Gebelikte hemoroid ve tedavisiGebelik; hemoroid oluşumunu ya da varolan hemoroidlerin yarattığı şikayetlerin artmasını sağlayan bir durumdur. Ancak alınacak bazı onlemlerle gebeliğinizi bu acıdan hicbir sorun yaşamadan atlatmanız mumkun olabilir.
Hemoroid ; (basur , mayasıl) anus bolgesindeki toplar damarların torbalaşması sarkması sonucu ortaya cıkan varis benzeri bir hastalıktır. Hemoroid hastalığı toplumda cok sık rastlanan bir hastalıktır. Hemoroidi kolaylaştıran nedenler arasında kabızlık başta gelir. Cunku makat bolgesinde ıkınmaya bağlı ortaya cıkan basınc artışı buradaki damarlarda hemoroidleşmeye neden olur.
Gebelikte, ozellikle bebeğin buyumesi ile rahmin karın icinde kapladığı hacim artışı bacaklardan gelen toplar damarların kan dolaşımını yavaşlamasına ve kanın gollenmesine neden olur. 3. aydan sonra bu etki giderek artmaktadır. Bu etkiyle yuzeyel damarlar şişerek varis ve hemoroid ortaya cıkar. Yine bu donemde artan progesteron hormonu damar etrafındaki duz kasları gevşeterek damarların kolayca şişmesine sebep olur.
Hamilelikte yine buyuyen rahmin karın icinde barsaklara bası etkisi, artan ostrojen hormonu nedeniyle barsak hareketlerinin yavaşlaması , kusma yoluyla kaybedilen sıvının artışı bulantı yuzunden bu sıvının yeterince yerine konamaması tum bu faktorler biraraya geldiğinde hamilelik doneminde kabızlık yaygın bir sorundur. Dışkı sert ve kalın cıkarıldığında hem makatta catlaklara hem de hemoroidlerin şişmesine neden olur.
Hemoroidin ilk belirtisi genellikle dışkılama esnasında gorulen taze kandır. Kan taze kırmızı renkte damla damla olabilir. Bazen durur. Bazen de her dışkılamada olmak uzere sureklilik arzeder. Kanama dışında makat bolgesinde dolgunluk hissi, tuvaletten sonra temizlik esnasında ele gelen şişlik(ler), bunlara hemoroid memeleri diyoruz, dışkılamayla başlayan uzun sure devam eden ağrı diğer belirtileridir. Hemoroidlerin icinde kan akımı ileri derecede yavaşladığında bazen de damar icinde bir pıhtı oluşup damarın tumuyle tıkınmasına neden olabilir. Buna da tromboze hemoroid denir. Gebelikte hemoroidlerden kan kaybı Fe eksikliği anemisine yol acabilir.
GEBELİKTE HEMOROİD TEDAVİSİ
Gebelikte hemoroid tedavisi anne adayı icin zor bir surectir. Cunku hastaya her ilac verilememektedir. Bu donemde cerrahi tedavi ise cok zorunlu ve acil bir durum olmadıkca tercih edilmez.
Hamilelikte hemoroid tedavisi icin onerdiğimiz yontemleri şoyle sıralayabiliriz:
• Ilık su oturma banyoları; Anne adayının duş alınan sıcaklıkta bir suyu plastik bir kuvete doldurup gunde 2­3 defa 5 dakika sureyle bu su icerisinde oturması rahatlatacaktır. Suyun cok sıcak olması, icinde uzun sure oturulması gebeliğin son aylarında erken doğumu tetikleyebilir.
• Hamilelik donemine uygun olarak hekim tarafından belirlenecek pomad ve fitillerle lokal uygulama sayesinde şişlik, ağrı kaşıntı gb hemoroide ait semptomlarda belirgin duzelme sağlanabilir.
• Dışkıyı yumuşatan ilaclar; kabızlığın onlenmesi , tuvalette uzun sure oturmadan, cok ıkınmadan, kaygan yumuşak bir dışkılama tedavinin ana unsurlarından birisidir. Unutulmamalı ki; ishal de kabızlık kadar hastanın durumunu kotuleştirir. Burada amac yumuşak, kaygan ama şekilli bir dışkılama sağlamaktır asla ishal yapmak değildir.
• Ağrı kesiciler; hastaların onemli kısmında ciddi olcude ağrı vardır. Gebelikte parasetamol turevi ağrı kesiciler kullanılabilir.
Gebeliğin bitiminden sonra hastaların onemli bir gurubunda hemoroid yakınmaları gerileyecektir. Bu nedenle gebeklikte hemoroid tedavisinde cerrahi tedaviyi nadiren tercih etmekteyiz. Bunun istisnaları ise kronikleşmiş makat catlakları (anal fissur), ve tromboze hemoroidler dir. Bu iki klinik durumda da cok şiddetli­ dayanılmaz ağrılar sozkonusu olup yukarıda anlatttığım tedavilerden olumlu bir sonuc alınamadığında cerrahi mudahale gerekebilir.
Gebelikte hemoroidden korunmak icin neler yapmalıyız?;
Kabızlığın onlenmesi en onemli korunma yoludur. Lifli – posalı gıdalara ağırlık verilerek, gunluk su tuketimini artırarak, sebze meyve tuketimini artırarak gunluk, rahat, ıkınma olmadan dışkılama sağlanmalıdır. Bu yollarla bunu gercekleştiremiyorsak hekimimizin tavsiyesi ile uygun bir dışkı yumuşatıcı hamilelik suresince kullanılabilir.
Tuvalette uzun sure oturmamalı, beklememeliyiz. Ozellikle tuvalete girerken yanımıza gazete, dergi, telefon, tablet gibi zaman gecirici nesneler almak tuvalette uzun sure oturmayı beraberinde getirir. Bu da ıkınma ve bu bolge damarlarında şişmelere hemoroidlere yol acar.
Acı, ekşi, baharat, turşu gibi dışkılama esnasında dışkıda daha fazla irritan madde atılmasına yol acan beslenme bicimlerinden uzak durmalıyız.
Beyaz unla yapılmış ekmekler, makarna, pirinc ve tum hamur işleri barsakları tembelleştirir.Bunları aşırı tuketmemeliyiz.
Kabızlıkla kendi yontemlerinizle başa cıkamıyorsak, anus bolgesinde zaman zaman ve hafif şiddette de olsa yakınmalar olmaya başlamışsa hic vakit kaybetmeden bir genel cerraha başvurmalıyız.
Son olarak hastalarımızdan gelen en sık sorulardan biriyle cevaplayarak konuyu tamamlayalım.
Hemoroid normal doğuma engel midir?
Hamilelikte hemoroid normal doğuma engel teşkil etmemektedir. Nadiren de olsa prolabe tromboze hemoroidi olan veya hemoroidle beraber dışgenital bolgede dev varisler ortaya cıkmış hastalarda sezeryan tecih edilebilir.

[h=2]Bursa Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]