Gebelikte beslenme ve sıvı alımı nasıl planlanmalıdır ?Gebeliğin başından itibaren annenin beslenmesi, bebeğin metabolizmasının gelişmesi ve gelecekteki iyilik hali uzerinde onemli bir faktordur. Yetersiz ve dengesiz beslenme, hem anne karnındaki bebekte hem de annede sağlık riskleri oluşturabilir. Gebelikte beslenme sık aralıklarla ve az miktarlarda planlanmalıdır. Gebelik surecinde artan enerji, protein, vitamin ve mineral ihtiyacı dikkate alınarak beslenme duzeni organize edilmelidir.

Gebelik sırasında 300 cal/gun ve emzirme sırasında 500 cal/gun fazladan kaloriye ihtiyac vardır. Gebelik suresince alınan enerji gunde 2200-2500 kalori olmalıdır. Gebe şişman olsa bile duşuk kalorili zayıflama diyeti yapmamalıdır. Gunluk alınan enerjinin %30’u yağlardan oluşmalıdır. Omega 3 yağ asitinden zengin besinlerin alınması bebeğin sinir sistemi ve gozun gelişiminde etkilidir. Omega 3 yağ asiti morina , somon gibi yağlı balık turlerinde, yeşil sebzelerde, soya yağı, badem, avokadoda bol bulunur.

PROTEİN: Ortalama yaklaşık 80 gr/gun alınmalıdır. Protein ihtiyacı sut, et, yumurta, peynir, kumes hayvanları ve balık gibi hayvansal kaynaklardan sağlanmalıdır. Cunku bu besinler optimal kombinasyonlarda amino asid sağlarlar.
KALSİYUM: Gebelik ve laktasyon (emzirme) sırasında 1.5 gr/gun kadar ihtiyac vardır. Bu ihtiyac icin sut,yoğurt, peynir,fındık, kurubaklagil,pekmez tuketilmelidir.
CİNKO: Gunde 20 mg gereksinim duyulur. Bu gereksinim et,sut, yumurta, deniz urunlerinden sağlanır.
İYOT: Tum gebe kadınların iyotlu tuz kullanmaları onerilmektedir.
VİTAMİN B 12: Kırmızı et, sut,peynir, yumurta ve balık gibi sadece hayvansal gıdalardan sağlanır.
VİTAMİN A: Gunde 800-1000 IU alınmalıdır. Yeşil yapraklı sebzeler, havuc, domates, yumurta,sut, balık tuketerek yeterli A vitamini alınır.
VİTAMİN D: Gunde 400 mikrogram alınmalıdır. Bu şekilde vucuttaki kalsiyumun etkinliği arttırılır. D vitamini beslenmenin yanında en cok guneş ışınları ile sağlanmaktadır.
VİTAMİN C: Gunde 70mg alınmalıdır. Ozellikle demirin emiliminde cok onemli rol oynar. En cok patates, turuncgiller, yeşil-kırmızı biber, kuşburnunda bulunur.
DEMİR: Demir eksikliği anemisini onlemek icin, 30 mg/gun demir takviyesi onerilmektedir. Eğer demir eksikliği anemisi tanısı konulursa 60-120 mg/gun demir takviyesi yapılır. Gebeliğin ilk 4 ayında demir gereksinimi az olduğu icin, bu sure boyunca demir desteği gerekli değildir. Besinlerden demir ihtiyacını karşılamak icin kırmızı et, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, kuru uzum, kuru incir,pekmez tuketilmelidir.
Gebelikte bol sıvı alımı onemlidir. Gunde en az 2-3 litre sıvı alınmalıdır. Yeterli sıvı alımı ile gebelerin bağırsak sistemi hareketlenir, sık rastlanan kabızlık ve buna bağlı olarak hemoroid (basur) probleminin onune gecilir. Yeterli sıvı alımı ile idrar yolu enfeksiyonları onlenir. Yetersiz sıvı alımı rahim kasılmalarına sebep olup erken doğuma neden olabilir. Erken doğumu engellemek icin de gebelerin sıvı alımına dikkat etmeleri gerekir.

Beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalar:
· Vitaminden zengin taze sebze ve meyve her gun tuketilmelidir.
· Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi iceren gıdalar mumkunse tuketilmemelidir.
· Kalsiyumdan zengin sut, yoğurt, peynir duzenli tuketilmelidir.
· Her gun kurubaklagil yemeği veya 1 adet yumurta veya 1 porsiyon etli sebze yemeğe ozen gosterilmelidir.
· Kuru meyve ve kuruyemişler kilo kontrol edilerek, demir ve kalsiyumdan zengin olduğu icin tuketilmelidir.
· Alınan gıdalardan demir emilimini onlememek icin yemeklerle birlikte cay icilmemeli, yedikten 2 saat sonra acık olarak icilmelidir.
· Taze sıkılmış meyva suları, ayran, ıhlamur, papatya, nane gibi bitki cayları tercih edilmelidir. Kilo kontrolu icin meyve suları yerine meyvenin kendisi tuketilmelidir.
· Sebze ve meyveler iyice yıkanarak tuketilmelidir.
· Yiyecekler hazırlanırken ellerin temiz olmasına dikkat edilmelidir. Bu yuzden eller sık sık sabulu su ile yıkanmalıdır.
· Kahve, sigara, alkol kullanılmamalıdır.

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]