Gebelikte sağlıklı beslenme hem annenin hem de bebeğin sağlıklı bir surec gecirmesi icin cok onemlidir.
İlk uc ay bulantı-kusmaların yoğun olduğu bir surectir.Dolayısıyla duzenli bir beslenme programından bahsetmek doğru olmaz.Bu donem de daha cok az az sık sık kuru şeyler onerilir.Fazla sulu şeyler ve aclık bulantıyı artırıcı unsurlardır.
Sigara, alkol, pişmemiş etler (fume, salam, sucuk, ciğ kofte gibi) tum gebelik suresince onerilmez.
Ucuncu gebelik ayından sonra beslenme duzenlenir.Beslenme programında 3 ana 3 de ara oğun vardır.(ara oğunler ana oğunden 1.5 saat sonraki donemi kapsar).Beslenme saatleri duzenli olmalı.Akşam 8 de son oğun tamamlanmalı, akşam 10 da ara oğun de tamamlanmış olmalıdır.
Ara oğunde 1 porsiyon meyva yanında biraz(sut, peynir, yoğurt) ve yine az badem, ceviz, fındık alınabilir.
Gebelikte beyaz ekmek yerine esmer ekmeği (tam buğday, cok tahıllı, kepek, cavdar ) tavsiye ediyoruz.Oğun başı 2 ince dilimi gecmemeli.
Et urunleri (et, balık, tavuk), sut urunleri (sut, yoğurt, peynir), yumurta, etli etsiz tum sebzeler, salata (limon+zeytinyağı konulabilir.ciğ soğan sarmısak onerilmez), gunde 3 porsiyonla sınırlı meyva (1 elma, 1 armut, 1 nektarin, 2 mandalişne, 3-4 kayısı, 1 avuc kiraz gibi.) ara oğunde alınır.
3 aydan sonra alınan sıvı miktarı artırılır en başta su, ayran taze sıkılmış meyva suları, şekersiz veya az şekerli bitki cayları olabilir.
Gebelikte fazla tuz, turşu, acılı baharatlı gıdalar, ciğ soğan sarımsak, tuzlu cipsler, cikolata, gofret atıştırmalıklar, hazır paket meyva suları, kola gazoz gibi gazlı icecekler, konserveler alınmamalıdır.
Pasta, borek, poaca hamur işleri, patates, makarna, pilav, tatlı haftada 2 gun sutlu tatlı olarak tuketilmeli, kızartma yerine ızgara, buharda veya fırında pişmiş gıdalar daha cok tercih edilmelidir.
Dr. Emine Kanmaz SUTHAN
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Gebelikte beslenme bicimi
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gebelikte beslenme bicimi