. İhracatı yapısal, surdurulebilir bir hale getirmek gerekir. Bu anlamda 2010 yılından itibaren ihracata yonelik calışmaları daha yapısal ve surekli kılmayı planladık. Uretimin yuzde 20'sini ihrac etmeyi hedefledik.”
Ateş, her sektorde olduğu gibi kuruyemiş sektorunde de uretim maliyetlerinin duşurulmesi, uretimin teşvik edilmesi halinde ulke ekonomisinin bundan karlı cıkacağını, konuyu, başta Tarım ve Koyişleri Bakanlığı olmak uzere ilgili mercilere aktararak, onlem alınmasını istediklerini sozlerine ekledi.

hurriyet.com