Gebelerde bel ağrısı oldukca sık karşılaşılan bir problemdir ancak onlenebilir. Kadınların yaklaşık %50-80’ ni gebelik suresince en az 1 defa bel ağrısı yaşamaktadır. Bu ağrı bazı aktivitelerle ortaya cıkan basit bir ağrıdan, şiddetli kronikleşmiş bir ağrıya kadar değişen derecelerde olabilir.
Gebelikte bel ağrıları en sık 5 ile 7. aylarda ortaya cıkmaktadır. Ancak gebelik oncesi donemde bel ağrısı olanlarda, daha erken ortaya cıkabilmektedir.
Gebelikte bel ağrısı neden olur?
Kilo artışı
Ağrılık merkezinin one doğru yerdeğiştirmesine bağlı olarak bel kaslarında oluşan yorgunluk ağrısı
Gebelik hormonlarının eklem bağlarını gevşetici etkisi ile yuk taşımada ki zorluk ağrıya neden olur
Hangi bolgelerde ağrı ortaya cıkar?
Alt bel bolgesi: sıklıkla uzun sure oturma, ayakta durma veya tekrarlayan kaldırmalar sonucu ortaya cıkar
Pelvis arkası bolge (kuyruk sokumu): Kuyruk sokumu bolgesinde saptanan ve bel bolgesine gore 4 kat daha fazla ağrı yapan bolgedir. Ağrı kalca ve uyluk arkasına kadar yayılır ancak diz altı bolgeye yayılım gostermez.
Kuyruk sokumu bolgesi ağrısı aşağıdaki durumlarda artabilir;
Yatak icinde donme
Merdiven cıkma
Oturma ya da kalkma esnasında
Taşıma, makaslama ve one eğilme hareketleri esnasında
Koşma ve yurume esnasında
Gebelik bel ağrıları ile nasıl başedebilirsiniz ?
Aslında gebelik bel ağrısı oluşmadan mucadeleye başlamak gerekir. Gebelik oncesi donemde spor yapmamış, bel ve karın kasları zayıf olan kişiler gebeliğin erken doneminde fizyoterapist eşliğinde guclendirme egzersizlerine alınabilir. Gebelik platesi, pelvis kaslarını guclendirerek bel ağrısı kadar doğuma icinde katkı sağlar. Vucudunu gunluk işlerde doğru kullanması amacıyla gebenin eğitilmesi şarttır. Bu amacla;
Uygun duruşun sağlanması
Gunluk aktivite ve uyku esnasında bel pozisyonu eğitimi
Bu sure zarfında bel ağrısı devam eden veya şiddetlenen kişilere ağrı tedavisi yapılır. Parasetamol grubu ilaclar gebelerde 3. aydan sonra doktor gozetiminde kullanılabilir. Benzer şekilde aspirin duşuk dozlarda 80mg/gun kullanılabilir. Voltaren, Dikloron, Majezik ve Naprosyn v.b gibi non-steroid anti-inflamatuar ilaclar 34. Haftadan sonra gebelik suyunda azalma ve bebeğin onemli kalp damarlarında erken kapanmaya yolacabilir. Ağrı kesici ozellikteki cayların kullanımı tavsiye edilmez. Cok gerekmedikce kas gevşetici kremlerin kullanılması onerilmez.
İlac tedavisine ek olarak bel bolgesine masaj uygulamaları gebeyi rahatlatabilir.


[h=2]Adana Ortopedi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]