Gebeliğin erken ve en sık karşılaşılan belirtilerinden bir tanesidir. Gebelerin yaklaşık %50-70'ini etkiler. 6. Gebelik haftasından itibaren başlayarak şiddeti artabilir ve genelde 14-15 . haftalar civarında kaybolur.
Bazı gebeler de ise tum gebelik boyunca devam edebilir. Gebelik hormonlarının ozellikle ßhCG ve estrojenin artışı ile ilşkilendirilmektedir. Bulantı kusmanın varlığı gebeliğin devamını da gosteren bir belirtidir. Genelde belirtilerin sabahları gorulmesinden yola cıkılarak sabah hastalığı (morning sickness) ismi verilse de tum gun icerisinde gorulebilir. Sadece bulantı ve oğurme olabileceği gibi kusmalar da duruma eşlik edebilir.
Bazen kusmaların cok yoğun olduğu, hic yemek yenemediği, fazla miktarda mide iceriği kaybından dolayı elektrolit dengesizliklerinin geliştiği, besin alınamadığından dolayı vucut depolarının tuketilerek idrarda bunun gostergesi olarak aseton ve ketonun cıktığı daha gurultulu bir tablo da gelişebilir. Hiperemezis gravidarum olarak isimlendirilen bu tablo hastanede yatarak serum tedavisini de iceren yoğun bir tedavi gerektirebilir. Gebelik bulantı ve kusmaları bazen kokularla ya da yağlı baharatlı yiyeceklerle ve stres ,gerginlik, uzuntu hallerinde tetiklenebilir.
Gebeliğin başlangıcı sırasında gelişen bu mide şikayetleri nedeniyle bazı gebeler yeterli beslenemez, kilo alamaz ve hatta kilo kaybedebilir. Bu uc durum da bebeğinizin gelişimine etki etmez, endişe etmeyin. Cok ağır yeme bozuklukları olmadığı surece bebek sizin depolarınızdan yeterli besin kaynaklarına ulaşarak gelişimine devam eder.
Coğul gebeliklerde, mol hidatform (uzum gebelik) varlığında gebelik bulantı ve kusmaları daha şiddetli olabilir daha erken başlayıp daha uzun surebilir. Bu durum hormonların daha fazla yukselmesiyle acıklanabilir. İlk gebeliklerde ve anne yaşının kucuk olduğu gebeliklerde daha sık gorulebilir. Şikayetlerin azaltılabilmesi icin; Az ve sık yemek yemek Sabah yataktan kalkmadan kraker gibi kuru yiyecekler tuketip 10-15 dk dinlendikten sonra sonra gune başlamak Stresten uzak durmak Gun icerisinde dinlenme ve kestirme zamanları yaratmak Yağlı, baharatlı, cikolatalı yiyeceklerden uzak durmak Suyu yemeklerle birlikte değil kucuk miktarlarda yemek aralarında icmek Oğun atlamamak... son derece yardımcı olacaktır.
Tum bunlara rağmen şikayetleriniz devam eder veya cok miktarda kusmanız olursa hekiminize başvurun. Bulantı giderici ilaclar, B6, B12 vitamin takviyeleri de tedavinize katkıda bulunacaktır. Gerektiğinde hastaneye yatmanız, serum tedavisi ve vitamin desteği almanız onerilebilir. Doktorunuzun tavsiyelerini dikkate alın ve uygulayın.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Gebelikte bulantı/ kusma (morning sickness/emezis gravidarum)
Sağlık0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gebelikte bulantı/ kusma (morning sickness/emezis gravidarum)