Vakıflar Genel Mudurluğu, İstanbul'u mercek altına aldı. İstanbul'a hayran bıraktıran ve onemli bolumu kaderine terkedilmiş 88 adet tarihi- kulturel miras icin hummalı calışma başlattı. Mimar Sinan'ın en buyuk eserlerinden Suleymaniye Camisi, 400 yıllık tarihinde ilk kez restorasyon gorecek. Vakıflar Genel Muduru Yusuf Beyazıt, SABAH'a, restorasyonların bir uzmanlar ordusu tarafından yapıldığına dikkat cekti. Beyazıt, 2003 yılından bugune kadar 2 bin 650 vakıf eserinin restore edildiğini soyledi. Restorasyon listesinden bazıları şunlar:

KULLERİNDEN DOĞDU: Yenikapı Mevlevihanesi defalarca yangına maruz kaldı. 1961 yılında hunkar mahfilinde yangın cıktı. 1997 yılına ikinci yangınla kullanılmaz hale geldi. Restorasyonun temel bolumleri bitti. Detayları devam ediyor. Muze olarak kullanılması duşunuluyor. 1804 yılında Neyzen Başı Nazır Dede tarafından bir musiki konservatuvarı olarak duşunuldu. Cumhuriyetin ilk yıllarında oğrenci yurdu olarak kullanıldı.

MISIR CARŞISI: Proje aşamasında. Kuruldan onayını cıkınca restorasyonuna başlanacak. İlk kez restore ediliyor.

FATİH CAMİSİ: Depremlerden dolayı ciddi bicimde zarar gordu. Ana yapının guclendirilmesi calışması başlatıldı.

AKSARAY VALİDE SULTAN CAMİSİ: En onemli ozelliği bir hanım sultan tarafından yaptırılması. Taş işciliği mukemmel, bir kadının zarafetini anlatan bir işcilik, el oyası gibi.

PİYALE PAŞA CAMİSİ: İlk kez bir caminin abdesthanesine 'sıcak su 'bağlandı.

SELİMİYE CAMİSİ: Restorasyonu bitmek uzere.

ERTUĞRUL TEKKE CAMİSİ: Projesi tamamlandı. Onarım icin ihale aşamasında.

DOLMABAHCE CAMİSİ: Onarım devam ediyor, cok merkezi cok onemli bir yerde. Bezmialem Valide Sultan tarafından yapımı başlatılan Dolmabahce Camisi, olumu uzerine oğlu Abdulmecit tarafından 1853'de tamamlandı. Mimarı Nkogos Balyan. Cami ampir ve barok karışımı melez uslupta.

AHİ CELEBİ CAMİSİ: Evliya Celebi'nin unlu Seyahatnamesi'nin başlamasına yol acan olay bu camide gercekleşti. Evliya Celebi'nin camide gorduğu ruyadan sonra yollara duştuğu Ahi Celebi Camisi'nin zeminindeki denize doğru kaymanın engellenmesi amacıyla etrafına 2 etap halinde 720 kazık cakıldı.

5 yılda 2 bin 650 eser elden gecti

VAKIFLAR Genel Muduru Yusuf Beyazıt, 2003 yılından bugune kadar 2 bin 650 vakıf eserinin restore edildiğini soyledi. En onemli yeri ise İstanbul kulturel eserleri alıyor

174 PENCERELİ: Nuruosmaniye Camisi'nin 174 penceresi var. Işıklar pencerelerden giriyor. Fatiha Suresi caminin bir ucundan diğerine kadar işlenmiş. Onarım devam ediyor.

YAVUZ SULTAN SELİM CAMİSİ: Bulunduğu semte adını veren bu cami Yavuz Sultan Selim adına oğlu Kanuni tarafından Halic'e hakim bir tepe uzerine yaptırıldı. İcte ve avludaki sivri kemerli pencere alınlıkları renkli sır tekniği ile imal edilmiş ve zarif cinilerle suslenmiş. Restorasyon calışmaları tamamlanmak uzere.

sabah.com