Gebelikte beslenme!!Gebelikte Nasıl Beslenmeliyim?
Gebelik bir kadının hayatında yaşadığı en mucizevi olaydır ve icinde buyuttuğu bebeğini en doğru şekilde besleyip buyutmek ister. Gebelikte beslenmedeki temel amac anne rahmindeki bebeğin normal buyume ve gelişmesi ve annenin vitamin mineral ve demir depolarının yeterince dolu olması, ancak aşırı ve gereksiz kilo alımından da kacınılmasıdır.Bu da ancak annenin dengeli beslemesiyle mumkundur.
[h=3]Gebelikte Ne Kadar Kilo Almalıyım?[/h]Gebeliğe başlama kilosuna gore değişkenlik gosterse de; rahat bir gebelik ve doğum gecirmek icin ortalama gebelikte 7-14 kilo alınması gereklidir.
[h=3]Gebelikte Folik Asit Kullanmalı Mıyım?[/h]İlk 3 ayda folik asitten zengin gıdalara ağırlık verilmelidir. Folik asit; koyu yeşil yapraklı sebzeler,baklagil ve tahıl urunleri,yer fıstığı,karaciğerde yoğun olarak bulunur.Yapılan calışmalarda ortalama Gunde 600 mcg folik asit alınmasının noral tup defektlerini azalttığı saptanmıştır.
[h=3]Gebelikte Omega 3 Kullanılmalı Mıyım?[/h]Haftada en az 2 gun balık ve gunluk olarak 2 adet ceviz yenmesi Omega 3 desteği sağlar. Gıdalarla yeterince Omega 3 alınamadığı durumlarda ilac takviyesi onerilmektedir. Omega 3 desteğinin doğum sonrası depresyonu da azalttığı bilinmektedir.
[h=3]Gebelikte Demir İlacı Kullanmalı Mıyım?[/h]Gebelikte demir ihtiyacı artmıştır.Gunde toplam 27 mg demir almak gerekmektedir.Demirden zengin yiyecekler Demirden zengin yiyecekler kırmızı et,tavuk,baklagiller,sarı-turuncu meyveler,pekmez,bezelye,cekirdekli siyah uzumdur. Hayvansal urunlerden alınan demirin emilimi daha yuksektir.Ayrıca C vitamininden zengin (Limon greyfurt,domates,portakal gibi..)besinlerle birlikte tuketmek demirin emilimini arttırır.
[h=3]Gebelikte Ne Kadar Kalsiyum Tuketmeliyim?[/h]Gunluk ort.1300 mg Kalsiyum alınmalıdır.Sut,peynir,yoğurt ve kefir,ıspanak,baklagiller ve soya sutu,incir,kayısı,fındık ve kuruyemişler en etkili kalsiyum kaynaklarındandır.
[h=3]Gebelikte Ne Kadar Protein Almalıyım?[/h]Gunluk 4 kofte buyukluğunde et tavuk ya da balık yenildiğinde protein ihtiyacı karşılanmaktadır.
[h=3]Gunde Ne Kadar Su İcmeliyim?[/h]Gunde ortalama 2,5-3 litre su tuketilmelidir, ozellikle son 3 ayda bebeğin amnion sıvısı uzerine annenin sıvı alımı etkilidir.
[h=3]Gebelikte Uzak Durmam Gereken Gıdalar Nelerdir?[/h]Basit şekerli gıdalardan uzak durulmalı(tatlı,pasta,borek,beyaz ekmek,makarna, pilav..)onun yerine posalı gıdalar,kepekli ekmek,kuru baklagiller,sebze ve meyve tercih edilmelidir
Bazı bitki caylarından uzak durulmalıdır, erken doğumu tetikleyebildiği kanıtlanmıştır. (adacayı,melisa,karışım bitki cayları,papatya,fesleğen,biberiye…)
Gebelikte alınan kafein duzeyi 300 mg/gunu gecmemelidir. Aşırı kahve ve demli cay tuketilmemelidir (gunluk olarak 2-3 bardak acık cay,1-2 bardak kahve icilebilir)
Katkı maddeli ve tatlandırıcılı urunler tuketilmemelidir.
Ton balığı gibi konserve ve derin su balıkları ağır metal icermesi nedeniyle tercih edilmemektedir.
Sigara ve alkol kesinlikle tuketilmemelidir. Sigara bebeğin zeka gelişimini, kilo alımını olumsuz etkiler, doğum sonrası astım ve diğer kronik enfeksiyonlara yakalanma riskini arttırır.
Son olarak psikolojik olarak ya da etraf baskısıyla her şeyden fazlaca ve iki kişilik yemek değil;dengeli ve sadece yararlı besinleri bilincli tuketmek kilo alımını dengede tutar.Boylece sağlıklı bir gebelik gecirmenizi ve doğumu kolaylaştırır, aynı zamanda doğum sonrası moral bozucu kilolardan da sizi korur.

[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]