Gebelikte acil durumlarGebelik sırasında mutlaka anne adayının vucudunda pek cok değişiklik ve metabolizmasının calışmasında farklılıklar gorulmektedir. Ancak bazı durumlar karşısında hemen hekimi aramak veya hekim tarafından acilen muayene edilmek gerekebiliyor. Ancak, hekimi aramadan once vucuttaki bazı belirtileri iyi gozlemlemek gerekir.
Zira hekime vereceğiniz bilgide; belirtinin ne sıklıkta olduğu, ne kadar sure devam ettiği, neyin belirti şiddetini arttırıp ağırlaştırdığı buyuk onem taşıyor. Hekim de sizin vereceğiniz bu bilgiler ışığında bir sorununuzun olup olmadığını, varsa bu sorunun ciddi olup olmadığını belirleyecek ve gerekirse hemen mudahale edecektir. Hekiminizi aramanız gereken durumları iyi bilmek ve onu zamanında aramak, doğmayı bekleyen bebeğinizin ve sizin sağlığınız icin oldukca onemlidir.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Alt karın bolgenizde tek tarafta ya da her iki tarafta şiddetli ağrınız varsa, eğer bu ağrıya kanama, bulantı ve kusma da eşlik ediyorsa doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Orta karın bolgesinde şiddetli ağrı (kusma ile birlikte olabilir ya da olmayabilir), el ve yuzde şişme.
Hafif vajinal akıntınız varsa.
Ağır vajinal kanama (ozellikle karın ve bel bolgesinde ağrı ile birlikte ise)
Meme ucundan, mesaneden ya da rektumdan kan gelmesi.
Oksurunce kan tukurmek.
Yoğun ya da sızıntı şeklinde vajinal akıntı.
Ani susuzluk hissi, idrar azlığı ya da gun boyunca hic idrar yapamamak
Ellere, yuzde ve gozlere şişme varsa, eğer cok ani ve şiddetli olursa ya da baş ağrısı, gorme bozukluğu ile birlikte oluyorsa.
İki ya da uc saatten uzun suren şiddetli baş ağrısı varsa. Bu ağrı gorme bozukluğu, yuz, goz ve ellerde şişlikle birlikte oluştuysa
Bayılma ya da baş donmesi yaşıyorsanız.
Titreme ve 37,5 °C´nin ustunde ateş (gribal yakınmalar ve uşume dışında) varsa ve ateş 38,5 ° C´nin uzerine cıkarsa.
Gebeliğin ilk 3 ayında, gunde 2-3 defadan fazla gozlenen kusma, ileri donemlerde kusma yaşadıysanız ve eğer kusma ağrı ya da ateş birlikte oluyorsa.
Aşırı yeme olmadan ve ansızın 1 kg´dan fazla kilo aldıysanız, el ve yuzde şişme veya bu belirtiler baş ağrısı ya da gorme bozuklukları ile birlikteyse oluyorsa.
20´nci haftadan sonra, 24 saatten daha uzun sure bebek hareketlerini hissetmediyseniz ve 28. haftadan sonra saatte 10 hareketten daha az hareket etme durumu varsa.
Koyu renk idrarla birlikte ya da tek başına butun vucutta kaşıntı, renksiz dışkı sarılık; aynı gun hekiminizi arayın.

[h=2]Antalya Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]