Tebrikler, bir bebek bekliyorsunuz. Gelecek dokuz ay suresince hem bebeğinizin gelişimine hem de kendinize dikkat etmelisiniz. Sağlıklı ve bilincli beslenerek fiziksel acıdan aktif olarak ve de yeterli dinlenerek bebeğinizin ve kendinizin sağlığını koruyabilirsiniz.
Sağlıklı bir bebeğin doğumunu bircok faktor etkilemektedir. Yaşınız ve ailenizden gelen ozellikler gibi bazı faktorleri kontrol edemezsiniz. Ancak sağlıklı besinleri tuketmek, alkol ve uygun olmayan ilaclardan kacınmak, sigaran kullanmamak ve duzenli olarak doktora gitmek tamamen size bağlıdır.
Gebelik suresince boya gore ağırlığı normal olan kadınlar 9-14 kg ağırlık kazanımı beklemektedir. Zayıf olan kadınların 14-20 kg, kilolu olan kadınların 7- 14 kg ağırlık kazanımı tavsiye edilmektedir. Eğer ikiz bekliyorsanız 15-22,5 kg kilo alımı tavsiye edilir.
Sağlıklı bir gebelik icin ağırlık kazanımının miktarı kadar hızı da onemlidir. Gebeliğin ilk uc ayında ağırlık kazanımı 1-2 kg olup daha sonra haftada 0,5 civarında beklenmektedir.
Ağırlık kazanımı hızlıysa;
Tam yağlı sut urunleri yerine orta yağlı sut, peynir ve yoğurt tercih
edilmelidir.
Kızartma yerine, fırında ya da ızgarada yapılanlar tercih edilmelidir.
Doktorunuzun onerileri doğrultusunda fiziksel aktivite artırılmalıdır.
Doğum Sonrası Kilo Kaybı:
Belki de en hızlı kilo kaybını bebeğinizin doğumuyla yaşayacaksınız. Bebeğin doğumuyla ve sıvı kaybıyla bazı anneler doğumdan hemen sonra 5 kg sonraki ilk ayda da 2-3 kg alabilir. Coğu kadında doğumu takiben 6-12 ile ayda annenin beslenmesine gore değişebilir.
Gebelik (hamilelik) suresince beş besin grubunu (sut ve sut urunleri; et, tavuk, balık, kuru baklagiller; ekmek ve tahıl grubu, sebze grubu ve meyve grubunu) dengeli bir şekilde almanız gerekir. Sizin ve bebeğinizin ekstra enerji ilavesi ilk uc ay gunluk artı 150kkal’dir. 6. Aydan sonrada artı 300kkal’dir.
Aklınızda bulunsun; ikiz bebeğiniz olacaksa kalori ihtiyacınız ikiye katlanmaz.
Enerji ve Besin Oğeleri:
Gelişen bir bebeğin vucut hucreleri coğunlukla proteinden yapılır. Vucudunuzdaki değişiklikler ve plasenta ozellikle proteine ihtiyac duyar. Gebe olduğunuz zaman fazladan 10 g proteine ihtiyacınız vardır. Proteinin gorevini yerine getirebilmesi icin yeterli duzeyde enerji alınması gerekir. Yeterli enerji alımı yalnızca vucut proteini hucre yapılması icin değil enerji elde etmek icin kullanır. Temel enerji kaynağı karbonhidratlardır.
Karbonhidratlar insan yaşamının yakıtıysa vitaminlerde bujileridir. Butun vitaminler bircok surecin oluşmasında onemlidir. Gebelik suresince bazı vitaminlere ihtiyac artar.
Gebelik suresince besinlerden gelen enerjinin kullanılması icin B1,B2, niasin vitaminlerine ihtiyac vardır. Yine gebelik suresince B-12 vitamini ihtiyacı artar. Ozellikle hayvansal kaynaklı proteinler cok iyi B-12 kaynağıdır.
Yine gebelikteB grubu vitaminlerinden folata ihtiyac artar. Yeterli duzeyde folat tuketildiğinde noral tup defektini ve spinal kand hasarı azalır. Gebelikte kalsiyum emilimini sağlamak icin yeterli D vitamini alımına dikkat edilmez. Guneş ışığına yeterli maruz kalınmıyorsa D vitamini takviye yapılmalıdır.
Gebelik suresinde annenin kan hacmi %50 artmaktadır. Dolayısıyla demir ihtiyacı da artmaktadır. Demir hemoglobinin yapısında yer alır. Demir kaynakları et, tavuk, balık, kuru baklagiller ve zenginleştirilmiş tahıl urunleridir. Gebelikte yeterli demir alınamıyorsa hekiminizin onerdiği demirden zengin bir supleman ihtiyac olabilir.
Vucut proteinlerinin yapımında ve bebeğinizin beyin hucrelerinin gelişiminde cinko cok onemlidir. Kırmızı et, deniz urunleri, kumes hayvanlarında bulunur. Tam tahıl urunleri de cinko yonunden zengindir.
Bir gebe gunluk 8-12 su bardağı (2-2,5 lt) su icmelidir ve suyunda bir besin oğesi olduğu bilinmelidir.
Gebelerde (Hamilelerde) Sabah Bulantıları:
Annelerin %50’si sabah bulantısı ceebilmektedir. Sabah bulantıları gunduz ve gece herhangi bir saatte ortaya cıkabilir. Bu olay gebeliğin ilk 3 ayından sonra da devam edebilir. Bulantının sebebi hormonal değişikliklerden kaynaklanmakta ozellikle ostrojen duzeyindeki artıştan olabilmektedir.
Mide Bulantısından Kurtulmanın Yolları:
Sabah yataktan kalkmadan once; leblebi, kızarmış ekmek, tam tahıl gevreklerinden tuketin. Bu yolla sindirim sureci başlar ve mide asidi uzaklaştırılmış olur.
Fazla baharatlı besinlerden, yemek kokularından veya mide bulantısına neden olan diğer kokulardan kacının. Gebe kadınların sıklıkla koku alma duyuları cok hassas olduğu icin normalde kotu olmayan kokular bu donemde rahatsız edici olabilir.
Yataktan yavaşca kalkın.
Midenizin boş kalmasını engellemek icin gun boyunca azar azar ve sık aralıklarla yemek tuketin. İcecekleri oğun aralarında alın.
Oğunleri yavaş tuketin Her lokmanın tadını cıkarın.
Gunde iki defadan fazla kusuyorsanız hekiminize başvurun.
Gebelikte Kabızlık:
Gebelikte hormonal değişiklikler, genişleyen rahme uyum sağlamak icin kaslarını gevşetir. Bu gevşeme barsak hareketlerinin yavaşlamasına sebep olur. Kabızlık problemi oluşur. Demirin ilac olarak takviyesi kabızlık problemini artırabilir. Kabızlık problemi varsa;
Gunde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tuketin. Ozellikle tam tahıl
urunlerini tercih edin.
Gunluk en az 8 bardak su icin.
Kuru erik, kuru kayısı ya da kuru incir kabızlığın onlenmesinde onemlidir.
Fiziksel olarak aktif olun. Yuzme, doğum oncesi egzersizler ve yuruyuş gebelik suresince en iyi egzersizlerdir.
[h=2]Ankara Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Gebelikte (hamilelikte) doğru ve sağlıklı beslenme
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gebelikte (hamilelikte) doğru ve sağlıklı beslenme