HAMİLELİKTE MİDE BULANTILARI KABUSUNUZ OLMASIN
Bir kadının hayatının belki de en guzel, en mutlu ve en onemli zaman dilimi olan gebelik doneminin hemen ilk gunlerinde pek cok hamilenin korkulu ruyası olan gebelik bulantı ve kusmaları başlar.

Gebelerin yaklaşık % 80'inde gorulen bulantı ve kusma şikayetleri genellikle ilk adet gecikmesinin hemen birkac gun sonrasında başlar ve giderek artarak 8. gebelik haftasında dayanılması en zor gunlere ulaşır. Daha sonra yavaşca azalan bulantı ve kusmalar 14. gebelik haftası civarında sona erer.

Gebelik bulantısı oldukca inatcı, tedaviye direncli ve sinsi bir şekilde nerede ise tum gun boyu suren tatsız bir duygudur. Kusmalar genellikle sabah saatlerinde daha yoğun olur. Kişiden kişiye cok değişik gunluk salınımlar gosteren bulantı ve kusma doneminin bitişi de aynı şekilde ceşitlilik gosterir.

Ani bir şekilde sona eren donemlerin yanı sıra nerede ise tum gebelik donemine yayılan bulantı ve kusmalar da soz konusu olabilir. Gebelik bulantıları genellikle ilk gebelikte daha yoğun olur. Ancak aynı kadının hamilelikleri arasında bulantı sure ve sıklığı acısında ciddi farklılıklar gorulebilir.

Coğul gebelikler, onceden arac tutması rahatsızlığı olanlar, anne ve kız kardeşlerinde gebelik kusması oykusu olanlar ve migren hastalarında bulantı ve kusmalar daha yoğun olarak ortaya cıkabilir.

Gebelikte gorulen bulantı ve kusmanın nedeni tam olarak aydınlatılamamakla birlikte psikolojik faktorlerle hormonal değişimlerin ortak urunu gibi gorulmektedir. Kanda betahcg ve estrogen hormonlarının yuksek oranda bulunduğu ikiz gebelikler ve uzum gebeliklerde bulantı ve kusma da cok daha şiddetli bir şekilde ortaya cıkmaktadır.

Merkezi sinir sistemindeki bulantı merkezinin hassasiyeti artar ve daha onceki yaşamda etkili olmayan pek cok uyaran ile bulantı ve kusma tetiklenir hale gelir.

Bunlar arasında kokular, besin maddelerinin tatları, ağız boğaza değen fırca gibi yabancı cisim uyaranları en sık rastlananlardır.

Halk arasında bulantı ve kusmanın sağlıklı gebelik işareti olduğuna dair yaygın bir inanış vardır. Bu tam anlamı ile doğru olmamakla birlikte fetusun yaşamadığı gebeliklerde betahcg seviyelerinin duşmesine bağlı bulantılarda hızlı bir azalma yaşandığı da bir gercektir. Ancak bulantının ne zaman gececeği her gebeliğe ozel olduğundan bulantıların bitmesini kesinlikle fetusun yaşamadığı yonunde yorumlamak da doğru olamaz.

Gebelik bulantı ve kusmasının tedavisinde iki basamak vardır. Bunlardan ilki gebeyi bulantı uyaranlardan mumkun olduğunca uzak tutmaktır. Rahatsız eden kokular (yemek, sigara, parfum, v.s.), mutfak ortamı, hatta kendi ev ortamından uzaklaştırmak bile gerekebilir.

Mumkun olduğunca az ve sık oğunler, sabah saatlerinde kuru gıda tuketimi, erken gebelikte sağlıklı beslenme konusunda ısrarcı olmamak ve bulantı uyaran yiyecek maddelerini bir donem tuketmemek, cok gerekli olmadıkca multivitamin ve kan ilacı benzeri mide irritasyonu yapacak ilacların kullanılmaması, mide yanma ve ekşimelerinin yoğun olduğu donemlerde soda ve soğuk iceceklerin tuketimi işe yarayabilir.

İkinci sırada doktorun uygun gorduğu dozda B6 vitamini, bulantı onleyici ve mide asidini azaltıcı ilac tedavileri gelir.

Aşırı Gebelik Kusmasına Dikkat
Aşırı gebelik kusmasında ise durum cok farklıdır. Her gebede gorulmesi doğal olan bulantı ve kusmalar aşırı olduğunda vucutta doku ve hucre ici suyunun azalmasına yol acacak bir boyuta erişebilir ve bu durum tum sistemleri ciddi şekilde olumsuz etkileyen, hastane koşullarında tedavi gerektiren ciddi bir gebelik komplikasyonu haline donuşur.

Vucuttaki tum sistemlerin calışmasında sıvı ve elektrolit dengeleri cok onemli rol oynar. Tum kasların duzenli kasılmaları, kalbin calışması, ic organ fonksiyonlarının surdurulmesinde sıvı - elektrolit dengesi esas olup aşırı gebelik kusması zamanında mudahale edilmediği takdirde cok ağır sonuclara yol acabilecek bir hastalık durumudur.

Aşırı kilo kaybı, kan potasyum duzeyinin azalması, karaciğer fonksiyonlarında bozulma ve kan pH'sının alkaliye kaymasına kadar yol acabilen ağır hiperemesis gravidarum tablosu gebeliklerin yaklaşık binde ikisinde gorulmektedir.

Hiperemesis gravidarum tespit edildiğinde hasta hemen hastaneye yatırılarak tedaviye başlanır. Ağızdan beslenme tamamen kesilerek kan biokimyası ve elektrolit duzeylerindeki dengesizlikler değişik serum kombinasyonları ile duzeltilmeye calışılır.

Bu arada merkezi sinir sistemi uzerinde etkili guclu kusma engelleyici ilaclar ile sıvı kaybının engellenmesine calışılır. Kardioloji, ic hastalıkları, gastroenteroloji ve psikiyatriden hastanın yonlendirilmesinde yardım alınır.

Bu arada aşırı kusmaya yol acabilecek diğer sistemleri ilgilendiren hastalıkların da incelenmesi gerekir. Bunlar arasında en sık rastlananlar peptik ulser, safra kesesi taşı ya da kolesistit, pankreatit, piyelonefrit ve hipertiroidi sayılabilir.

Hastanın şikayetleri tamamen ortadan kalkıp ağızdan beslenmeye başlanmadan ve kilo kaybı durmadan hastaneden taburcu etmemek gerekir.

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]