Gebelikte beslenme – ağırlık kazanımı ve kaybıGebelik, anne adayının beslenmesinin ozel olmasını gerektiren bir surectir. Bu surecte vucudum bozulacak diyerek ac kalmak da iki canlıyım diyerek iki kişilik yemek de yanlıştır.
Gebelik suresince amac; kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılayarak vucuttaki besin ogelerini dengede tutmak, bebeğin normal buyumesi icin gerekli enerji ve besin ogelerini tam olarak karşılamaktır.
Sağlıklı bir gebelik gecirmenin ilk zincirini gebelik oncesi annenin vucut ağırlığı ve beslenme alışkanlıkları oluşturmaktadır. Gebelikteki ağırlık kazanımı annenin gebelik oncesi durumuna gore değişiklik gostermektedir. Gebelik doneminde 9- 12 kg ağırlık kazanımı normaldir, ancak gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız 7- 8 kg, gebeliğe zayıf olarak başladıysanız 14-18 kg ağırlık kazanımı yeterli olacaktır. Eğer ikiz bebek bekliyorsanız ortalama 17- 22 kg ağırlık kazanımı normaldir
Bebeğinizin doğum ağırlığı gelecek 9 ay boyunca sizin ağırlık kazanımızına bağlıdır. Sınırlandırılan ağırlık kazanımı duşuk doğum ağırlıklı bebek dunyaya getirme riskini arttırır. 2.8 kg ve altı doğan bebekler, gelişim sırasında daha cok zorluk cekebilmekte ve daha yuksek hastalık riski taşımaktadır. Annenin vucuduna uyum sağlaması icin ağırlık kazanımı onemlidir.
Gebelik Suresince Kazanılan Ağırlık Nere Gidiyor?Ağırlık Artışının KaynağıAğırlık Kazanımı (kg)Bebek3,5 - 4Plasenta0,5 - 1Amniyotik Sıvı1AnneGogusler0,5Uterus1Kan Hacminde Artıkş1,5Vucut Yağı2,5 evya daha azArtan Kas Dokusu ve Sıvısı2 - 3,5Toplam12,5 kgGebeliği 3 bolume ayıralım. İlk bolumde yani ilk 3 ayda kilo almamak sorun olmaz. Gereksinmede fazla enerji artışlarına ihtiyac yoktur. Bu surede 1-2 kg ağırlık kazanımı yeterli olacaktır. Ancak yeterli ve dengeli beslenmek, ağırlık kazanımını katı bir şekilde sınırlandırmamak onemlidir.
İkinci 3 ayda artan gereksinmeyi karşılamak icin 300 kkal enerji artışı sağlanmalıdır. Bu donemde bebek hızlı bir buyume ve gelişme gosterir. İştah artar, vucut yağ depolamaya başlar. Depolanan bu yağ emzirme donemi icin son derece onemlidir. Artan enerji ihtiyacının karşılanması, sut salınımı icin enerjinin sağlanması, hormonal değişikliklere uyum icin gereklidir.
Ucuncu 3 ayda bebek daha hızlı bir gelişim gosterir. Annenin kilo alımı artar, hareketi daha sınırlı hale gelir. Kabızlık şikÂyetleri artabilir.
Son zamanlarda gebelikte kilo alımı hakkında hatalı bilgiler sıkca karşımıza cıkmaktadır. Zayıflığın, sıfır bedenin makbul sayıldığı toplumumuzda hic kilo almadan doğum yapıp sağlıklı bir cocuk dunyaya getirme hayali kuran anne adaylarmız bulunmaktadır. Bu durumun tam tersi olan ‘İki canlısın sen ye ,canın ne cekerse ye, bebek ac kalmasın ye,sutun olsun ye..’ gibi devam eden sozlere de rastlanmaktayız. Sizler ikisine de kulak asmayın ve yeterli ve dengeli beslenmenin her zaman onemli olduğunu unutmayın.
Gebeliğin ilk 3 ayında 1-2 kg, kalan donemde de haftada 0,5 kg ağırlık kazanımı bebek ve anne icin yeterli olacaktır. Kilo alımınız daha hızlı seyrediyorsa fazla kısıtlama yapmadan sağlıklı onerilerle bu durumu normal seyrine cekebilirsiniz.
Gebelikte aldığınız kiloları verememekten de korkmayın. Bebeğinizin doğumuyla birlikte hızlı bir ağırlık kaybı yaşayacaksınız. Doğumdan hemen sonra 5 kg, sonraki ayda 2,5 kg kaybınız olacaktır. Zaten gebelikte dengeli beslenmeniz, doğumdan sonra bebeğinizi anne sutuyle beslemeniz, fiziksel aktivitenize dikkat etmeniz gebelik oncesi ağırlığınıza kolaylıkla donmenizi sağlayacaktır.
Bir sonraki yazıda gebelik şikayetleri( bulantı, kusma,kabızlık,odem..) ve beslenme onerileriyle devam edeceğim. Takipte kalın, mutlu gunler

[h=2]Sivas Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]