Gebeliğin 20. haftası tamamlanmadan once (ya da bebek 500 gramlık ağırlığa erişmeden once) herhangi bir nedenle gebeliğin bitmesine duşuk adı verilir.

Erken gebelikte ortaya cıkan duşuklerin P'sinden fazlası bebekte tesadufi olarak ortaya cıkan ve tekrarlayıcı ozelliği bulunmayan kromozom anomalilerine bağlı meydana gelir. Duşuk esnasında gebelik haftası ne kadar ufaksa nedenin boyle olma olasılığı o kadar yukselir. Bu yuzden de duşuk, ureme cağında bulunan kadınların sıklıkla yaşadığı ve coğunlukla tekrar etmeyen bir durum olarak kabul edilebilir.

Kimlerde duşuk yapma riski daha yuksektir?

Anne (ve baba adayının) gebeliğin oluştuğu esnada yaşı ne kadar yuksekse ve kadının daha onceden yaşadığı gebelik sayısı ne kadar fazlaysa gebeliğin duşukle sonuclanma riski de o kadar artar. Bu doğaldır, zira yaş arttıkca gamet hucrelerinde (kadınlarda yumurta hucresi, erkeklerde sperm) genetik bozukluklar meydana gelme olasılığı ve bu meydana gelen bozukluğun dollenmiş hucreye gecme olasılığı artar. 20 yaşından daha genc olan anne adaylarında duşuk riski yaklaşık iken (gebelik tanısı konulan gebeliklerin duşuk oranı), 40 yaşından daha ileri yaşta olanlarda bu risk 0 civarındadır. Baba adayının yaşının 40'ın uzerinde olduğu gebeliklerde de duşuk riski iki kat artar.

En onemli etken olan anne ve baba adayı yaşı dışında, anne adayında hormonal bazı hastalıklar (polikistik over, hipotiroidi (tiroid bezinin az calışması), kronik hastalıklar (ozellikle kalp, karaciğer ve bobrek hastalıkları, bazı otoimmun hastalıklar, tuberkuloz, kanser, ileri derecede kansızlık), jinekolojik hastalıklar (uterus şekil bozuklukları, uterusta yapışıklıklar, myomlar, tedavi edilmemiş bazı vajinit turleri, sigara ve alkol kullanımı ve mesleki olarak bazı maddelere surekli maruz kalma da duşuk oluşma riskini artırır.

Daha onceki gebeliklerinden biri duşukle sonuclanmış olan anne adaylarında da yeni bir gebeliğin duşukle sonuclanma riski hafifce artar. Daha once yapılan iki veya daha fazla duşukte ise onceden gercekleşmiş duşuk sayısı arttıkca yeni gebeliğin de duşukle sonuclanma riski artar. Her ne kadar duşuk sayısı arttıkca yeni oluşan bir gebeliğin de duşukle sonuclanma riski yukselse de, istatistikler uc veya cok daha fazla sayıda duşuk yapmış anne adaylarında bile sağlıklı bir bebek doğurma olasılığının U ile u arasında olduğunu gostermektedir.

Yeni doğum yapmış bir anne adayında doğumdan sonraki ilk uc ayda oluşan gebeliğin de duşukle sonuclanma riski nispeten yuksektir.

Duşuk sayısı arttıkca bir sonraki gebeliğin duşukle sonuclanma olasılığı artmaktadır. Daha once doğumla sonuclanan gebelik olması ileride başarılı gebelik olasılığını artırmaktadır. Sigara ve alkol tuketimi duşuk riskini artıran onemli faktorler olarak kabul edilmektedir. Fetal donemde , yani gebeliğin 10. haftasından sonra duşuk olması doğumla sonuclanan gebelik olasılığını daha erken donemdeki kayıplara gore cok daha fazla azaltmaktadır. Gebeliğin 16-27 haftaları arasında bebeğin anne karnında olmesi, bir sonraki gebelikte duşuk olasılığını 20 kat artırmaktadır. Gebeliğin 28. haftasından sonraki gebelik kaybı ise tekrarlama riskini 5 kat artırmaktadır.Gebeliklerin P’si beklenen adet tarihinden once veya beklenen adet tarihinde duşukle sonuclanmaktadır. Adet gecikmesinden sonra oluşan duşukler ise gebeliklerin -15’ini oluşturmaktadır. Duşuklerin �’ı 12-14 haftadan once gercekleşmektedir. İlginc olarak gebeliğin 8.5-14. haftaları arasında duşuk oranı sadece 5 olarak rapor edilmiştir. Yapılan calışmalarda kadınların %17 sinin ureme doneminde bir defa duşuk yaptıkları gorulmuştur.

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]