20. gebelik haftasından once bebek kaybı duşuk(Abortus) olarak adlandırılır. İlk 10 haftalık duşuk erken, 10-20 hafta arası ise gec duşuk olarak belirtilebilir. 20 haftadan sonrası ise erken doğumdur.
Tum dollenmiş yumurtaların % 50 sinin gelişimini surdurmeyip duşuk(Abortus) olarak sonlandığı zannedilmektedir. Bunların bir coğunun farkına varılmaz.
Farkedilen duşukler tum gebeliklerin % 10 u kadardır. En sık 7-12 gebelik haftaları arasında meydana gelir. Kadınların coğunun en az 1 kez duşukle sonuclanan gebeliği vardır.
Duşuk(Abortus) sebepleri:
Coğunun nedeni bilinemez
Fetus rahme gelişimini surdurebilecek yeterlilikte yerleşmemiş olabilir
Rahim ici virus veya bakterilerle enfekte olabilir.
Annede hormonal bozukluklar olabilir
Annede bağışıklık sistemi hastalıkları olabilir.
Annede kollajen hastalıklar ve pıhtılaşma bozukluğu hastalıkları (trombofili) olabilir
En sık olarakta bebekte genetik veya kromozomal bozukluklar olabilir.
Anne 35 yaşın uzerindeyse, diabet, skleroderma, tiroid hastalıkları gibi hastalıklarıda varsa duşuk olasılığı artmıştır.
Duşuk Bulguları:
Vaginal kanama
Bel ağrısı ya da karın ağrısı
Keskin ve kramp tarzı ağrılar
Vagenden kanama ve parca parca doku gelmesi
Bu gibi hallerde mutlaka doktor kontrolu gerekir.
Duşuk sırasıda fetus olur ve olu doku parcaları kanama ile rahim dışına atılır.Kanama 7-10 gun kadar devam eder. Olu doku parcacıklarının coğu bu kanama ile atılır. Bir kısmı kalarak rahim ici yapışıklıklara ve bir sonraki gebeliklerin oluşumunda zorluklara neden olabilir. Bu dokular bazen kireclenerek tıpkı rahim ici spiralleri gibi gebelik onleyici etki yaparlar.
Her durmda duşuk sonrası kuretaj yapılarak rahim ici temizlenmelidir. Boylece enfeksiyon, rahim ici yapışmaları ve kireclenme odaklarının oluşma ihtimali en aza indirilebilir.
Duşuk sonrası ortalama 6 hafta icinde adetler yeniden başlamalıdır. Eğer başlamazsa muayene ultrason ve tıbbi değerlendirme yapılarak uygun ilaclar başlanmalı ve adetler yeniden başlatılmalıdır.
Duşuk sonrası kadınlar icin duygusal bir donemdir. Bu donemde kadınlar bebekleri icin acı duyarlar. Bu cok normal bir durumdur.
Duşuk onlenebilir mi?
Kronik bir hastalık olan şeker ve tiroid acısından onceden inceleme yapılmalıdır.
Cevresel tehlikelerden kacınılmalıdır.(x ışınları,bulaşıcı hastalıklar)
Erkenden doktor kontrolu altına girmek gerekir. Her kanama mutlaka doktor kontrolu gerektirir. Bazı ilaclar kullanılabilir.
Faaliyet ve ilişki yasağı getirilebilir. Tum bunlara rağmen gebelik kayıpları onlenemeyebilir.
Eğer bu donem atlatılabilirse gebelik diğerlerinde olduğu gibi normal seyrine devam edebilir.

[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]