Gestasyonel diabet gebelik sırasında ortaya cıkan bir şeker hastalığı tipidir. Kanda şeker duzeyinin yukselmesine neden olan bu durum, anne ve bebek sağlığını yakından etkiler. Hastaların buyuk coğunluğu uygulayacakları sağlıklı beslenme ve egzersiz programları ile kan şekerlerini normal seviyelerde tutabilirler. Gebelik sırasında şeker hastası olmak istemiyorsanız, gebelikten once fazla kilolarınızı verin, beslenme programınız icinde sebze, meyve ,tam buğdaydan zengin, yağdan fakir,duşuk kalorili ,lifli sağlıklı gıdalar olsun. Gebeliğiniz sırasında hareketsiz kalmayın. Gun icerisinde en az 30 dakikanızı egzersize ayırın.

Gestasyonel diabet tanısı amacıyla 24-28. Haftalar arasında şeker yukleme testi uygulanır. Risk durumunuza gore doktorunuz bu tarama testini bazen ilk 3 ay icerisinde de isteyebilir.

Gestasyonel diabetli hastalar kontrol altında tutulduğu surece buyuk coğunluğunun bebekleri sağlıklı doğar. Ancak kontrolsuz gebelerde, annede hayatı tehdit eden yuksek tansiyon ve buna bağlı komplikasyonlar ortaya cıkabilir. Bu annelerin bebeklerinde aşırı kilo alma, erken doğum, solunum problemleri ve hipoglisemiye bağlı olarak yenidoğan konvulsiyonları gorulebilir. Bu bebekler ilerleyen yaşlarda tip 2 diabet adayı olabilirler. En ciddi komplikasyon anne karnında ani bebek olumleridir.

Gestasyonel diabet sizin ve bebeğiniz icin son derece riskli bir durum olup, gebelik sırasında tanısının konulması onemlidir.

Doğumdan sonraki donemde kan şekeri seviyeleri hızla normale doner ancak bu hastalar ileriki yaşlarda ortaya cıkabilecek tip 2 diyabet adayı olduklarını unutmamalı, kontrollerini duzenli olarak yaptırmalıdırlar.


[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]