Gebelikde sac boyası ve kozmetik urun kullanımı:
Gebelik doneminde kozmetik urun kullanımı ve cilt değişikliklerine dikkat!!
Gebelik bircok yonden dikkat edilmesi gereken hassas bir donem ve bu donemde anne adaylarını tedirgin eden faktorlerin başında dışarıdan aldığı yabancı bir kimyasal ajana karşı bebeğin zarar gorme ihtimali geliyor.
Gebelik esnasında kozmetik amaclı kullanılan nemlendirici kremler, guneş koruyucu kremler , makyaj urunleri , sac boyaları anne adaylarında bazı soru işaretlerine yol acıyor. Anne adaylarının bir kısmı bu urunlerin hicbirini kullanmamayı dahi tercih edebiliyor. Elbette ki gebelik esnasında dışarıdan alınan her turlu kimyasal hakkında bilincli olmak ve guvenilir olan urunleri kullanmak durumundayız. Cunku bazı maddelerin anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkileyeceği deneysel olarak kanıtlandığı gibi bazı maddelerin de hicbir yan etkisinin olmadığı yine deneylerle gosterilmiştir. Bununla birlikte bazı maddelerin de, kotu etkilerinin olup olmadığı,yeterli deneysel calışma olmadığı icin halen bilinmemektedir.
Saclarımıza uygulanan kimyasal işlemler
Gebelik esnasında kullanılan kozmetik urunlerle ilgili anne adaylarının sorduğu en sık sorulardan biri sac boyalarının guvenilir olup olmadığı yonunde . Piyasada bulunan ve en sık kullanılan sac boyaları ile ilgili yapılan deneylerde , bebek uzerinde kalıcı zararlı bir etki saptanmamış. Ancak gebelikde kullanılan sac boyalarının bebekde ilerleyen yaşlarda oluşabilecek bir takım hastalıklarla bağlantılı olabileceğine dair yayınlanmış raporlar da literaturde mevcut. Bu nedenle gebelik suresince sac boyasının kullanılmaması , mumkunse doğum sonrasına bırakılmasını onermekteyiz.
Sac duzelticilerinin ( straightener) icerdiği sodyum hidroksit ve bisulfit denilen kimyasal oluşumlar nedeniyle kullanılmaları tavsiye edilmemektedir. Yine perma gibi yontemler esnasında kullanılan kimyasal maddeler de saclı deriden emilip kana karışabildiği icin gebelik esnasında kullanılmamasını oneriyoruz.
Kozmetik urunler
Parfum, deodorant, şampuan, makyaj urunleri ve diğer cilt bakım urunlerinin, bebek gelişimi uzerine zarar verici etkileri olup olmadığı ile ilgili yeterli bilimsel araştırma olmamakla birlikte şimdiye kadar herhangi bir problem rapor edilmemiştir. Nemlendirici kremleri ve guneş koruyucu kremlerİ hekiminize danışarak kullanabilirsiniz.
Ozellikle guneşli havalarda ,dışarı cıkarken guneş koruyucu kremler kullanılmasını tavsiye ediyoruz . Yoğun bir ultraviyole ışık kaynağı olan guneşten uzak durmak ve guneşe cıkıldığı zamanlarda en az 20 faktorlu bir guneşlenme kremi kullanmak lekelenmelerden korunmakta oldukca etkilidir. Yazın bulutlu havalarda bile guneşin UV ışınlarının cilde etki gosterebileceği unutulmamalıdır. Lekelenme olan bolgelerin makyajla kapatılmasında bir sakınca yoktur.
Gebelik esnasında oluşan karın ve basen bolgesi hatta memelerde gorulebilen cilt catlaklarının oluşmasını azaltmak icin kakao ,nemlendirici yağlar ve lanolin kremleri kullanılabilir.
Gebelikte fizyolojik cilt değişiklikleri
Gebelikde bircok sistem uzerinde fizyolojik değişiklikler olmaktadır ve gebelikde değişen hormonların etkisiyle ciltde de bazı değişiklikler gozlenir. Bu değişiklikler cilt kuruluğu, karın ve basen bolgesinde catlaklar, ciltte allerjik reaksiyonlar, yuzde sivilcelenmeler ve yağlanma ,tuylenmede artış olabilir. Ciltte ozellikle yuz bolgesinde gorulen sivilceler gebeleri sıkıntıya sokmakta ve bu konuda guvenilir tedavi almak istemektedirler. Sivilce tedavisinde onemli bir husus; izotretinoin icerikli "sivilce ilaclarının" kullanılmasının sakıncalı oldugunun bilinmesidir. İzotretinoin icerikli ilacların gebelik esnasında kullanımı sonucunda bebeklerde doğumsal anomalilere neden olduğu kanıtlanmıştır. Gebelik doneminde sivilceleriniz icin ilac kullanmadan once mutlaka doktorunuza danışmalısınız!
Yine başta yuz olmak uzere vucudun her yerinde cok sayıda lekeler oluşabilir. Sıklıkla yanaklar, alın, ust dudak, burun ve cenede duzensiz sınırlı kahverengi lekelere “gebelik maskesi” denir. Bu pigment artışı doğumdan sonra azalır veya sıklıkla ortadan kalkar.
Gebelikde gorulen bir başka fizyolojik değişiklik , avuc iclerinde ve nadiren de ayak tabanlarında kızarıklık ve kaşıntı şeklinde ortaya cıkan 'palmoplanter eritem ' adını verdiğimiz cilt değişikliğidir ve gebelikde artan ostrojen hormonunun bir etkisi olduğu duşunulmektedir. Kaşıntı şiddetli olduğunda nemlendirici kremler faydalı olabilir. Nemlendirici kremlere cevap vermeyen kaşıntılarda ise doktorunuza mutlaka danışmanızı oneriyoruz. Cunku gebelikde tum vucutda veya sadece el ve ayaklarda lokalize olan kaşıntı , olumsuz sonuclara yol acabilecek 'gebelik kolestazı ' olarak adlandırdığımız tablonun habercisi olabilir. Bu nedenle inatcı kaşıntılar , bir gebenin doktorunu haberdar etmesi gereken bir bulgudur.
Tırnaklar cildin bir uzantısı olarak kabul edilirler ve gebelik doneminde artan hormonların etkisiyle tırnaklar yumuşayıp incelerek kolay kırılır hale gelebilirler. Tırnak cilası durumu daha da kotuleştirebilir. Bulaşık ve camaşır yıkarken lastik eldiven kullanmak, el ve tırnaklara nemlendirici losyon surmek coğu durumda faydalı olur
Tum gebelerimize sağlıklı bir gebelik ve doğum sureci diliyorum.
Op.Dr.Meltem Aksu

[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]