Surmekte olan calışmalardan elde edilen yeni veriler gebelik sırasında influenza aşısı yaptırmanın onemli olduğunu, sağlık kuruluşlarının bu aşıyı onermesini ve gebelere uygulaması gerektiğini gostermiştir.
ACOG 2010 yılında yayınladığı goruşte influenza aşısı yaptırma oranının gebeler arasında yaygın hale geldiğini ancak hala istenen artış oranlarının yakalanamadığını soylemiştir. Gebeler mevsimsel ve pandemik influenza salgınlarından dolayı ciddi risk altında oldukları icin influenza aşılaması gebelik oncesi, gebelik ve postpartum donemde temel oneme sahiptir. Son raporlara gore mevsimsel influenza ile ilişkili morbidite, solunum yolu komplikasyonları ve hastaneye yatış oranlarındaki artış dikkat cekicidir.
Nova Scotia da yapılan retrospektif bir kohort calışması aynı kadınların farklı influenza sezonlarında, gebeyken (ozellikle 3. Trimester) ve gebe değilken hastane yatışlarında, gebe oldukları donemde daha fazla medikal yardım aldıklarını ve hastanede kaldıkları surenin daha fazla olduğunu gostermiştir. Gebelik ve hastaneye yatış arasındaki ilişki ozellikle eşlik eden hastalığı olan kadınlarda dikkat cekicidir. 2009 dan beri kazanılan deneyim gebe kadınların H1N1 den ciddi şekilde etkilendiğini gostermektedir. Tum dunyada cok sayıda, aşılamayla onlenmesi mumkun olan olum vakaları gorulmuştur. Bu bilgiler acıkca vurgulamıştır ki gebelik ve postpartum donemdeki kadınlara influenza aşısı onerilmesi hayati oneme sahiptir.
ACIP ve ACOG butun yetişkinlerin influenza aşılaması yaptırmasını onermektedir. Bu durum ozellikle influenza mevsiminde gebelik yaşaması muhtemel kadınlar icin daha da gereklidir. Bu kadınlar inaktive influenza aşısı ile aşılanmalıdırlar. Inaktive influenza aşısı gebeliğin herhangi bir doneminde yapılabilir. Nazal sprey formu da olan canlı atenue asi da bulunmakta ancak bu form gebelikte onerilmemektedir. Postpartum donemdeki kadınlar bu formdaki aşıyı rahatlıkla kullanabilirler. Thimerosal, coklu doz influenza aşılarında kullanılan civa iceren bir koruyucudur. Bunun yanında thimerosal icermeyen aşılar da bulunmakla birlikte bu maddeyi bulunduran aşıların yenidoğan sağlığı uzerinde gosterilebilmiş bir olumsuz etkisi yoktur. ACIP bu iki aşının da gebelere yapılabileceğini ve aşılar arasında ciddi farklar olmadığını belirtmiştir.
Influenza aşılaması gebe ve gebe olmayan populasyonunda benzer şekilde etkindir. Cok sayıda gozlemsel calışma da annenin aşı yaptırmasının yenidoğanlar icin ek yararlarını gozler onune sermiştir.
Maternal immun globulinler aracılığıyla immunizayon, yeni doğanlar icin en iyi strateji gibi gorunmektedir. Cunku aşının 6 ayın altındaki infantlarda kullanımı konusunda onay bulunmamaktadır. Bu yuzden gebelerin immunizayonu yenidoğanların da korunması acısından oldukca onemlidir. Gebelere bu acıdan bilgi verilmeli ve aşı teşvik edilmelidir.
ACOG, ACIP in bu goruşlerini desteklemekte ve influenza sezonunda gebe olması muhtemel hastalara inaktive influenza aşısı yapılmasını onermektedir. 2009 pandemisinden once pekcok kadın doğum hekimi aşının guvenilir olduğunun bilinmesine ragmen aşılama programına katılmamıştır. 2009-2013 yılları arasında gebelik ve erken postpartum donemde yıllık aşılama oranı %38-52 arasında seyretmiştir. Calışmalar tutarlı bir şekilde gostermiştir ki obstetrisyen tarafından onerildiği takdirde aşılama oranı %50 ye varan bir artış gostermektedir.
Ek olarak aşı eğitim kartları ve broşurlerinin kullanılması gebelerin aşıya olan farkındalıklarını artırmaktadır. Gebelerin bu farkındalıkları ve hekimleri ile bu konuyu tartışmaları aşıya olan yanlış bilgileri ve bilinmezlikleri ortadan kaldırması acısından onemlidir. Kadın doğum hekimleri her influenza sezonunda aşılama onermelidir. Bu alışkanlığın kazanılması hem gebeler hem de yeni doğan sağlığı acısından cok gereklidir. Gebeler influenza ve komplikasyonlarına oldukca hassas olduğundan aşılama, gebelik oncesi, gebelik ve postpartum donemin ayrılmaz bir parcası olmalıdır.
Tum bu yararlardan kaynaklanan zorunluluk butun kadın doğum ve halk sağlığı calışanlarına influenza aşılama oranlarını artırmak gibi onemli bir gorev yuklemektedir.

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]